שתף קטע נבחר
 

שמחת תורה לא צריכה לדחות דיון במצב הקשישים

האו"ם קבע את יום הקשיש הבינלאומי לחג שמחת תורה. בישראל הדיון במצב הקשישים נדחה למועד לא ידוע בזמן שחלקם במצב כלכלי ירוד. מלחמתם של חלק מהזקנים בדיכאון מחייבת טיפול וסיוע

ארגון האו"ם קבע את יום הקשיש הבינלאומי ל-1 באוקטובר, שבו חל השנה גם שמחת תורה. לכן הדיון הישראלי, ציבורי ופוליטי, נדחה למועד אחר. בעולם עסקו בדיונים על צרכיהם של הקשישים, בדידותם ופגיעותם, חוסר הנגישות של חלקם לטכנולוגיות, קצבאות ופנסיות נמוכות למחיה בכבוד, מזון בריא וסיעוד, ושלל בעיות נוספות.

 

הודות לעלייה המתמשכת בתוחלת החיים, חיים כיום בישראל כ-980 אלף מבוגרים מעל גיל 65% (נתוני הלמ"ס) כאשר 43% מהמבוגרים הוותיקים הם בני 75 ומעלה. לפי דו"ח העוני האחרון של המוסד לביטוח לאומי מספר האזרחים הוותיקים העניים בישראל עומד על כ-167 אלף.

 

על פי הערכות משרד הרווחה, בשנת 2040 יגיע חלקם של בני 65 ומעלה ל-14.3% מהאוכלוסייה ואז יהיה מדובר בכ-1.9 מיליון איש. קשיש יחיד מקבל כיום קצבת זקנה חודשית של 1,535 עד 2,300 שקלים, זוג מקבל 2,707 שקלים. מי שעברו את גיל 80 זוכים לתוספת של 87 שקל בלבד. מדובר בסכומים נמוכים למחיה למי שאין פנסיה סבירה, ואכן חלק משמעותי מהקשישים שעלו לארץ בגיל +50 לא צברו פנסיה סבירה.

 

חשוב לזכור שחלק מהקשישים חסרי דיור ולכן גם הוצאותיהם על סעיף הדיור גבוהות. מספר מקרים על אובדנות בקרב מבוגרים דווחו בשנה החולפת בין היתר בשל בדידות וקשיים כלכליים.

 

1 מתוך 3 מהקשישים מרגשישים בדידות ()
1 מתוך 3 מהקשישים מרגשישים בדידות

 

בדידות טכנולוגיות ודיכאון

הפער הטכנולוגי גורם לקשישים רבים בעיות תקשורת שכן המעבר למערך שירותים דיגיטליים (בנקים, קופ"ח, משרדים שונים (כולל ממשלתיים) מקשה על יכולתם לפעול ולקבל הסבר אנושי.

 

הוא גם מהווה בעיה בניצול זכויותיהם. בגרונטולוגיה אנו מכירים את המושג: "בדידות כפויה" (פרופ' אסתר יקוביץ) שנכפית על קשישים המתקשים טכנולוגית. מי שאינו מתמצא בהפעלת אפליקציות, וגם אינו משתמש בווטסאפ, פייסבוק ואינסטגרם, מודח מהמרחב הווירטואלי ובעקבותיו לרוב גם מהמרחב הציבורי.

 

לפי סקר חברתי של הלמ"ס אחד מכל שלושה קשישים מרגישים בדידות. הוכח שקיים קשר בין הרגשת בדידות לתחלואה (תוכנית אב לזקנה בכנסת) ואשפוזים וגם קיים קשר לדיכאון בגלל הבדידות. דיכאון עלול במקרים מסוימים לגרום לאובדן רצון לחיות. הדיכאון נחשב גם לגורם המשפיע על הופעת דמנציה בגיל מבוגר. מכאן הדרך לטיפול סיעודי יקר קצרה.

 

המחאה הציבורית שהחלה בחודשים האחרונים לגבי קצבת הזקנה צריכה להתגבר כדי לאפשר מחיה בכבוד במיוחד לקשישים נטולי פנסיה. ראוי שהבנקים והממשלה יאפשרו לקשישים גישה קלה ונוחה יותר למענה אנושי והעסקת פקידים בסניפים שיצרו קשר יזום עם המבוגרים שאינם מבינים ומתקשים בהפעלת אפליקציות.

 

התוכניות שנועדו להפגת הבדידות באמצעות אימוץ סטודנטים, מועדונים חברתיים, הסעות לפעילות יזומה כטיולים, צריכות לקבל תקציב מיידי ולהיות מופעלות כדי למנוע בדידות. הבדידות היא גורם שמשפיע ישירות על חשש לאובדנות כיוון שקשישים רבים מרגישים ריקנות נפשית וחוסר טעם בחייהם. עלינו מוטלת החובה לשנות מצב זה בדחיפות.

 

שמחת תורה דחתה את מועד הדיון הלאומי במצב הקשישים. בעוד שהכבוד להורים ולקשישים מוזכר פעמים רבות בתורה. שמחת תורה אינה צריכה לדחות דיון ציבורי ותוכנית ממשלתית מתוקצבת כנדרש למען חיים בכבוד. כיוון שהדחייה נעשתה מנימוק דתי, צריך היה לקיים דיון יום אחד לאחר החג ולא לדחות למועד בלתי ידוע כלאחר יד.

 

ד"ר אבי ביצור, גרונטולוג, מרצה בכיר במרכז ללימודים אקדמיים –מל"א, לשעבר מנכ"ל משרד הגמלאים, ינחה פאנל מומחים בכנס השנתי להתמודדות בדיכאון ומצבי חרדה ואובדנות – תוכנית הכנס


פורסם לראשונה 08/10/2018 08:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים