רב בן 44 מצפת נדבק בחצבת – מצבו אנוש
הרב חיים קניג, מנהל מוסדות ברסלב בצפת אושפז בביה"ח כרמל בחיפה וחובר למכונת לב ריאה לאחר שנדבק בנגיף החצבת במהלך שהותו באומן. נשקפת סכנה לחייו
הרב חיים קניג, מנהל מוסדות ברסלב בצפת מאושפז במצב אנוש לאחר שנדבק בחצבת: הרב חובר למכונת לב ריאות כשהוא סובל מדלקת ריאות קשה. על פי ההערכות הוא נדבק בנגיף בעת חזרתו לארץ מביקור באומן.
הרב קניג הועבר אמש (א') בלילה מבית החולים זיו בצפת באמצעות ניידת טיפול נמרץ, כשהוא מחובר למכונת "אקמו" המחליפה את פעולת הלב והריאות באופן זמני. הוא אושפז ביחידה לטיפול נמרץ נשימתי במרכז הרפואי כרמל, כשהוא סובל מדלקת ריאות ויראלית קשה המוכרת כסיבוך של מחלת החצבת. משפחתו של הרב השוהה לצידו, ביקשה מהציבור להרבות בתפילות לרפואתו.
לפני כשבועיים הודיע משרד הבריאות כי קיים חשש להידבקות במחלת החצבת בקרב מתפללים ששבו מאומן. הנוסעים מתאריך 12/9 בטיסות אייר אוקראינה ו-KLM, התבקשו לפנות ללשכת הבריאות המחוזית לקבלת חיסון סביל נגד המחלה.
לפני כחודשיים פרסמנו לראשונה על התפרצות מחלת החצבת בישראל, עם עלייה של יותר מאלף אחוזים בהתפרצות המחלה הקשה שעלולה להביא לפגיעה מוחית ונוירולוגית קשה גם שנים אחרי ההדבקה.
העיר הנגועה ביותר בחצבת השנה היא פתח תקווה עם 53 מקרים, אחריה צפת עם 47 מקרים, תל אביב ועכו שם דווח על 22 מקרי חצבת בכל עיר, וירושלים עם 20 מקרים. יש לציין כי מדובר במספרים מינימליים, ועל פי ההערכות מרבית מקרי ההדבקה בחצבת כלל אינם מדווחים למשרד הבריאות.
קודם לכן כבר הזהיר ארגון הבריאות העולמי על התפרצות המחלה גם באירופה כאשר לפחות 41 אלף איש נדבקו ולפחות 37 מתו מהמחלה. מספר מקרי ההדבקה הגבוה ביותר נרשם באוקראינה, שם חלו כ-23 אלף איש. על פי הערכת ארגון הבריאות העולמי, העלייה בשיעור הנדבקים היא בעקבות עלייה בשיעור סרבני החיסון.
חצבת: פגיעה מוחית – 7 שנים אחרי ההדבקה
הגורם למחלת החצבת הוא הנגיף מורביליווירוס. בני האדם הם המאכסנים היחידים של נגיף זה. הנגיף מתפשט דרך מגע עם רסיסי רוק או נוזלי האף, הפה או הגרון שהגיעו מאדם נגוע. התעטשות, שיעול, נשיקה ונזלת עלולים להדביק את הסובבים שאינם מחוסנים. רסיסים של הנגיף חודרים דרך מערכת הנשימה או דרך מגע עם העיניים אל תוך הגוף.
חצבת היא מחלה זיהומית חמורה המתבטאת בשיעול, נזלת, חום גבוה, פריחה אופיינית למחלה ונגעים בחלל הפה ודלקת בלחמית העין. לאחר תקופת דגירה, שאורכת שמונה עד 12 ימים מרגע ההדבקה ובמהלכה מתפשט הנגיף בגוף, מתחיל השלב הראשון (פרודרום), הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, פחד מאור (פוטופוביה), נזלת ושיעול.
אצל 70-50 אחוזים מהחולים יופיעו נגעים אדומים-כחולים על החלק הפנימי של הלחיים ובחלל הפה. אלה נגעים ייחודיים למחלה, הקרויים "נקודות קופליק". נגעים אלה עלולים להתפשט אל השפתיים, החניכיים, החיך, העפעפיים והנרתיק.
הפריחה מתחילה סביב המצח, בסמוך לקו השיער, מאחורי האוזניים ועל הצוואר ומתפשטת מטה אל עבר החזה, הבטן והרגליים - עד הקרסוליים. בתוך כשבוע הפריחה נסוגה, אולם השיעול עשוי להימשך עד עשרה ימים. במקרים חמורים מופיעות בלוטות לימפה מוגדלות.
ילדים מתחת לגיל 5 או מבוגרים מעל גיל 20 עלולים להימצא בסכנת חיים ממשית אם נדבקו וחלו. הסיבה העיקרית למוות מהמחלה היא דלקת ריאות, שנובעת מחיידקים שתוקפים את הריאות וגורמים לזיהום משני. חיידקים שכיחים כאלה הם סטרפטוקוקוס פנאומוניה, המופילוס אינפלואנזה וסטאפילוקוקוס אאוראוס - כולם גורמים לדלקת ריאות חמורה ומסכנת חיים.
המלצת חיסונים: לילדים ולטסים לחו"ל
כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.
החיסון נגד חזרת, חצבת ואדמת מכונה MMR והוא חלק מחיסוני השגרה בטיפת חלב. החיסון ניתן בהזרקה תת-עורית בשתי מנות - הראשונה בגיל שנה והשנייה בגיל 6. בני נוער ומבוגרים יכולים להתחסן במרפאות המטיילים בבתי החולים ברחבי הארץ ובלשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות.