שתף קטע נבחר
 

סכיזופרניה: המחלה שמקצרת את החיים – 10 עובדות

היא מחלה כרונית, נחשבת לאחת מעשר המחלות המגבילות ביותר, פורצת בדרך כלל אצל צעירים ובעיקר סובלת מהמון חוסר ידע וחוסר הבנה לגבי החיים בצלה והטיפולים החדשים שמעניקים לחולים תקווה. לרגל יום בריאות הנפש העולמי - 10 עובדות על סכיזופרניה

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, סכיזופרניה היא מחלה כרונית וחשוכת המרפא, ונחשבת לאחת מ-10 המחלות המגבילות ביותר. המחלה פורצת אצל כאחוז אחד באוכלוסייה, לרוב בצעירים בני 15-45. היא פוגעת בגברים ונשים כאחד, בני כל הגזעים והתרבויות.

 

המחלה פוגעת משמעותית בתפקודם של החולים החל מטיפול בעצמם, דרך קיום מערכות יחסים, לימודים, שמירה על מקום עבודה ותפקוד בחברה. הנה 10 עובדות על המחלה שכדאי לדעת.

 

דיכאון (צילום: shutterstock)
שם כולל למספר הפרעות פסיכוטיות. סכיזופרניה(צילום: shutterstock)

 

1. סכיזופרניה ולא פיצול אישיות

משמעות המילה סכיזופרניה היא נפש משוסעת או מפוצלת, אך לא מדובר במחלה עם זהויות שונות. סכיזופרניה היא שם כולל למספר הפרעות פסיכוטיות הנובעות מפיצול או הפרדה, בין תפקודי הרגש לתפקודי החשיבה, או ההכרה.

 

הניסיון האמיתי להבין את המחלה הגיע רק בסוף המאה ה-19, כשפסיכיאטר בשם אמיל קרפליין ציין ארבע הפרעות הקשורות למחלה: אפקט לא תואם, אסוציאציות, אמביוולנטיות (חוסר יכולת להחליט מי אני, מה אני ומה אני רוצה) ואוטיזם, כשהכוונה היא לניתוק מהעולם והסביבה.

 

2. יש קשר בין שימוש בסמים לסכיזופרניה

שימוש בסמים (קוקאין, נייס גאי, LSD וקנאביס) עשויים להוות טריגר להתפרצות המחלה. גם סטרס בגיל ההתבגרות, או בשירות הצבאי גורמים להתפרצותה ולהתקפים פסיכוטיים חוזרים.

 

סכיזופרניה שכיחה יותר בבני משפחה של חולים: הסיכון לחלות בסכיזופרניה בקרבה משפחתית מדרגה ראשונה עומד על 9%. אצל תאומים זהים הסיכון לחלות מזנק ל-48%, בהשוואה ל-17% בתאומים לא זהים. גם פגיעה מוחית בעובר או במהלך הלידה עלולים לגרום למחלה.

  

3. היסטוריית הטיפול: משוק חשמלי לטיפול תרופתי 4 פעמים בשנה

מאסר היה הטיפול המקובל באנשים עם פגיעה נפשית לאורך ההיסטוריה. בתקופת הרנסנס טיפלו בחולים על ידי ניתוח, ללא הרדמה, להוצאת "אבן הטירוף" מראשם. בשנות ה-30 החולים טופלו בשוק חשמלי, ובשנות ה-40 בטיפול אינטנסיבי באינסולין. רק ב-1960 פותחה והחלה להיות משווקת התרופה הראשונה לסכיזופרניה.

 

עם הדור הראשון של הטיפולים בסכיזופרניה נמנות תרופות אנטי פסיכוטיות טיפיות שמתערבות בפעילות המוליך העצבי דופמין (מטפל בהזיות, במחשבות השווא, בבעיות ההתנהגות ועוד). הדור השני: תרופות אנטי פסיכוטיות א-טיפיות פועלות על הרצפטורים סרוטונין ודופמין. החידוש העיקרי כיום היא תרופה אנטי פסיכוטית א-טיפית, לטיפול ארוך טווח הניתנת בזריקה 4 פעמים בשנה בלבד, בזכות מנגנון שחרור מושהה.

 

ממחקרים עולה, כי היענות החולים לטיפולים ארוכי הטווח עומדת על 95% וכי הסיכון להתקף פסיכוטי פחת ב-50% במטופלים אלו. טיפולים פסיכולוגיים, כגון טיפול התנהגותי קוגניטיבי או פסיכותרפיה, תומכים ואף מפחיתים את התסמינים ומשפרים את תפקוד החולים.

 

4 פעמים בשנה. טיפול יעיל ומושהה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
4 פעמים בשנה. טיפול יעיל ומושהה(צילום: shutterstock)

 

4. אתגר ההתמדה הטיפולית

סכיזופרניה פורצת בהתקף פסיכוטי, ולאחריו החולים נדרשים ליטול טיפול כדי לשלוט בתסמינים ולמנוע התפרצות חוזרת של המחלה. אבל, נטילת טיפול תרופתי רצוף הוא אחד האתגרים המשמעותיים בטיפול בחולי סכיזופרניה.

 

כ-42% מהמאובחנים החדשים לא מממשים את המרשם שקיבלו תוך 30 יום מהאשפוז הראשון ו-54% לא ממשיכים בטיפול מעבר ל-30 יום. כאשר החולים לא לוקחים טיפול במשך יום עד עשרה ימים, הם מכפילים את הסיכון להתקף פסיכוטי ובעקבותיו אשפוז חוזר.

 

1 ל-6-7 מטופלים יחווה התקפים חוזרים ובעקבותיהם יגיב פחות טוב לטיפולים. בטיפולים ארוכי טווח, חולים צעירים כמעט ולא חווים התקפים חוזרים ותוחלת חייהם גבוהה יותר.

  

5. כ-50% מהמאושפזים בבתי חולים פסיכיאטריים הם סכיזופרנים

כ-50% מהמאושפזים בבתי חולים פסיכיאטריים הם חולי סכיזופרניה. האשפוזים מתרחשים, בדרך כלל, כתוצאה מאי נטילת טיפול תרופתי והתפרצויות חוזרות של המחלה.

 

6. השנתיים הראשונות מנבאות את עתיד החולים במחלה

שנתיים עד חמש שנים מהתפרצות המחלה וההתקף הפסיכוטי הראשון ידועות כמכריעות בקביעת התפתחות המחלה לטווח ארוך. אחרי התקף פסיכוטי ראשון נדרשים, בממוצע, 47 ימים לייצוב המחלה ולהשגת הפוגה בתסמינים. לאחר התקף פסיכוטי שני יידרשו 76.5 ימים בממוצע, ולאחר התקף שלישי – 130 ימים.

  

7. סכיזופרניה משנה את מבנה המוח

חולי סכיזופרניה צעירים מתקשים לקבל, בדרך כלל, את מחלתם ולכן היענותם לטיפול התרופתי והתמדתם בנטילתו נמוכה, במחיר התקפים פסיכוטיים חוזרים ואשפוזים.

 

התקפים חוזרים גורמים לשינויים במוח ולפגיעה מוחית בלתי הפיכה. בסריקות מוח שנעשו בחולי סכיזופרניה נמצא כי מספר אזורים במוחם קטנים, או שונים בצורתם, בהשוואה לסריקות מוח של אנשים שאינם חולים במחלה.

 

שינוי אזורים קטנים במוח בצורה בלתי הפיכה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שינוי אזורים קטנים במוח בצורה בלתי הפיכה(צילום: shutterstock)

 

8. אחד מ-5 חולים הוא חסר בית

40% מהחולים סובלים מהשמנת יתר, בהשוואה ל-27% באוכלוסייה. כ-80% מעשנים בהשוואה לכרבע מהאוכלוסייה. ולמעלה משליש מהחולים מתמכרים לסמים או לאלכוהול. רובם אינם נוטלים חלק במעגל העבודה. אחד מ-5 חולים הוא חסר בית.

  

9. סכיזופרניה מקצרת את החיים

חולים צעירים שאינם נוטלים תרופות מצויים בסיכון לקיצור תוחלת החיים שנע בין 11 ל-14 שנים. יחד עם זאת, כאשר חולים צעירים בהתקף ראשון מטופלים בטיפולים ארוכי טווח, הם כמעט ולא עוברים התקפים חוזרים ותוחלת חייהם גבוהה יותר.

  

10. חיים עצמאיים, קשרים חברתיים וזוגיים וקריירה עם סכיזופרניה

טיפול יעיל בחולים צעירים בשלבים מוקדמים מגביר מאוד את סיכוייהם לתפקד כחלק מהחברה, ולכן השאיפה כיום היא להחלמה (recovery), להשגת הפוגה ממושכת במחלה ולחזרתם של חולי סכיזופרניה לתפקוד גבוה ולפעילות חברתית.

 

ניתן "לנהל" את המחלה על ידי טיפול תרופתי, שיאפשר לחולים לקיים חיים נורמטיביים ללא הפרעות. חשוב לטפל במחלה בייחוד ב-2-5 השנים הראשונות לאחר אפיזודה אקוטית ראשונה.

 

גישה זו מסייעת למטופלים להגיע לאיזון באופן מהיר יותר ובכך לאפשר להם לחזור לעבודה או ללימודים, לחיות חיים עצמאיים, ולקיים קשרים חברתיים וזוגיים.כמו כן, שמירה על טיפול רצוף מפחיתה את הסיכון להתפרצות המחלה על כל המשתמע מכך.

 

הכותב הוא פסיכיאטר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אתם יודעים על סכיזופרניה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים