המסור קטע כף ידו של צעיר בן 20 - רופאי הדסה חיברו מחדש
בן 20 מירושלים הגיע לבית החולים הדסה עין כרם כשכף ידו כרותה מתחת למרפק. בניתוח מורכב חוברה היד בחזרה. "כל הצוות פעל בתאום במטרה אחת, להציל את ידו של הבחור", אומר האורטופד ד"ר אריה שטבון
בסוף השבוע שעבר הוזעק ד"ר אריה שטבון, אורתופד מומחה כף יד בדחיפות אל בית החולים הדסה עין כרם, עקב מקרה חריג ביותר. צעיר בן 20 מירושלים שעבד עם מסור דיסק, היה מעורב בתאונת עבודה קשה וידו הימנית נכרתה באזור האמה, בין כף היד למרפק. ד"ר שטבון פגש את המטופל, אשר בשל חומרת מצבו הרפואי כבר הוכן לניתוח בהול על ידי צוותי הטראומה וחדרי הניתוח.
"הצעיר הגיע אלינו עם כריתה מלאה של יד ימין מתחת למרפק", מתאר ד"ר שטבון, שעלה מצרפת לפני שנתיים ומאז עוסק ברפואת כף היד במערך האורתופדי של בית החולים, "החלק הקטוע של היד הובא לבית החולים על ידי הצוות של מד"א בשקית סגורה אשר הוכנסה לשקית נוספת עם קרח", מוסיף ד"ר שטבון.
"אנחנו ממליצים תמיד במקרים של קטיעה להביא את מה שאפשר לבית החולים. רוב המקרים אינם ניתנים לאיחוי אם המטופל לא מגיע במהירות למרכז רפואי היכול להתמודד עם אתגר שכזה, ולמזלו הדסה נחשב למרכז מנוסה בתחום".
"זכה לקבל את היד בחזרה"
ניתוח איחוי היד נמשך תשע שעות ובמסגרתו ד"ר שטבון חיבר למקום את העצמות, כלי הדם, הגידים והעצבים ביד הכרותה. המאמץ של הצוות הרפואי ושל המנתח עלה יפה והיד חוברה אל הזרוע בהצלחה.
"אין ספק שהבחור זכה בידו חזרה – ואנו שמחים על כך", אומר המנתח, "אך יש גם לזכור כי צפויה לו תקופת שיקום ממושכת שגם בסופה לא מובטח כי ידו תהיה באותה רמת תפקוד שהייתה, למרות שאני צופה שהיא תהיה שמישה. לא משנה עד כמה הפציעה חמורה או דורשת השקעה ושיקום ממושכים אנחנו עושים את מירב המאמצים להחזיק אותה לתפקוד תקין".
ד"ר שטבון מדגיש כי נסיבות האירוע יכלו להשפיע לרעה על הליך חיבור היד אך במקרה שלו, כך הסתבר, דווקא פעלו לטובתו. "היו לא מעט גורמים ששיחקו לטובת המטופל שלנו. הוא לא דימם יותר מדי, הרקע הרפואי שלו תקין לחלוטין – מה שמקטין את הסיכוי לסיבוכים. גם הפצע עצמו, ברובו, היה חיתוך נקי ללא יותר מידי ריטושי תלישה, מה שאפשר לנו עבודה נקייה ומדויקת יותר בחדר הניתוח.
"כמו כן, המטופל הגיע לחדר הניתוח בתוך שעתיים מרגע קטיעת היד, ואת כלי הדם הצלחנו לחבר שם תוך פחות משש שעות", הסביר הרופא הבכיר, "כל זה התאפשר תודות לתגובה מצוינת של מד"א, חדר המיון, צוות ההרדמה ואנשי חדר הניתוח, שפעלו יחד בתאום ודיוק במטרה אחת, להציל את ידו של הבחור", סיכם ד"ר שטבון.
במחלקה האורתופדית מתאושש כעת הצעיר, טאלס סליימה מן הניתוח ולא מאמין שידו חזרה אל גופו. "את רגע התאונה אני לא ממש זוכר", הוא מספר. "אני זוכר שהגענו למיון והתעוררתי אחרי הניתוח. אמרו שמנסים להחזיר לי את השימוש ביד – ואני מאמין שנצליח יותר ויותר מיום ליום, אני אתאמץ מאוד כדי להפעיל אותה ולהשתפר. לרופאים כאן אכפת שזה יקרה, הם מסבירים לי הכל על מה שצפוי בהמשך, ומדובר בהרבה עבודה ושיקום".
אביו, מביט בחיבה מהולה בדאגה על בנו הצעיר ואומר: "אנו יודעים שעומד לפניו שיקום ארוך, אבל לא יאומן שהצליחו לחבר לו חזרה את היד, הכול מן האל. תודה לכל הצוות הרפואי של בית החולים על הטיפול המסור".