סרטן ריאה: הטיפולים החדשים שמעניקים תקווה
לרגל חודש המודעות לסרטן ריאה ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר, מתראיינת על הסרטן הקטלני ביותר עם הקושי הגדול באבחון מוקדם, לצד הבשורות הגדולות בתחום בשנים האחרונות
בשיתוף אסטרהזניקה
"סרטן הריאות הוא לא הסרטן השכיח ביותר אבל זהו הסרטן הקטלני ביותר בעקבות הקושי הגדול בגילוי מוקדם שלו", מסבירה ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר.
סרטן הריאה מתחלק לשתי קבוצות עיקריות: הקבוצה הגדולה של החולים המהווה כ-85% ונקראת סרטן ריאה של תאים שאינם קטנים (NSCLC) והשנייה היא קבוצת החולים הקטנה יותר מהווה בין 10%-15% מהחולים הנקראית סרטן ריאה של תאים קטנים (SCLC), והיא מחלה עם מהלך ואופי טיפול שונה.
"מהלך המחלה של סרטן הריאה מסוג 'תאים שאינם קטנים', נחלק לארבעה שלבים: השלב הראשון והשני הינם שלבים בהם החולים עוברים ניתוח ולאחריו טיפול משלים. השלב השלישי נחלק לתת לתתי קטגוריות כאשר חלק מהחולים הם בשלב שקיים בו פוטנציאל ניתוחי וחלק אינם יכולים לעבור ניתוח", מפרטת ד"ר גוטפריד.
"טיפולים שנותנים אופטימיות לחולים"
כשליש מחולי סרטן הריאה מאובחנים בשלב 3 של המחלה. זהו אמנם שלב מחלה מתקדם, אך היות והמחלה עדיין לא שלחה גרורות זהו הוא גם חלון ההזדמנויות האחרון שקיים לטפל בחולה במטרה לנסות ולרפא את המחלה ולא להסתפק רק בטיפול שמטרתו העיקרית היא הארכת חיים. הטיפול הסטנדרטי שהיה נהוג במקרים אלו עד היום הוא טיפול משולב של כימותרפיה והקרנות.
"בשני העשורים האחרונים אנו מנסים לשפר את התוצאות של הכימותרפיה וההקרנות על ידי תוספת של טיפול משלים המנסה לשמר את התגובה לאחר הכימותרפיה וההקרנות ועד היום נכשלנו", מוסיפה ד"ר גוטפריד. "לפני מספר חודשים התפרסם מחקר שהראה שטיפול אימונותרפי במעכב PDL-1 מצליח לשפר את התגובה, את ההישרדות ואת הזמן עד התקדמות המחלה כשהוא ניתן לחולים אלו, שאינם מועמדים לניתוח". למעשה מדובר בטיפול המנסה לייצר תגובה של מערכת החיסון כנגד המחלה וברגע שהוא מצליח אחוזי ההישרדות הופכים טובים יותר.
"במרכז הרפואי מאיר נעשה הבירור המולקולרי המהיר ביותר בישראל הודות למכונה הממפה את השינויים הגנטיים בגידול הסרטני ותוך ימים ספורים מרגע גילוי המחלה ישנה אפשרות להתאים טיפול פרסונלי, אישי ומדויק עם תוצאות טובות יותר", מוסיפה ד"ר גוטפריד, " אם אני רואה היום חולה שחי עם מחלה גרורתית זמן ממושך הרבה יותר ממה שהוא היה חי לפני 5-10 שנים זה בהחלט נותן פתח לתקווה ולאופטימיות".
צפו בכתבה המלאה:
בשיתוף אסטרהזניקה