דווקא עכשיו: איך ליהנות מסקס בגיל המעבר
גיל המעבר עלול להיות מלווה במגוון תופעות לא נעימות, שגורמות לנשים רבות להרגיש פחות סקסיות ובאופן טבעי ליהנות פחות מיחסי מין. היועצת המינית והזוגית שלי ורוד מציעה לכולנו להירגע, לחשב מסלול מחדש ולגלות את המיניות שלנו שוב - דווקא בגיל הזה. איך עושות את זה נכון?
בשיתוף סקיור פרמצבטיקה
זה קרה לאימהות שלנו, ויקרה גם לכל אחת מאיתנו. אולי נסבול יותר מנדודי שינה, חלקנו נתעורר באמצע הלילה עם גלי חום וזיעה, מצב הרוח שלנו יהיו נתון יותר לשינויים ואפילו החשק המיני שלנו יירד.
נשים פעילות מינית, שאף פעם לא סבלו מבעיות סיכוך, יסבלו לעיתים מיובש בנרתיק, וחלקן יחושו כאבים בחדירה. אבל אל דאגה, זאת לא מחלה פיזית וגם לא מחלה נפשית – מדובר בתסמינים הקלאסיים של גיל המעבר, או "מנופאוזה" בעגה הרפואית.
גיל המעבר מסמן את תקופת המעבר של האישה מגיל הפוריות להפסקת הווסת. בניגוד לגברים, נשים נולדות עם כמות ספציפית של ביציות. כאשר מתמעטות הביציות בשחלות, חווה האישה ירידה הדרגתית בכמות האסטרוגן וירידה בייצור הורמון הפרוגסטרון. תסמיני גיל המעבר מתבטאים בגלי חום וזיעה, עייפות, דיכאון, נדודי והפרעות שינה, יובש ושינויים בעור, יובש בנרתיק וירידה בחשק המיני.
החדשות הטובות? לא כולן יחוו את כל התסמינים או אפילו את מרביתם, והיום יש גם שלל אמצעים טכנולוגיים, רפואיים, תזונתיים והתנהגותיים שיוכלו לעזור להפחית את הסימפטומים ואף להעלימם. חוץ מזה, אם תשאלו את שלי ורוד, יועצת מינית וזוגית, בהחלט ניתן להפיק מהגיל הזה את המיטב, הן מבחינה אישית והן מבחינה זוגית ומינית. "אני עובדת עם נשים בגיל המעבר שלמדו ליהנות מהמיניות שלהן מחדש", היא אומרת. "המיניות שלנו אף פעם לא נגמרת. היא ממשיכה איתנו עד סוף חיינו, וזה דבר מדהים".
"לצערי הרב, גיל המעבר הוא גיל שלא מתקבל יפה ופורה מבחינה חברתית", היא אומרת בצער. "נשים רבות שחוות את תופעות הלוואי של הגיל הזה חשות בושה חברתית, כשלעיתים קרובות רק התסמינים הפיזיים כבר גורמים לנו לחוש פחות מיניות. תוסיפי לכך את ההבנה שבגיל המעבר הרקמות הווגינליות שלנו מתחילות להיפגע, שזה אומר שיש פחות גמישות בעור ויותר יובש, וזה אומר שהחדירה פתאום כואבת.
"אצל חלק מהנשים זה גם מתבטא בפחות רגישות למגע באזורים האלה, ואז מה שעורר אותי פעם כשהיו נוגעים בי והייתי מרגישה חמימות, או ממש אנרגיה מינית, מצריך ממני עכשיו הרבה יותר תשומת לב ואולי אפילו חישוב מסלול מחדש".
כולנו באותה סירה - בואו ננרמל את התופעה
"קודם כל חשוב להבין שאם לא נוח לי עם עצמי, ברור שלא יהיה לי נוח עם בן הזוג שלי וברור שאני לא ארגיש מינית", מסבירה ורוד. "מבחינה אישית, אני ממליצה לנשים לשוחח עם חברות שלהן, לנרמל את זה ולהבין שכולן יחד באותה סירה. זה מאוד מנחם לדעת שאת לא לבד, ואפשר גם לקבל מהן טיפים.
"שנית, כדאי להשקיע בתזונה, במראה ובבריאות הנפשית והפיזית. אין מה לעשות, ספורט תמיד יגרום לך להרגיש טוב יותר עם עצמך. ותחביבים – גלי מחדש מה מסב לך הנאה, וגם טיפול פסיכולוגי תמיד יכול לעזור.
"מבחינה רפואית ובמקרים של כאבים בחדירה, שווה להתייעץ עם גינקולוג. גינקולוג עשוי להפנות לקרמים תרופתיים במרשם שמטפלים טיפול מקומי באסטרוגן, ויכולים לעזור במקרים של כאבים בנרתיק. ישנן גם תרופות, אך הטיפול הוא הורמונלי, וחשוב להיוועץ ברופא לגבי תופעות הלוואי שלהן. לנשים שמעדיפות תוספי תזונה טבעיים, ארגון הגינקולוגים האירופאי המליץ לאחרונה על התוסף פמארל, שהוכח במחקרים קליניים כמשקם את רקמת הנרתיק".
תקלילו
"אני חושבת שמאוד חשוב לחלוק עם בן הזוג ולספר לו מה אני עוברת. לחלוק כדי להוליד יחד משהו יצירתי, מין אחר, מין עם סבלנות וחושניות שלא ממוקד רק בחדירה. חוץ מזה, גם גברים בגיל המעבר צריכים משחק מקדים יותר ארוך ומושקע, ומגע יותר אינטנסיבי שיעזור להם לשמור על זקפה חזקה. אנחנו לא היחידות פה".
איך היית ממליצה לערוך שיחה מביכה שכזאת?
"להקליל אותה. לא צריך לבוא ולהגיד 'אתה רואה שאני הורמונלית, אתה רואה שאני מזיעה, אתה רואה שאני אדומה' – לא. עדיף להגיד, 'אני אוהבת את המגע שלך ואני רוצה שניתן יותר מקום למשחק המקדים'. לא לבוא מהשלילי, אלא להתרכז במה אני אוהבת, מה עושה לי טוב בשלב זה – וזאת שיחה שמומלצת לכל זוג. ואם יש סגירות, לכו לעזרה של אדם חיצוני".
יש לך טיפים נוספים שיהפכו את הלימון ללימונדה?
"אני ממליצה לזוגות לעשות קורסים חדשים וללכת להרצאות על זוגיות ומיניות, ולייצר זמן אינטימי איכותי. זה לא מחייב מין, אבל זה כן מחייב שתהיו זה עם זו. חוץ מזה, בגיל המעבר כבר לא צריך לדאוג לאמצעי מניעה וזה הדבר הכי מדהים בעולם. אפשר ללמוד לשלב יותר חומרי סיכוך שיכולים גם כן להגדיל את עוצמת החוויה.
"טיפ נוסף הוא לעבור לתנוחות עדינות יותר ועם קצב איטי וחושני. מין שלא ממוקד חדירה הוא מין עם הרבה יותר עוצמות. אין דבר מדהים מלגלות פתאום איזורים ארוגניים בגוף של השני שמעולם לא נגענו בהם. זה חושני ומעורר. והכי חשוב – אפשר לצעוק ולהיות קולניים, בטח אם הילדים כבר עזבו את הבית, ואז אפשר לנצל כל מקום בדירה. אני אומרת, תתפרעו, ומתי אם לא עכשיו?".
בשיתוף סקיור פרמצבטיקה