דו"ח חושף: כל חצי שעה מתרחש בארץ אירוע מוחי
מהנתונים שמפרסם היום משרד הבריאות על תחלואה בשבץ מוחי, עולה כי 18,417 איש לקו בו השנה בישראל. עוד עולה כי חלה עלייה בשיעור האנשים המגיעים לביה"ח באמבולנסים ולא ברכבם הפרטי מה שמעלה את הסיכוי לטיפול יעיל בטווח זמן קריטי
היום (יום ב') מפרסם משרד הבריאות את הנתונים על תחלואה בשבץ מוחי בישראל: על פי הנתונים בשנים האחרונות נרשמה עלייה בשיעור הגעה של מטופלים לחדרי המיון באמצעות אמבולנסים וניידות טיפול נמרץ, ועלייה בשיעור ביצוע צנתורי מוח בבתי החולים.
שבץ מוחי הוא הגורם השכיח ביותר לנכות על רקע נוירולוגי ונחשב לאחד מחמשת הגורמים השכיחים לתמותה בישראל. על פי דו"ח של משרד הבריאות שמתפרסם היום, כאמור, לקו במדינת ישראל 18,417 בני אדם באירוע מוחי בשנת 2017.
עוד עולה מהנתונים כי 65% מהם לקו בשבץ מוחי איסכמי (אירוע מוחי שנוצר מחסימה של העורק על ידי קריש דם) 7 אחוזים בשבץ מוחי המורגי (דימום לרקמת המוח, הנגרם כתוצאה מקרע בדופן העורק) ו 28% באירוע מוחי חולף (אירוע מוחי הנגרם על ידי תסחיפים קטנים לעורקי המוח. אירוע מוחי כזה יכול להמשך גם מספר שעות).
עלייה בשיעור האנשים המתפנים באמבולנס
עוד עולה מהנתונים כי קיימת עלייה בשיעור האנשים שסובלים מאירוע מוחי ומתפנים לבית החולים באמצעות אמבולנס – ולא ברכב פרטי, מונית או תחבורה ציבורית.
בשנת 2014 שיעור המטופלים שהגיע באמבולנס עמד 43%, בשנת 2017 השיעור עלה ל-47.8%. בנוסף שיעור ביצוע צנתורי מוח הכפיל את עצמו מ-1.94% מכלל החולים שעברו צנתור (2015) ל- 3.98% (2017).
אולם למרות העלייה השיעור ההגעה באמבולנסים לאנשים עם שבץ מוחי, על פי נתוני משרד הבריאות יש הבדלים מהותיים בין מרכז לפריפריה: בעוד שבאזורי המרכז 49.28 אחוז מהחולים מגיעים באמבולנס הרי שבפריפריה רק 33.73 אחוז מגיעים לבית החולים באמבולנס ולא ברכב הפרטי.
הדרך המקובלת לטפל בקריש דם שגורם לשבץ מוחי הוא באמצעות המסתו על ידי תרופה שניתנת בעירוי לווריד ומגיעה למוח דרך מחזור הדם. את הטיפול בתרופה ניתן לתת בפרק זמן של עד ארבע שעות מרגע הופעת השבץ. לכן יש חשיבות קריטית להגעה מהירה לבית החולים וקיימת עדיפות להגעה באמצעות אמבולנס.
בחלק מהמקרים ניתן לסלק את הקריש באמצעות צנתור מוח. הרופא מגיע עם קטטר מיוחד לעורק החסום דרך חור קטן באזור הירך, ושם שולף את הקריש החוצה או מזריק תרופה שמפרקת אותו. את הטיפול ניתן להעניק בחלון זמן רחב יותר שבין שש לשמונה שעות מרגע הופעת השבץ, כך שהוא מעניק טווח זמן ארוך יותר לפעולה.
"ישראל עשתה כברת דרך משמעותית במלחמה בשבץ מוחי בשנים האחרונות בזכות השקעה מערכתית אדירה של משרד הבריאות בתחום והעלאת המודעות בקרב הקהל הרחב", אמרה פנינה רוזנצוייג מנכ"לית עמותת נאמן לנפגעי אירוע מוחי, "יחד עם זאת, מספר החולים רק יעלה בגלל הגידול הצפוי באוכלוסייה".
היא הוסיפה ואמרה: "הטכנולוגיות החדשות בטיפול בשבץ מוחי שינו את פני הרפואה בתחום השבץ בעולם ובישראל והפכו אותה לרפואה דחופה הקצובה בזמן ותלויה בנגישות המטופל לטיפול מהיר וזמין בכל מקום ובכל שעה, וזהו אתגר שעדיין עומד לפתחנו. 90 אחוז ממקרי השבץ ניתנים למניעה על ידי אבחון וטיפול בגורמי סיכון. אם נצליח למנוע את התחלואה ולאפשר לכל חולה לקבל את הטיפול המיטבי בזמן המהיר, נוכל להציל חיים".
ד"ר רועי בינרט, מנהל המכון להפרעות קצב בבית חולים שיבא, מוסיף ואומר: "מיליוני אנשים ברחבי העולם לוקים בשבץ מוחי. שליש מהם מתים ומחצית מהנותרים נשארים עם נכות קבועה. רוב אירועי שבץ מוחי שסיבתם אינה ידועה נגרמים מקריש שעשה את דרכו את למוח והסיבה המובילה והשכיחה ביותר לאירועים מסוג זה הינה הפרעת קצב בשם 'פרפור פרוזדורים'. במטופלים אלו יש גם נטייה לחזרה של השבץ המוחי".
לדבריו, אחד מתוך שלושה אנשים אשר עברו שבץ מוחי חולף יעברו לאחריו שבת מוחי נוסף. מחצית ממקרים אלה אף מתרחשים תוך שנה מהשבץ החולף הראשון. "קיימת חשיבות רבה שבמטופלים שעברו בירור ובהם טרם נמצאה סיבה לאירוע המוחי, להמשיך ולחפש אירועים של פרפור פרוזדורים. אמצעי יעיל ביותר לאיתור פרפור פרוזדורים במטופלים מסוג זה הוא מנטר תת עורי שמקליט את קצב הלב בקביעות".
ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות הוסיפה: "התוכנית שמוביל בשנים האחרונות משרד הבריאות במטרה להוריד תחלואה ותמותה משבץ מוחי היא אחת התוכניות החשובות. אנחנו נמשיך לקדם את התוכנית בכלל היבטיה, הן במניעה, הן בשלב הטיפול והן בשלב השיקום".
אלו הסימנים לשבץ מוחי