שתף קטע נבחר
 

מיגרנה: הטיפולים המשלימים שעוזרים

מדיקור ועד רפלקסולוגיה: רפואה משלימה, מסורתית, טבעית או אלטרנטיבית - כטיפול מונע או כהקלה בזמן התקף. מהן השיטות שמצליחות להקל על הסובלים ממיגרנות, איך הן מתבצעות, כמה זה עולה ובמה תלויה ההצלחה? כתבה רביעית בסדרת המיגרנות

 

 

 

אחראית תוכן וידיאו: קרין לויט; עריכה וקריאייטיב: בן שפייר; צילום: חגי דקל; הפקה: מיכאלה חזני

 

אחת השאלות שהוצגו לאנשים עם מיגרנות ב"סקר המיגרנה האמריקני" לשנת 2018 של האתר Migraine.com הייתה "במה עוד, אם בכלל, את/ה משתמש/ת על בסיס קבוע כדי לטפל במיגרנה ו/או בתסמינים שלה?". 8 מתוך 10 מהמגיבים דיווחו כי הם נעזרים בתרופות וטיפולים אלטרנטיביים, שכללו ויטמינים ותוספי תזונה, סוגים שונים של פעילות גופנית, הימנעות מטריגרים, נקיטת פעולות מפחיתות סטרס ואלטרנטיבות נוספות כמו פירסינג ושמן CBD.

 

מילים רבות כבר נאמרו ונכתבו בדיון על אודות הרפואה המשלימה / אלטרנטיבית / טבעית (אפילו השם שלה נתון לוויכוח). המילה "שרלטנים" חוזרת שוב ושוב בתגובות ובפורומים שונים שדנים בנושא, והמצב אינו שונה גם בקרב אנשים עם מיגרנה. יש ביניהם כאלה שיכולים להישבע בטיפול מסוים שבזכותו ראו את האור וזכו להקלה, ואילו אחרים טוענים שמיגרנה, ובעיקר מיגרנה כרונית - לא ניתן לרפא בשום צורה, ודאי שלא באמצעות רפואה שאיננה "מערבית-קונבנציונלית", ושלא "הוכחה בכלים מדעיים".

 

רפואה משלימה (צילום: shutterstock)
8 מתוך 10 דיווחו כי התנסו ברפואה אלטרנטיבית. מיגרנה(צילום: shutterstock)

האמת, כרגיל, מונחת ככל הנראה איפשהו באמצע. מעדויות של אנשים עם מיגרנות עולה כי חלק ניכר מהתסכול של רבים מהם, שניסו אינספור טיפולים ותרופות אבל המשיכו לסבול מהתקפים ששיתקו אותם ופגעו אנושות באורח חייהם, קשור בעלויות הגבוהות שכרוכות בטיפולים המשלימים ובהיעדר הסדרה מספקת שלהם על ידי המדינה, היעדר שמהווה כר פורח למיני פסאודו-מטפלים שמבטיחים ניסים ונפלאות לאנשים שמוכנים לנסות הכל, כולל הכל, כדי להעביר עוד יום ללא כאב ראש - ונופלים בפח של אותם מתחזים.

 

הכתבות הקודמות בסדרת המיגרנות: 

מיגרנה: אלו הטיפולים שעוזרים להפחית את הכאב  

מיגרנה: למה ישראלים ונשים סובלים יותר?  

"כמו צירי לידה בראש": לנסות לתאר מיגרנה

  

עולם הטיפולים המשלימים הוא עולם רחב ומגוון, וכך גם רשימת הטיפולים שיכולים לעזור למיגרנה. עם הטיפולים המרכזיים שמוזכרים בהקשר של מיגרנות אך לא מפורטים בכתבה (מפאת קוצר היריעה) נמנים בין השאר גם כירופרקטיקה, ביופידבק, מדיטציה, יוגה, כוסות רוח, טווינה, עיסוי רפואי, והרשימה הולכת ומתארכת. לצורך הכנת הכתבה דיברנו עם חמישה מומחים - ארבע מטפלות ומטפל אחד שמתמחים ברפואה סינית, רפלקסולוגיה, שיטת גרינברג, הומיאופתיה וצמחי מרפא.

 

רבים מהאנשים עם מיגרנה מעידים שהם ניסו עוד ועוד סוגי טיפולים ומטפלים, אבל לא הצליחו למצוא את ההקלה. אין ספק שמציאת הטיפול המשלים שיתאים לכם עלולה להיות תהליך ארוך ומייגע, ואפילו מייאש. אבל היות שהרפואה המסורתית רואה ברוב המקרים את האדם כמכלול ואינה נשענת, כמו ברבים מהמקרים ברפואה המערבית, על שיטה אחת שמתאימה לכולם, יש כמה עצות שכדאי לזכור בזמן שאתם מחפשים אחר הטיפול שיעזור לכם:

 

שירה זיו, מדריכה מוסמכת בשיטת גרינברג ופאנטה ריי, ממליצה:

 

1. למצוא חיבור עם המטפל/ת - אחד הגורמים העיקריים להצלחת הטיפול הוא החיבור עם המטפל. שווה להשקיע בחיפוש אחר מטפל שיש לכם חיבור אישי טוב איתו ושתוכלו לסמוך עליו.

 

2. סבלנות - הרבה מטופלים מגיעים סקפטיים לטיפול, ואם הוא לא משפיע מיד - הם מתייאשים. צריך להתאזר בסבלנות ולסמוך על התהליך.

 

3. ערנות - היו ערניים לגוף שלכם ולתגובות שהטיפול מעורר (חיוביות וגם שליליות). השינוי נוצר כשאתם רגועים ונותנים תשומת לב מלאה לגוף.

 

רפואה משלימה (צילום: shutterstock)
אולי הכי חשוב - החיבור עם המטפלת(צילום: shutterstock)
 

4. לא להתייאש - תמשיכו לחפש ולנסות, ותנו זמן לטיפול להתחיל להשפיע.

 

5. אי אפשר להבטיח תוצאות - מטפל שמבטיח לכם תוצאות הוא מטפל שמומלץ לפקפק בו. אף אחד לא יכול להבטיח לכם ריפוי מלא.

 

6. ההצלחה תלויה בעיקר בכם - אם תצאו אל החיים, תמשיכו בהרגלים הישנים ולא תקדישו תשומת לב - הטיפול מועד לכישלון. טיפול משלים הוא טיפול שדורש מכם לצאת אל החיים ולהתחיל לשים לב אל עצמכם, אל הגוף שלכם ואל האופן שבו הוא מגיב - יום אחר יום.

 

7. שכחו מהדפוסים - נסו לזהות מה אתם מרגישים כרגע, הגיבו למציאות כפי שהיא כאן ועכשיו ולא מתוך ההיסטוריה האישית והאמונות של מה שקרה לי בעבר, כי אף פעם לא חייתם את הרגע הזה. המיגרנה שיש לי היום היא לא המיגרנה שהייתה לי לפני שבועיים, יכול להיות שהיא תיגמר אחרת. צריך להאמין בזה. אם אתם משנים משהו בחיים שלכם - קרוב לוודאי שתהיה לזה השפעה על הגוף.   

  

התיאוריה שעומדת בבסיס הטיפול

הצ'י, אנרגיית החיים שזורמת בגוף על פי הרפואה הסינית, נע באופן הרמוני בכל הגוף בדומה לגאות ולשפל. כל עוד הזרימה של הצ'י נשמרת, כך גם הבריאות שלנו. אם מסיבה כלשהי (למשל מתח נפשי או תזונה לקויה) נפגעת זרימת הצ'י, מתחילה דיסהרמוניה שמובילה לחולי.

 

אצל חלק מהאנשים, האנרגיה שלא זורמת נוטה להתפרץ כלפי מעלה. האנרגיה הלכודה הולכת ומתחממת עד שהיא מתפרצת כמו הר געש, ומתרכזת בראש. אלא שהראש שלנו הוא קופסת עצם סגורה, ולאנרגיה הרותחת אין פתח מילוט.

 

הסימנים המבשרים בשלב המקדים להתקף מיגרנה מציינים את הסערה שמחוללת האנרגיה הכלואה בראש, והכאב הנורא בזמן ההתקף מסמן שזרימת האנרגיה בראש נחסמה בסופו של דבר (ברפואה הסינית כאב נתפס כביטוי לחסימה אנרגטית). 

 

רפואה משלימה (צילום: shutterstock)
הזרימה של הצ'י נפגעת - ונגרמת דיסהרמוניה. דיקור סיני(צילום: shutterstock)
 

כך למשל, יש גורמים שנחשבים למקרקעי או מצנני אנרגיה, וגורמים שנחשבים למרתיחי אנרגיה. סביבה רגועה, מוזיקה שקטה, אפלולית, כל אלה גורמים לאנרגיה לזרום מטה, אל הבטן התחתונה, ובכך להרגיע ולהרפות את הגוף והנפש.

 

לעומת זאת רעש, לחץ, סביבה עוינת ואורות חזקים גורמים לאנרגיה לגעוש, להתחמם ולעיתים להתפרץ כלפי מעלה, ובכך לעורר תסמינים שונים, בהם גם התקף מיגרנה.

 

למזונות שונים יש תכונות אנרגטיות מובהקות, ולכן גם ביכולתם לקרקע או להגעיש את אנרגיית הגוף, בעיקר אצל אנשים שרגישים לכך מראש. תבלינים חריפים, אלכוהול, שוקולד וקפה, מזונות משומרים ועוד - לכולם יש נטייה לחמם את הצ'י ולגרום לו לעלות.

 

אצל נשים, המחזור החודשי הוא תנועה אנרגטית מחזורית של גאות ושפל. בימים שלפני הווסת ובזמן הווסת עצמה, הצ'י מועד מראש להתחממות והתפרצות (ההסבר הסיני למצבי הרוח הקיצוניים התוקפים חלק מהנשים בימים אלה), ונשים בעלות נטייה כללית לעליית הצ'י לראשן חשופות במיוחד להתקף מיגרנה בתקופה זו.

 

הטיפול

הפתרון לבעיית המיגרנה, לפי הרפואה הסינית, הוא איזון המרידיאנים (הערוצים שבהם זורמת האנרגיה) המעורבים בכאב ראש על ידי דיקור, הן כטיפול מונע והן בזמן ההתקף עצמו, התאמת תזונה נכונה, ושימוש בצמחי מרפא המותאמים באופן אינדיבידואלי לכל מטופל עם זיהוי גורמי המיגרנה.

 

זה באמת עובד?

הטיפול יעיל להפחתה בעוצמת ההתקפים ובתדירותם בשיעור גבוה יחסית מהמקרים, והוא מכבד את גופו ונפשו של המטופל ואינו מזיק לו בשום צורה. בהשוואה לרפואה המערבית הוא נטול תופעות לוואי וסיכונים. מהניסיון שהצטבר בעשרים השנים האחרונות אני יכולה להגיד שאצל חלק מהמטופלים, אחרי שניים-שלושה טיפולים מתחילים לראות מגמה של שינוי, שיתבטא בהפחתה בתדירות המיגרנה ובעוצמת ההתקפים.

 

כמה טיפולים צריך?

תמיד שואלים כמה טיפולים, והתשובה שלי תמיד זהה, ולא משנה מה הבעיה. קודם כל מגיעים לטיפול ראשון שבו נערך תשאול מקיף, הכולל גם התבוננות על הלשון והקשבה לדופק. ככה אני יכולה להגיע לאבחנה שהיא ספציפית למטופל ולא כללית לסימפטום. רק אחרי האבחון הראשוני אני יכולה להעריך בכמה טיפולים מדובר.

 

כמה זה עולה?

300 שקלים.

   


התיאוריה שעומדת בבסיס הטיפול

גרינברג היא שיטת טיפול של גוף ונפש, שבה לומדים דרך הגוף, באמצעות מגע, נשימה ותרגילים, לזהות דפוסים ותגובות אוטומטיות במטרה לשחרר אותם. אם למשל בעבודה, כשאתם בלחץ, אתם נוטים לכווץ את הצוואר והשכמות, הכיווץ הזה עלול ליצור לחץ שמשפיע על מיגרנה ועל מצבים לא רצויים נוספים. הלחץ והכיווץ הם לא רצוניים, ופעמים רבות אנחנו לא מודעים אליהם כלל, והם הופכים לתגובה אוטומטית של הגוף שאנחנו לא שמים לב אליה.

 

רפואה משלימה (צילום: shutterstock)
להתחבר אל הכאב כדי לנצח אותו. שיטת גרינברג(צילום: shutterstock)

 

בגרינברג אנחנו מזהות את התגובות האלו, שעלולות לגרום למיגרנות ולבעיות נוספות, שמות אליהם לב ובעזרת תרגילים, נשימות ומגע - עובדות על שחרור מהן.

 

הטיפול

עצם החוויה של מיגרנה היא כאב שנתקע והופך להיות אינטנסיבי, כשהרעיון הוא שלכל תגובה רגשית באה גם תגובה פיזית. אני עובדת עם מטופלים שסובלים ממיגרנות בעיקר על השרירים של השכמות, העורף, הצוואר והלסת. כשאני נוגעת שם בעוצמה, אני מלמדת את המטופלת לשחרר את האזור, וזה מאפשר זרימה ופותח מקום לכאב. התגובה האוטומטית שלנו היא להתנתק מהכאב, ואת זה אנחנו עושים על ידי התנתקות והפסקת נשימה.

 

בגרינברג אנחנו לומדות דווקא לנשום אל הכאב ולפעול בכיוון ההפוך מהפעולה האוטומטית של הכיווץ - דווקא להתרחב. נכון, זה מפחיד, כי מיד את מרגישה את הכאב בעוצמה גבוהה יותר, אבל כשנותנים לכאב מקום, זה יוצר יותר מרחב בראש, הכאב מפסיק להיות כל כך ממוקד וחד, ועם הזמן הוא מתעמעם.

 

כמה טיפולים צריך?

אמנם לא מדובר בטיפול חד-פעמי, אבל טיפול ממוקד להפסקת המיגרנות לא חייב להיות תהליך ארוך וממושך. בכל מקרה, אני לא יכולה לדעת מראש כמה זמן זה ייקח. יש כאלה שאחרי חודש אומרות לי "וואו. אין יותר מיגרנות", ואז אני משחררת אותן והן הולכות הביתה. אצלי באופן אישי, לעומת זאת, התהליך לקח לפחות שנה וחצי עד שהרגשתי הקלה. מדובר בטיפול שבועי בתור התחלה, ואפשר לעשות אותו בהמשך גם פעם בשבועיים או כרענון.

  

זה באמת עובד?

בחלק מהמקרים בהחלט כן. יש לקוחות שמגיעות עם מיגרנה בדרגה 9 מתוך 10, ובסוף הסשן יכולות לצאת בלי מיגרנה.

 

כמה זה עולה?

250 שקלים. אני מקווה שבעתיד יהיה לנו הסכם עם הקופות.  

  


התיאוריה שעומדת בבסיס הטיפול

צמחי מרפא משמשים את האנושות כבר אלפי שנים, ונחשבים לרפואה העתיקה ביותר בעולם. בעשורים האחרונים עבר תחום צמחי המרפא מהפכה מדעית - לקחו את הצמחים שתועדו לאורך ההיסטוריה כבעלי תכונות מרפאות, והחלו לחקור אותם בכלים מדעיים מערביים. לדוגמה - אם ידוע שצמח מסוים עובד נגד חרדה כל כך הרבה שנים, בואו נראה מה הופך אותו לכזה.

 

חשוב להדגיש שרפואת הצמחים היא לא רפואה אנרגטית אלא חומרית - הצמח מורכב מפיטוכימיקלים שיש להם השפעה על הגוף שלנו. כדי להבין ולנתח מהם המרכיבים הספציפיים בכל צמח ואיך הם משפיעים על האדם, משתמשים בכלים מדעיים לכל דבר - ניסויים שעומדים בתקנים המחקריים המחמירים ביותר, כולל שימוש בפלסבו וסמיות כפולה.

רפואה משלימה (צילום: shutterstock)
מסורת של אלפי שנים. צמחי מרפא(צילום: shutterstock)
 

אחד היתרונות של רפואת צמחים על פני הרפואה המערבית הוא הפחתת הסיכון לתופעות לוואי. אם אנחנו יודעים שלחלק מהתרופות הפסיכיאטריות, שמשמשות בין השאר גם כטיפול מונע למיגרנה, יש תופעת לוואי של אימפוטנציה, לצמח אין תופעה כזאת. מובן שכמו בכל דבר שעובד, צמחי המרפא אינם נעדרים תופעות לוואי לחלוטין, אלא שתופעות הלוואי שלהם זניחות ביחס לתרופות הקונבנציונליות וקשורות בעיקר לשימוש לא נכון.

 

הטיפול

אני מתייחס למיגרנה כאל תוצאה של בעיה, והרבה פחות כאל הבעיה עצמה. כדי לנסות לסייע לסובלים ממיגרנה, אני מתייחס לכל המבנה המורכב של האדם - ההתאמה של הטיפול תקיים גם פרמטרים רגשיים ונפשיים וגם פיזיולוגיים לחלוטין.

 

אני יכול, למשל, לחבר בתוך בקבוק או קפסולה צמח שנעשו עליו מחקרים בהקשר של מיגרנה ונמצא יעיל במניעה, וגם צמח שיש עליו תיעוד כבעל השפעה מרגיעה, וגם צמח שיש לו השפעה מאזנת ברמה ההורמונלית.

 

חשוב לציין שמדובר בטיפול מאוד אישי. אני נפגש עם המטופל או המטופלת ומבצע סינרגיה בין האדם שיושב מולי בצד השני של השולחן במרפאה ובין הצמחים שלדעתי צריכים להתאים לו. אין תרופת מדף אחת לכולם. יכולות להגיע אליי למשל שתי נשים עם אותו סוג מיגרנה, כביכול, סביב המחזור החודשי, ואני לא אתן לשתיהן פורמולה זהה.

 

רוב המטופלים שלי מגיעים אליי אחרי שכבר עשו דרך. רובם מגיעים עם אבחנה מסודרת מהמערכת הרפואית שמראה מאיזה סוג של מיגרנה הם סובלים. אז אנחנו יושבים ומדברים, ואני שואל על סוג הכאב, על אופי הכאב, מהם התהליכים שמקילים על הכאב ואילו דברים מחמירים אותו, ומנסה להבין בצורה הסובייקטיבית שלי מיהו האדם שיושב מולי ואיך אני יכול לעזור לו. רק אז אני מתאים לו תזונה ופורמולה של צמחים.

 

כמה טיפולים צריך?

בדרך כלל מדובר על מפגש אחד של שיחה והתאמת טיפול, ורוב הטיפול הוא למעשה המפגש היומיומי של המטופל עם הצמחים. לרוב נפגשים אחת לחודש כדי לבדוק איך הפורמולה עובדת וכדי לעשות לה "פיין טיונינג".

 

זה באמת עובד?

זה יהיה שרלטני מצידי להגיד שיש לי הצלחות של מאה אחוז במיגרנות. הצלחה של מאה אחוז היא לא אמירה אחראית מצידי, אבל אני בהחלט יכול לדווח בשמחה על הטבה במיגרנות בעקבות הטיפול. לפעמים מדובר בהטבה משמעותית ולפעמים בהטבה פחות משמעותית.

 

חשוב להגיד שרפואה טבעית היא לא קסם אלא תהליך. לפעמים התהליך לא עובד ולפעמים הוא עובד מצוין. זה תלוי ביכולות של המטפל להתאים את הטיפול, ובעיקר באחריות של המטופל על עצמו. מדובר באחריות גדולה ובבחירה לעבור את התהליך הזה. זו לא תרופה שלוקחים פעם ביום.

 

כמה זה עולה?

פגישה ראשונה עולה 400 שקלים, והפגישות הבאות יעלו פחות. הפורמולה עצמה תעלה בין מאה לכמה מאות בודדות של שקלים בכל חודש. אני והקולגות שלי מאוד משתדלים להקפיד שהטיפול שלנו לא יהיה לעשירים בלבד. רפואה משלימה לא יכולה להיות טיפול לעשירים, כי יש לה איכויות שחשובות מאוד לאורח החיים שאנחנו מנהלים כיום.

 

אסף קורן הוא נטורופת והרבליסט קליני ומנהל בית הספר לרפואה טבעית במכללת רידמן.

  


התיאוריה שעומדת בבסיס השיטה

טיפול הומיאופתי מטפל באדם ולא בבעיה. מספר סוגי המיגרנות, למשל, דומה למספר האנשים שסובלים ממיגרנות, והגישה ההומיאופתית יוצאת מנקודת הנחה שכל אחד סובל אחרת. יש טייטל, מיגרנה, אבל מתחת לטייטל יש אדם. אני יכולה לקחת למשל עשר נשים שסובלות ממיגרנה הורמונלית, ולגלות שכל אחת סובלת אחרת לגמרי.

 

הטיפול מתחיל תמיד בתשאול עמוק, מדויק ומפורט שבו אני יושבת עם המטופלת במשך שעה וחצי-שעתיים ושואלת - איך מתחיל התקף המיגרנה שלך, איפה בדיוק זה כואב, מה עורר את המיגרנה.


רפואה משלימה (צילום: shutterstock)
יותר מ-5,000 חומרים. הומיאופתיה(צילום: shutterstock)

הגיעה אליי למשל אישה שסובלת לפני שהמחזור מגיע, כואב לה בעורף ואז זה עובר לעין, ומה שעוזר לה זו אפליקציה חמה - בקבוק, כרית או מקלחת. היא מרגישה שהחום מרגיע לה את הכאב. בהתקפים היא חווה עצבנות והיא לא רוצה שידברו איתה, וההחמרה מגיעה תמיד בסביבות ארבע אחר הצהריים. אם עברה השעה ארבע וההתקף לא הגיע, זה  נחשב ליום טוב.

 

אני מנסה קודם כל להבין מיהי ומהי, מה ההיסטוריה המשפחתית שלה, אולי המיגרנה היא גנטית? מתי התחילה המיגרנה? אני מגלה שהמיגרנות התחילו דווקא אחרי הלידה השנייה, ומנסה להבין מה קרה לה באותה תקופה, מה היה המצב הנפשי שלה? לפעמים הטריגרים הנפשיים יכולים "להדליק" לנו את הגנטיקה.

 

באותו מקרה, גילינו שהאישה סבלה מדיכאון אחרי הלידה. היא הרגישה בדידות מאוד גדולה, הייתה באבל על החיים שלה, וגם הרימה את התינוק כל הזמן וסבלה מעורף וצוואר תפוסים. את כל הדברים האלה אני לוקחת בחשבון כשאני מתאימה לה את ה"רמדי" - התרופה ההומיאופתית.

 

הטיפול

בהומיאופתיה יש יותר מ-5,000 חומרים שמהם אנחנו מרכיבים את הרמדי. ההומיאופתיה הקלאסית אומרת שהרמדי הנכון הוא הרמדי שמגלם את השורש של האדם - הוא מכיל בתוכו את הטריגר, את מה שקרה, את מה שהאישה הרגישה, את איך שהתחושה באה לידי ביטוי בכאב הספציפי בצד הספציפי, ובשעה שהוא תוקף. גם את הנחמה שהיא מצאה בבקבוק חם אני לוקחת בחשבון בהתאמת הטיפול. את כל זה אני מחברת ומתאימה את הטיפול הנכון לאדם, כזה שיתחבר לשורש שלו.

 

זה עובד?

אם מבינים טוב על מה יושבת המיגרנה ומאיפה היא מגיעה, בהחלט אפשר לטפל. אם האדם יתמיד בטיפול, אפשר להגיע ממש להקלה מאוד משמעותית ואפילו לריפוי. יש כאלה שמגיבים מאוד מהר, ויש כאלה שלוקח להם זמן.

 

כמה טיפולים צריך?

בהומיאופתיה באים פעם אחת לאבחון התחלתי, ואז ממשיכים בטיפולים אחת לחודש או חודשיים. הפגישה הראשונית לוקחת הרבה זמן ואחריה אני עובדת בבית, לוקחת לעצמי יום או יומיים לעבור היטב על המידע שהתקבל, לקרוא ספרות מקצועית מכמה מקורות, הכל כדי להיות בטוחה שאבחר ברמדי הנכון.

 

אחרי הפגישה הזו המטופלים מגיעים אחת לחודש-חודשיים, ואנחנו נמצאים בקשר כל הזמן במיילים ובוואטסאפ.

 


התיאוריה בבסיס הטיפול

אני מטפלת ברפלסולוגיה ודיקור כי התחלתי כרפלקסולוגית וראיתי שהרפלקסולוגיה לא נותנת מענה מלא. הלכתי ללמוד דיקור, אבל אני חושבת שזה אלים לדקור בלי מגע. הדיקור נהיה יותר אפקטיבי בלי המתח והחשש שלפני. גם רפלקסולוגיה וגם דיקור עובדים נגד מיגרנה.

 

הטיפול

מי שסובלת ממיגרנות יודעת מהם הטריגרים שלה, אז היא תגיע אליי סביב הזמן של המחזור או הביוץ (ולא בזמן התקף). בזמן התקף אפשר לטפל בבית בעצמך.

 

מיגרנה היא דבר שקשה מאוד לטפל בו. יש המון סיבות, גם במערב וגם במזרח. גם אני סובלת ממיגרנות. לכן אני אוהבת שיש שילוב של כמה שיטות, כמה דרכים לנסות לתקוף את הבעיה. בדרך כלל אני נותנת גם המלצות תזונה הביתה. כשמגיעה מישהי אני רואה את הטיפוס שלה, אז אני רואה איפה יש חוסר או עודף.

 

אישה אוכלת סלט (צילום: shutterstock)
איזה טיפוס סיני את?(צילום: shutterstock)

ברפואה הסינית יש חמישה אלמנטים וברפלקסולוגיה ארבעה, ושלושה מהם חופפים. אם האדמה חלשה אז האיברים שתלויים בה יהיו חלשים בהתאם. אז אני נותנת לה המלצות תזונה שיחזקו את האדמה - בעיקר ירקות שורש בנטייה לכתומים. לאכול גזר, בטטה או סלק אחד ליום, ולראות איך זה הולך.

 

אם הכבד של מישהי צריך איזון, אני אגיד לה לאכול סלט ירוק בתיבול של שמן זית ולימון. זה, בתוספת צעידה של חצי שעה, עוזר מאוד בעיקר למיגרנה שמופיעה סביב ה-PMS.

 

מישהי שהאדמה שלה חלשה, ברגע שהיא תכניס לשגרה שלה את המזון, האדמה שלה תתחזק, ואז הכמיהה למתוק, שמחלישה אותה, תפחת, היא תעלה על מגמה חיובית ואז כל התופעות סביב המחזור ילכו ויהיו קלות יותר. אם המיגרנה מלוות בעצבנות או הפרעות ראייה, שאלו בדרך כלל תופעות שמתאימות לטיפוסי הכבד, אמליץ לה בימים שסביב המחזור או הביוץ לצאת לצעידה ולאכול ירוקים וחמוצים, אבל זה בנוסף להגעה לקליניקה.

 

הן מגיעות אליי, מדברות על הסימפטומים, ואני מסתכלת על הלשון, על כף הרגל ומבצעת תשאול ואבחון. עייפות וחולשה קשורים לאדמה, ואילו עצבנות וקשיים בראייה קשורים לכבד.

 

למה רק נשים? מתוך התפיסה שלי שיהיה לי יותר מעניין לעשות איתן עבודה תהליכית. שנים טיפלתי בגברים, והם היו באים בעיקר למקרי SOS. יותר התעניינתי בעבודת עומק, אז התחלתי לעבוד רק עם נשים.

 

גם אני סובלת ממיגרנה, ויש לי בארון גם תרופות מהמשפחות השונות. אני לא אוריד למישהו את התרופות, אלא אלווה את הטיפול התרופתי. אני אוהבת את האופציה המערבית, וסומכת על בדיקות דם.  

 

 

 

כמה זה עולה?

230 שקלים.

   

רפואה משלימה
רפואה משלימה

טיפול לעשירים בלבד - יהודית

"הייתי שבועיים אצל חברה מאוד עשירה באילת. כל יום בריכה, או-פר שעושה הכל, אז לא מתאמצים בכלום, שלוש פעמים בשבוע עיסוי רפואי והידרותרפיה פעם בשבוע. בערב מדיטציות, ופעמיים ביום יוגה. לא חוויתי אפילו מיגרנה אחת. לדעתי, זו התרופה. אבל זה לעשירים בלבד". (יהודית)

 

מאמינה ברפואה מערבית מודרנית - פייגה

"אני לא חושבת שרפואה אלטרנטיבית היא הפתרון. אני בן אדם שמאמין מאוד ברפואה מערבית מודרנית. נכון, יש דברים שידועים כעוזרים, אבל אנשים מקבלים בטעות את הרושם של 'וואלה אני אלך, אני אעשה דיקור וזה ירפא אותי לגמרי, ואני לא אצטרך תרופות ולא אצטרך להתמודד עם המחלה הארורה הזו, עם הכאב הכרוני הזה כל יום, ועם כל מה שמתלווה לזה'. וזה לא ככה. 

 

מאמינים רק ברפואה מערבית מודרנית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מאמינים רק ברפואה מערבית מודרנית(צילום: shutterstock)

"זה לא כמו מישהו שיש לו דלקת גרון והוא מקבל מרשם לאנטיביוטיקה, עובר את הטיפול ואין לו בעיה כזו יותר. זה דבר שמלווה אותך לכל החיים. פגשתי הרבה מטפלים שמבטיחים מגדלים באוויר - 'הכל יהיה בסדר, את בחיים לא תעברי את זה שוב'. האנשים שמוכרים את הדברים האלה מנצלים את החולים.

 

"אני לא אומרת שדיקור וכירופרקטיקה לא עוזרים, אבל אני נפגעתי מהם, שילמתי אלפי שקלים שלא היו לי ולא יצא לי מזה כלום. מיגרנה היא לא מחלה שאפשר לרפא תוך מעט זמן. פשוט להגיד לבן אדם כמוני 'תעשי דיקור וזה יעלים לך את כל הכאב', ואז את מוציאה כסף והולכת לטיפולים, וזה לא עוזר ואת מתייאשת. זה שובר אותך באיזשהו מקום. אני פשוט רואה כמה מטפלים מנצלים חולי" (פייגה מרקס, בת 27. סובלת ממיגרנות זה 15 שנה).

 

מאז הדיקור המיגרנות הולכות ודוהות - אפרת

"לדיקור הגעתי בכלל מסיבות קוסמטיות, אבל עם התקדמות התהליך גיליתי שהמיגרנות האיומות שמהן סבלתי בשנים האחרונות הולכות ודוהות, הולכות ונעלמות. המיגרנות שלי היו בלי שום ספק קשורות לסטרס הרב שאני נתונה בו בגלל העבודה המלחיצה והעמוסה שלי. היו פעמים שהמיגרנות גרמו לי להפסיד ימי עבודה, והיו פעמים שהייתי ממשיכה בכל זאת, מנסה להתמודד. מאז שהתחלתי את הדיקור אני בקושי סובלת ממיגרנות. מדי פעם קורה שיש התקף, אבל בתדירות הרבה יותר נמוכה ובעוצמות מופחתות בהרבה" (אפרת, 43).

 

אחרי הטיפול השלישי הרמדי ההומיאופתי עזר לגמרי - אמא של ירדן

"ירדן סבלה מכאבי ראש קשים פעמיים בשבוע, כולל הקאות. היא הייתה מחסירה בית ספר לפחות פעמיים בשבוע, ומתקשרת שאבוא לקחת אותה. היה לי קשה לראות אותה סובלת בלי יכולת לעזור לה. כלום לא עזר והרופא שלל הכל, רק אחרי שהיא הייתה מקיאה היא הרגישה הרבה יותר טוב, אז פשוט היינו מחכות להקאה, ואז כמה שעות טובות במיטה.

 

אישה חופשייה (צילום: shutterstock)
יש כאלה שהשתחררו מהמיגרנה(צילום: shutterstock)

 

"לקחתי אותה לטיפול הומיאופתי, למרות שהייתי סקפטית כי אני רציונלית ולא מאמינה בקשקושים, אבל הייתי חייבת לנסות. המטפלת שאלה את טלי על הכל, על החיים האישים שלה, על האינטריגות, על החברות, הכל היה חלק מכאבי הראש, ועצם זה שהיא פרקה כבר עזר. כבר מהטיפול השלישי הרמדי התחיל לעזור. השבוע היא הייתה בטיול בצופים ולא ישנה בלילה, אז היא חזרה עם מיגרנה. נתתי לה את הרמדי וההתקף עבר.  

  

"אני מממנת את הטיפולים מכספי האישי. זול זה לא, אבל זה שווה את זה" (טלי, אמא של ירדן בת ה-12). 

  

שירה זיו - מטפלת עם מיגרנה

שירה זיו (40) עצמה החלה לסבול ממיגרנות כשהייתה בת 8. הטיפול שעזר לה להיפטר מהמיגרנות היה בשיטת גרינברג, ולכן החלה בשנת 2011 ללמוד את השיטה, והפכה למדריכה מוסמכת.

 

"היו תקופות שהמיגרנה הייתה תוקפת כמה פעמים בכל שבוע, והרבה פעמים דווקא בסופי שבוע. התקף היה מלווה בתחושה של משהו שמפלח את העין, את הרקה, פועם, ותמיד היה מלווה בבחילות ובהקאות. לא יכולתי לעצום את העיניים ולא יכולתי לשכב, כי זה היה מחמיר את ההתקף, אז הייתי בורחת אל חדר אפלולי, יושבת ולא שוכבת. הרבה מבני המשפחה שלי סובלים ממיגרנה, ואצלי זה התחיל ביום ההולדת השמיני. ניסיתי הרבה סוגים של טיפולים עד שהגעתי לפני שבע שנים לטיפול בשיטת גרינברג, והצלחתי להפחית בעזרתו את מספר ההתקפים ואת העוצמה שלהם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תהליך ולא קסם. טיפולים משלימים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים