שתף קטע נבחר
 

אתגר המטבח: במקום סליים תנו להם בצק

אפייה עם הילדים נשמעת לכם כמו בלגן אחד גדול? תתפלאו, אם תתעלמו לרגע מהקמח המתעופף במטבח, העשייה המשותפת יכולה להיות אחד הדברים הכי כיפיים וגם החשובים שאתם יכולים לעשות כמשפחה. השפית איילת הירשמן עם מתכון מושלם וטיפים לחוויה מרגשת. אגב, גם לנקות יחד יכול להיות כיף

בשיתוף אסם

 

חלקכם ודאי שואלים: 'למה בכלל להכין יחד עם הילדים, מדי פעם, את ארוחת הערב המשפחתית?' ובכן, קודם כל, בגלל הדברים הגדולים. שיתוף הילדים בבישול האוכל שמוגש אצלכם לשולחן תורם לחינוך שלהם לעצמאות - לא פחות. השיתוף הזה ילמד אותם, בסופו של דבר, לדעת להכין אוכל בעצמם, וכאשר ילדים הם לומדים את מיומנות הכנת האוכל, הם גם לוקחים יותר אחריות על מה שהם אוכלים. במהלך הבישול המשותף ילדים נחשפים לחומרי גלם, לומדים להכיר אותם בצורתם הטבעית, היסודית, ובדרך זו הם הופכים לאכלנים מודעים יותר, וגם בריאים יותר. בנוסף - בגלל הדברים שהם כביכול הקטנים יותר, אבל גם הם כל כך משמעותיים: הכנת אוכל יחד היא פשוט כיף משפחתי אחד גדול.


לאפות יחד זה כיף (צילום: shutterstock)
לאפות יחד זה כיף(צילום: shutterstock)

כן, צריך להניח רגע בצד את העובדה המוכחת שהמטבח יהיה מבולגן, ואת זה שפעולות שאתם רגילים לתקתק ייקחו יותר זמן, והתהליכים ארוכים והרבה פחות נקיים ממה שאתם רגילים, אבל אפשר לפתור את זה, על ידי קביעת כמה כללים פשוטים, ואפשר אפילו לשחרר את זה קצת. ואז נשארים, פשוט, עם פעילות משפחתית מאחדת, מקרבת. לבלות בוקר או אחר צהריים במטבח עם הילדים זו פשוט חוויה משפחתית מעולה. אגב, גם את השיחות המשפחתיות הכי טובות עם הילדים תגלו שאתם מנהלים בזמן שאתם מבשלים ביחד. יש בתהליך הזה משהו שפותח. את כולם.

 

מה המתכון המשפחתי המנצח שלכם? ספרו לנו ואולי תזכו במטבח חדש

 

במקום סליים תנו להם בצק

למה כדאי להתמקד לעיתים קרובות באפייה? מפני שרוב הילדים נהנים מאד מאפייה. היא אפילו מקסימה אותם, לעיתים קרובות. מה שנראה לפעמים בעיניים מבוגרות כרצף של פעולות שגרתיות למדי, יכול להיות קסום מפליא ומרגש בעיניים ילדיות מפני שאפייה יכולה להיות עבודת יצירה אמיתית, מרגשת, שמערבת את כל החושים, ומפני שבזמן שהם נהנים, פעולות האפייה גם יכולות לפתח אצל ילדים קטנים את המוטוריקה העדינה, כשהם לשים, מרדדים, חותכים, קורצים, זורים או מגלגלים.

 

ילדים, זה ידוע, אוהבים כל מה שכולל מגע עם חומרי גלם ולעקוב אחר התהליך שמשנה אותם, זה יכול להיות נפלא: אצלנו בבית, למשל, שבירת ביצים זו חגיגה ומדידת חומרי גלם בכפות מידה היא להיט אמיתי.

 

לפעמים הילדים גם מפתיעים ומפתחים חיבה לפעולות שאתם ראיתם כמטלה משמימה - אחת הבנות שלי, לדוגמה, אוהבת יותר מכל לנפות. להעביר קמח דרך נפה, ותנפה בשמחה כל סוג קמח בשמחה גם אם המתכון לא דורש את זה, כך גם לגבי רידוד בצק במערוך על משטח בעבודה. הם פשוט התאהבו בזה. ובכלל, בצקים - עזבו אתכם מסליים, כלומר, נסו, בכל כוחכם, לעזוב את הסליים, תהיו חזקים! - בצק אמיתי להתעסק איתו, זה אושר אמיתי בשביל רב הילדים, ותענוג שיכול להימשך שעות. וכמה נחמד שבניגוד לסליים, גם יוצא מזה אוכל אמית וטעים בסוף, מההתעסקות הזאת.

שבירת ביצה? מסקרן ומאתגר (צילום: shutterstock)
שבירת ביצה? מסקרן ומאתגר(צילום: shutterstock)
 

ילדים מרותקים גם ממעקב אחרי התפתחות ושינוי של חומר. חלבונים, למשל, הם דבר מרתק: נוזל משמים בצבע לבן שקוף, שאחרי הקצפה, פעולה כיפית בפני עצמה הוא לפתע ערימה מבהיקה ויפה של קצף. כיף גם לעקוב אחרי בצק שתופח בקערה או להציץ, דרך חלון התנור ולראות איך העוגות והמאפים שהם יצרו מתרוממים להם. ילדים גם אוהבים מאד לקשט, וקל מאד ליצור משטחי יצירה אכילים: אפייה משותפת של עוגה לבנה שהופכת למשטח יצירה קישואי, או לחם ביתי מהיר שפרוסתיו הופכות הופכים לדף יצירה, שבונים עליו אומנות אכילה ובריאה.

 

על מה כדאי להקפיד כשאופים (וגם מבשלים) עם הילדים

אפשר להתחיל לאפות עם ילדים קטנים מאד, בהשגחה צמודה. כבר לפני גיל שנתיים ילדים יכולים ללוש בצק נעים למגע, וגם לחלק את הבצק ליחידות קטנות וגם לשטח אותו בתבנית או לגלגל אותו לשבלולים. הכל לפי הסבלנות שלכם, אבל הדבר שהכי חשוב שתקפידו עליו, בכל גיל, גם 16, הוא הבטיחות. ההוראות לעבודה במטבח חייבות להיות ברורות וחד משמעיות: כל מה שקשור לעבודה עם מקור חום - תנור, כיריים, גם קומקום חשמלי או טוסטר - מחייבת השגחה צמודה של מבוגר. אין פשרות.

 

גם חיתוך בסכינים, כמבן, וגם קולפנים ומנדולינות למיניהן ומעבדי מזון - מחייבים השגחה צמודה. כדאי גם לנצל את ההזדמנות וללמד את הילדים ערכי היגיינה. זה לא רק עבודת האפייה עצמה שחשובה, אלא גם איך ואיפה עושים את זה: מסבירים וגם מראים (דוגמה אישית היא תמיד המפתח) כיצד מתחילים במלאכת האפייה רק במטבח נקי ומסודר. לא מתחילים לעבוד במטבח ועל משטחים לפני שהם נקיים, ולפני ששוטפים ידיים כמו שצריך. ואוספים שיער ארוך, אם צריך.

 

וחשוב חשוב - כשמסיימים לאפות יחד - יחד, גם מנקים אחר כך יחד ומשאירים מטבח מסודר. לגבי השלב הזה – קחו אוויר. זה שאפתני למדי, אבל לפחות תנסו להנחיל את זה, משהו מזה ייקלט.

גם לנקות יחד זו חוויה (צילום: shutterstock)
גם לנקות יחד זו חוויה(צילום: shutterstock)
 

מה לאפות?

מתחילים במתכונים פשוטים. לא מורכבים מדי, כאלה שכוללים שורה קצרה של פעולות ומשיגים בהם את המטרה, ואת תחושת ההצלחה במהירות יחסית. נניח משהו שאם יודעים שהעובדה עליו תארך שעה במטבח. זה מספיק והותר להתחלה. אני בעד הכנה משותפת של מתכונים משפחתיים אהובים כדי לייצר לילדים ולכם תחושה משפחתית נעימה וזיכרונות לחיים. אפשר לתחקר את סבא וסבתא ולקבל מהם ממתכון לעוגה או למאפה ביתי אהוב שעובר כבר דורות במשפחה - אתם אופים יחד, ובינתיים גם משחזרים יחד מסורות משפחתיות.

 

אני אוהבת במיוחד להכין עם הילדים שלי את הסופגניות ואת אוזני ההמן שסבתא שלי הייתה מכינה כשהייתי קטנה. גם פשטידת הירקות המהירה שאמא שלי הייתה מכינה לארוחת ערב באמצע השבוע הוא רעיון מצוין וכך גם שבלולי הגבינה המהירים יחסית שלפניכם - שלא כוללים התפחה ושמרים - ונותנים לילדים את תפקיד חלוקת הבצק ליחידות וגלגול לשבלולים, כך שנוצר מאפה ארוחה שלם לארוחת ערב משפחתית כיפית.

 

כולם יאהבו - שבלולי גבינה (צילום: shutterstock)
כולם יאהבו - שבלולי גבינה(צילום: shutterstock)
  

שבלולי גבינה לארוחת ערב

המרכיבים (לכ-16 שבלולים):

20 גרם חמאה

2 כפות שמן זית

2 מכלים (400 מ"ל) יוגורט המכיל % 3 שומן לפחות

2 ביצים

1 כפית מלח, 1/2 כפית סוכר

4 כוסות קמח תופח

 

למלית:

1 כף שמן זית

150 גרם גבינת פטה מפוררת

150 גרם גבינה צהובה מגוררת, רצוי גבינה עם חריפות קלה, כמו פרמזן או צ'דר אפשר גם גבינה צהובה

100 גרם גבינה לבנה

1 ביצה

פלפל שחור, טחון

 

לציפוי:

1 ביצה, טרופה

100 גרם גבינת פרמזן, מגוררת

 

אופן ההכנה: 

  1. הבצק: ממיסים את החמאה במיקרוגל (או בסיר קטן על הכיריים, ונזהרים שלא תשחים). מצננים קצת ומעבירים לקערה גדולה.
  2. מוסיפים לקערה עם החמאה המומסת את היוגורט, הביצים והמלח ומערבבים.
  3. מתחילים להוסיף את הקמח, מערבבים ולשים בידיים, מוסיפים עוד מהקמח וממשיכים ללוש ולהוסיף קמח עד שמתקבל בצק רך ולא דביק שאפשר ללוש בקלות.
  4. לשים עוד 3-2 דקות. שמים בקערה, מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר חצי שעה לפחות (עד יומיים).
  5. מחממים את התנור ל-200 מעלות, מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות.
  6. מקמחים משטח עבודה. מרדדים את הבצק ויוצרים ממנו מלבן בגודל 30X30 ס"מ.
  7. המלית: מערבבים בקערה את כל הגבינות, שמן הזית והביצה, מתבלים בפלפל (בדרך כלל עם גבינה מלוחה לא צריך להוסיף מלח, הגבינה כבר מלוחה).
  8. מסדרי על הבצק את המלית שכבה אחידה. מגלגלים לגלילה הדוקה. פורסים ל-16 פרוסות כך שיתקבלו "שבלולים".
  9. מניחים את השבלולים בתבנית זה לצד זה במרווחים של כ-3 ס"מ (הם ייצמדו באפייה), בשכיבה, עם החלק החתוך כלפי מעלה. מושחים בביצה וזורים את הגבינה.
  10. אופים כ-20 דקות, עד שהבצק זהוב ועשוי והגבינה נמסה ומזהיבה. מגישים מיד.

 

יש לכם מתכון משפחתי בריא שעובר מדור לדור? ספרו לנו ואולי תזכו במטבח חדש במסגרת תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" שתצולם במטבח באולפני y-productions, בית ההפקה מקבוצת ידיעות אחרונות

 

איילת הירשמן היא שפית, כותבת ספרי בישול, בעלת טור ב"לאישה" וחברת צוות חיים בריאים בפרויקט שולחן משפחתי של אסם

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אתגר המטבח
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
שבלולי בצק וגבינה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים