שתף קטע נבחר

ייצוגית: הדרך של קופות החולים להוציא מכם כספים

בתביעה ייצוגית טוענים מבוטחי קופ"ח כללית כי הקופה מעדיפה לספק לחולים מארזים קטנים של תרופות. הסיבה – קופה"ח גובה דמי השתתפות עצמית בגין כל מארז, ללא קשר למספר הטבליות שהוא מכיל. כך למשל מבוטח שקיבל מרשם ל-120 טבליות נאלץ לשלם השתתפות עצמית בגין 4 מארזים של 30 טבליות למרות שהתרופה נמכרת גם במארז של 100 כדורים. כללית: "מדובר בגלגול שלישי של בקשה לאישור תובענה ייצוגית, שהתנהלה מאז שנת 2013 וכבר נמחקה פעמיים על ידי בית הדין"

בקשה לאישור תביעה כתביעה ייצוגית הוגשה לאחרונה נגד שירותי בריאות כללית, בטענה כי קופת החולים גובה דמי השתתפות עצמית כפולים ולעיתים אף יותר בגין רכישת תרופות.

 

קופות החולים גובים דמי השתתפות עצמית מהמבוטחים בגין רכישת מארזי תרופות. דמי ההשתתפות העצמית נגבים בגין כל מארז, ללא קשר למספר הטבליות שיש במארז. על פי הנטען בתביעה, קופת חולים כללית מספקת למבוטחיה מספר מארזים קטנים, ובכך מכפילה ולעיתים אף משלשת את התשלום שנדרש מהחולים.

 

"קופה"ח מעדיפה לספק מארזים קטנים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"קופה"ח מעדיפה לספק מארזים קטנים"(צילום: shutterstock)

 

המבוטחים בקופת חולים כללית נדרשים לשלם השתתפות עצמית בגין רכישת תרופות מרשם בגובה של 15 אחוזים ממחיר התרופה או מחיר מינימלי של 17 שקלים לאריזה.

 

כך למשל, אחד התובעים קיבל מרשם בכמות גדולה לתרופה לטיפול בסוכרת. התרופה נמכרת במארז המכיל 30 כדורים ובמארזים של 100 כדורים. על פי הנטען בתביעה, היות שקופת החולים רשאית לגבות סכום של 17 שקלים למארז, בין אם מדובר במארז גדול ובין אם מדובר במארז קטן, היא מעדיפה לספק למבוטחיה מספר מארזים קטנים.

 

במשך שנים סופקו לתובע, שקיבל מרשם ל-120 טבליות, ארבעה מארזים שהכילו 30 טבליות, במקום שני מארזי תרופות – אחד שמכיל 100 תרופות ומארז נוסף שמכיל את יתר טבליות המרשם. כך נאלץ התובע לשלם דמי השתתפות עצמיים כפולים.

 

"קופת החולים גובה סכום כפול ומכופל מהמבוטחים" ( ) ( )
"קופת החולים גובה סכום כפול ומכופל מהמבוטחים"

 

"לו היה יודע התובע כי הוא יכול לרכוש את אותה התרופה באותו מקום ובמחיר זול יותר היה בוחר לרוכשה במחיר הזול ולא היה משלם סכומים מיותרים שלא לצורך", נכתב בתביעה, שהוגשה על ידי עו"ד אדם לוין ועו"ד יונתן רפפורט.

 

משרד הבריאות: יש לספק תרופות באריזות הקרובות ביותר למרשם

שיטה זו, כך מפרטים התובעים, נאסרה על ידי משרד הבריאות. "בעת הנפקת מרשם יש לספק למבוטח את התכשיר באריזה הרשומה הקרובה ביותר בגודלה למנת התכשיר המופיעה במרשם, ובאופן שימנע חיוב יתר של המבוטח", נקבע בחוזר סמנכ"ל משרד הבריאות משנת 2009.

 

התובעים מבקשים להכיר בתביעתם כתביעה ייצוגית ולהשיב למבוטחים ששילמו סכומים מוגדלים את כספם.

 

בחודש אפריל האחרון מחק בית הדין האזורי לעבודה תביעה ייצוגית שהוגשה נגד קופת חולים כללית בעילה דומה. התביעה נמחקה על הסף לאחר שבית הדין דחה בקשה של התובעים לתקן את התביעה וקיבל את טענת קופת החולים כי על התביעה להיות מוגשת מחדש.

 

בהחלטה פסק השופט כי "בשים לב לכך שאף קופת חולים כללית הגדירה בפתח בקשתה לסילוק על הסף את הפגם שבהגשת הבקשה כפגם פרוצדורלי טכני, ולשם יעילות הדיון, סבור אני שנכון להורות על העברת הבקשה לתיק חדש שייפתח".

 

כללית: הטענות אינן נכונות

מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "מדובר בגלגול שלישי של בקשה לאישור תובענה ייצוגית, שהתנהלה מאז שנת 2013 וכבר נמחקה פעמיים על ידי בית הדין. הטענות המועלות בבקשה – אינן נכונות.

 

"דמי ההשתתפות העצמית שכללית גובה עבור תרופות שהיא מספקת, מחושבים בדיוק בהתאם להוראות הדין ולהוראות משרד הבריאות, תוך הקפדה על אספקת אריזות התואמות עד כמה שאפשר (בכפוף לזמינות המלאי) את הכמות הנקובה במרשם. לכן, אנו משוכנעים שבקשת האישור לתביעה זו תידחה גם הפעם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מארזים קטנים בעלות גדולה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים