שתף קטע נבחר
 

לשמור על הלב: האתגר בטיפול חולי הסוכרת

הסיכון של חולה סוכרתי למות ממחלת לב הוא פי 2 עד פי 5 מאדם שאינו סוכרתי באותו הגיל. מה צריך לעשות כדי למזער את הסיכון העתידי שלו כבר מרגע האבחון והטיפול בשלבים הראשוניים?

בשיתוף אסטרהזניקה


הקשר בין בעיות לב וכלי דם וסוכרת מוכר מזה שנים רבות, ועל אף ניסיונות לאזן את הסוכרת, סיבת המוות המובילה בקרב חולי סוכרת סוג 2 היא עדיין כתוצאה ממחלת לב כלשהי.

 

הסיכון של חולה סוכרתי למות ממחלת לב הוא פי 2 עד פי 5 מאדם שאינו סוכרתי באותו הגיל ועל כן השתרשה התפיסה שעלינו להתייחס לחולה סוכרת גם כחולה לב וכלי דם ולנסות להקטין למינימום את הסיכון העתידי שלו כבר מרגע האבחון והטיפול בשלבים הראשוניים. לשמחתנו, כלים חדשים מבטיחים אפשרות לשנות את הסטטיסטיקה העגומה הנוכחית.

 

ישנן מס׳ עובדות חשובות שרוב הציבור, אינו מודע אליהם. לפי נתונים עולמיים, מטופלים עם סוכרת לוקים באוטם שריר הלב ובאירועים מוחיים פי 2 עד 3 יותר מאנשים ללא סוכרת.

 

לשמור על אורח חיים בריא כדי למנוע תחלואה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על אורח חיים בריא כדי למנוע תחלואה(צילום: shutterstock)

 

סוכרת: אחד מגורמי הסיכון למחלות לב

איגוד הקרדיולוגיה האמריקאי מונה את הסוכרת כאחת משבעת גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב וכלי דם ואכן, לפחות שני שליש מחולי הסוכרת בגיל 65 ומעלה חווים אירוע לב שמביא למותם. לא פחות חשוב לזכור שסוכרת קשורה לשכיחות יתרה של סוגים שונים של מחלות ממאירות, ואף מעלה תמותה בסוגים מסוימים כגון סרטן השד, כבד, מעי גס ועוד.

 

כאמור, על אף הנתונים הללו יש בהחלט מה לעשות. הטיפול בחולה הסוכרת משתנה מחולה לחולה ובראש ובראשונה יש לבצע הבדלה בין סוכרתי עם היסטוריה של אירוע לב או חולה סוכרת שטרם עבר אירוע לב כלשהו. במידה ומדובר בסוכרתי ללא היסטוריה של מחלות לב, אנו ננסה בכמה כלים שונים להעריך האם קיימים אצלו גורמי סיכון נוספים (לחץ דם גבוה, כולסטרול לא מאוזן, עישון).

 

הסיבה היא פשוטה - ככל שנקדים לזהות סימנים אלו ולטפל בהם באופן כוללני, כלומר על-ידי שינוי התנהגותי באורח החיים לצד טיפול תרופתי מתאים, כך נקטין את הסיכון לבעיות לב עתידיות אצל חולי סוכרת. השינויים המומלצים לחולי סוכרת סוג 2 הם פעילות גופנית סדירה, אימוץ דיאטה ים תיכונית מאוזנת ונטולת שומנים, הפסקת עישון ואף טיפול תרופתי מונע, בהתאם ובמידה ואנו מנסים למנוע את האירוע הראשון או מניעה של אירועי לב חוזרים.

 

איזון הסוכרת בלבד אינו מספיק להפחתת סיכון. מחקר גדול שנערך בשבדיה עקב אחר מטופלים עם סוכרת, שלא עישנו והצליחו להגיע ליעדי איזון סוכרת, לחץ דם, כולסטרול וחלבון בשתן והראה שלא היה הבדל בתמותה בין הסוכרתיים הללו בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. כלומר על-ידי איזון סוכרת וגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם ניתן להפחית תמותה ותחלואה.

 

חולה סוכרתי שטרם חווה אירוע לבבי

סוכרתיים חשופים למגוון סיבוכי מחלה, בין היתר פגיעות באיברי מטרה כגון העיניים והכליות, אך עדיין מחלה קרדיווסקולרית ידועה כסיבת המוות מס' 1 בקרב סוכרתיים ולכן, זהו הנושא המרכזי והחשוב שיש לבחון כאשר אנו מטפלים במחלת הסוכרת, אולי אף בהסתכלות אחרת ממה שנעשה בעבר.

 

אי-ספיקה בלב, אולי הסיבוך המרכזי ביותר מבין אירועי הלב של החולים, הוא מצב שבו משאבת הלב אינה מזרימה דם באופן מספק לכל רקמות הגוף. למרות התקדמות בטיפול אי ספיקה לבבית נותרה בעיה כלל עולמית ומכאן גם עולה החשיבות בראש ובראשונה למנוע אותה. היות ואדם עם סוכרת נמצא בסיכון גבוה להתפתחות של בעיות קרדיווסקולריות יש לטפל בו בהיבט מניעתי כבר מראשית הטיפול במחלה.

 

לעיתים מדובר בשינוי שאנו כמטפלים וכן המטופלים צריכים לעשות. יש פה מורכבות שהיא גם פסיכולוגית היות ומטופלים שיש להם סוכרת, אך אין להם שום סיבוכים אחרים, לא רוצים לחשוב על סיבוכים עתידיים ולא רוצים לקחת טיפולים מניעתיים ללב מכיוון שאינם רוצים להעמיס על עצמם. וכך גם בחלק מהמקרים נוהגים הרופאים שלהם. חייבים להבין שדווקא התקופה שבה החולה הסוכרת טרם פיתח מחלה לבבית היא התקופה הקריטית, זה ה"מאני טיים" האמיתי. כי אין טיפול טוב יותר מאשר מניעה ראשונית.

 

גילוי מוקדם של סממנים למחלות לב וטיפול מניעתי לסוכרתיים

קיימים מספר מדדים ודרכים בהם נוכל לחזק את המניעה הראשונית של אירועים קרדיווסקולרים בקרב סוכרתיים סוג 2. מדדים אלה מהווים עבורנו היום מעין תמרור אזהרה המתריע במי יש לטפל מוקדם ולתפוס את המחלות הסמויות מהעין, כך שניתן יהיה לטפל בהם מבעוד מועד:

 

מדידת לחץ דם: מעבר למדידת לחץ דם בזרוע שיכולה ללמד האם המטופל סובל מיתר לחץ דם ולתת טיפול בהתאם ניתן לבצע בדיקה נוספת פשוטה, אך לא פחות חשובה: מדידת לחץ דם בידיים ורגליים. מהיחס בין לחץ דם ברגל ללחץ דם ביד עולים סימנים לגילוי מוקדם של מחלת כלי דם כגון חסימות של עורקים וכלי דם ברגליים.

 

יש סוכרתיים שסובלים מאד מהגפיים שלהם ומגיעים אף למצב שאינם יכולים לצעוד, מה שעלול להסתיים בפצע או קטיעה. במידה והיחס בין לחץ דם בידיים ורגליים אינו תקין המטופל מופנה להעמקת בירור ויכול להימנע מסיבוך קשה אחר של סוכרת – פצעים שלא ניתנים לריפוי ואף קטיעת גפיים.

 

כולסטרול - הילד הרע - גורם סיכון משמעותי לתחלואה לבבית הן רמות הכולסטרול בדם. היעד לרמות כולסטרול בדם אצל סוכרתיים צריך להיות כפי שנרצה להגיע אצל חולים אחרי אירוע לב, כלומר, יש לטפל בכולסטרול בצורה אגרסיבית כאילו שהסוכרתי שטרם לקה בליבו, כבר חולה לב.

 

היעד של כולסטרול אצל סוכרתי היום הוא פחות מ- LDL 70 (בין 50-70).במציאות, המצב קצת שונה ולא פעם הטיפול ברמות השומנים בדם אצל חולה סוכרתי הוא לא מיטבי מספיק.

 

טיפולים לסוכרת שגם מסייעים למניעת בעיות קרדיווסקולריות - המניעה הראשונית של בעיות לבביות בקרב סוכרתיים הולכת והופכת למטרת על ובשנים האחרונות נכנסו תרופות לסוכרת שיש להם בצורה מובנית מנגנונים להקטנת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולריים לצד ירידה בסיבוכים של מגוון המחלות הנלוות לסוכרת.

 

מדובר בשתי קבוצות טיפול משמעותיות אשר פועלים בהפחתה של רמות הסוכר בדם לצד שיפור במדדים נוספים ביניהם הפחתה במשקל שחשובה לאיזון המחלה, ירידה בערכי לחץ הדם ועוד.

 

במאבק על הלב של חולי הסוכרת ישנה חשיבות עליונה לשיתוף פעולה של מומחי הסוכרת למומחי הלב, הקרדיולוגים. חשוב שמומחי הלב יכירו את כל הכלים הקיימים והחדשים כדי למנוע סיבוכים קרדיווסקולריים אצל חולי הסוכרת ושרופאי האנדוקרינולוגיה (מומחים טיפול בסוכרת) יכירו את הכלים והחשיבות לאבחן סממנים ראשוניים למחלה טרשתית שכבר קיימים בסוכרתי, גם ללא בעיות קרדיווסקולריות גלויות.

 

בנוסף, השינוי חייב להתרחש גם אצל הסוכרתיים עצמם שחייבים להבין שעם כניסתם ל"מועדון הלא רצוי של הסוכרת" הסיכון הלבבי שלהם גדל ועל כן, התמדה בטיפול שנתן הרופא ושינויי אורח החיים יקרים מפז. אם נשלב כוחות באופן הזה נוכל לצעוד קדימה כולנו למציאות בה חולי הסוכרת יהיו מאוזנים יותר ובדרגת סיכון פחותה משמעותית לבעיות לב.

 

הכותב הוא מומחה לקרדיולוגיה ורפואה פנימית

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על הלב בחולי סוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים