שתף קטע נבחר
 

רטינופתיה סוכרתית: 7 דרכים טבעיות לטיפול במחלה

בלי תרופות: מחלת הסוכרת משפיעה על הראייה ועלולה לגרום לנזק משמעותי בעיניים. למה זה קורה ואיך אפשר לנסות למנוע את ההידרדרות בדרכים טבעיות

רטינופתיה סוכרתית היא אחת מהמחלות הנפוצות הנלוות להתמודדות עם סוכרת. פירוש המילה "רטינופתיה" היא "מחלת רשתית" ואכן המחלה פוגעת בנימי הדם הקטנים אשר מזינים את הרשתית.  

 

איך המחלה משפיעה על העין?

הרשתית ממלאת תפקיד חשוב בקליטת התמונה והעברתה דרך מערכת העצבים אל המוח. לכן, פגיעה ברשתית עלולה להוביל לפגיעה בראייה ואף לעיוורון.

 

מחלה זו, כמו גם סיבוכים נוספים של מחלת הסוכרת, עלולה להתפתח כתוצאה מחוסר איזון ברמות הסוכר בדם. רמות סוכר גבוהות בדם עלולות לפגוע בזרימת הדם בכל הגוף ובוודאי שבאיבר חשוב ורגיש כמו העיניים.

 

לכן כדי להפחית את הסיכון לחלות ועל מנת להימנע מהחמרה בקרב מי שכבר סובל מהמחלה, הדבר החשוב ביותר שיש לעשות הוא להבטיח איזון ברמת הסוכר בדם. כך תוכלו לא רק לטפל בעיניים, אלא לצמצם את הסיכון למחלות ולסיבוכים נוספים.

 

ראייה (צילום: shutterstock)
העיניים עלולות להיפגע מחוסר איזון רמות הסוכר בדם(צילום: shutterstock)

 

הנה שבעה צעדים שיסייעו לכם לעשות זאת:

 

1. דיקור סיני

רטינופתיה סוכרתית, כמו גם סיבוכים נוספים של הסוכרת, נגרמת כאמור מקשיים בזרימת הדם כתוצאה מרמות גבוהות של סוכר במערכת החיונית הזאת. דיקור סיני הוא דרך יעילה לשפר את זרימת הדם ובכך להפחית במידה ניכרת את סיבוכי המחלה. 

 

2. צמחי מרפא

סגולותיהם של צמחי מרפא שונים עשויים להפחית את הסיכון לדימומים או לבצקות בעיניים, אשר עלולים להיווצר כתוצאה מרטינופתיה סוכרתית. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Ethnopharmacology ונערך על ידי חוקרים סיניים ב-2015 מצא כי מרווה סינית עשויה להוביל להפחתה בתסמיני המחלה ואף לשפר את הראייה של החולים.

 

3. פעילות גופנית

לא לחינם נחשבת פעילות גופנית כתרופת הקסם שיכולה לסייע בהתמודדות עם כמעט כל בעיה רפואית. התעמלות משפיעה כמעט על כל מערכות הגוף שלנו בצורה ששומרת על המשקל, מחדדת את המוח, מגנה על העצמות, מפחיתה את הסיכון למחלות ובאופן כללי מאריכה את תוחלת החיים.

 

בהיבט של התמודדות עם רטינופתיה סוכרתית, התעמלות עשויה לשפר את זרימת הדם בצורה שתסייע לשלוט בתסמיני המחלה ואף להפחית אותם. לכן, מומלץ להתעמל לפחות שלוש פעמים בשבוע.

 

זיכרו - אינכם מוכרחים לבצע אימונים אינטנסיביים – הליכה, רכיבה על אופניים ושחייה מספיקים בהחלט.

 

שחייה (צילום: shutterstock)
שחייה מפחיתה הסיכון לסיבוכי המחלה(צילום: shutterstock)

 

4. תזונה מאוזנת

תזונה היא אחד הגורמים החשובים ביותר בניהול נכון של מחלת הסוכרת ושל המחלות הנלוות לה. כדי לסייע לגוף לשמור על רמות סוכר מאוזנות וזרימת דם תקינה, עליכם להמעיט בצריכת פחמימות פשוטות, להגביר את צריכת הסיבים ולהרבות בשתיית מים.

 

בנוסף, מומלץ לצרוך יותר מאכלים עשירים בכרום. כרום הוא מינרל שמסייע לקשר בין האינסולין לסוכר ובכך מפחית את רמת הסוכר בדם. הכרום מצוי בחלמון הביצה, דגנים מלאים, קפה, אגוזים, שעועית ירוקה, ברוקולי ובשר.

 

גם מגנזיום מסייע לווסת את רמות הסוכר והוא מצוי בעלים ירוקים, דגים, שוקולד מריר, בננה, אבוקדו ושעועית. ישנם מאכלים נוספים שיסייעו לאזן את רמות הסוכר בדם, לרבות חומץ תפוחים, תמצית קינמון, תמצית ברברין וזרעי חילבה.

 

5. שינה מספקת

מחסור בשינה פוגע במוח ובמערכות נוספות בגוף. לסובלים מרטינופתיה סוכרתית, מחסור בשינה אף עלול להיות מסוכן יותר בשל העובדה שהוא יכול להשפיע לרעה על רמות הסוכר בדם ועל העמידות לאינסולין, זאת בשל העובדה שמחסור בשינה משפיע על רמות הורמון הגדילה וההורמון קורטיזול, אשר ממלאים תפקידים שונים בוויסות רמת הסוכר בדם.

 

שינה טובה מורכבת גם מכמות מספקת של שעות שינה וגם מאיכות השינה. כלומר, לא מספיק רק לישון הרבה, אלא רצוי גם להפחית רעשים והסחות דעת ולוודא שאתם ישנים על מזרן נוח ואיכותי.

 

מדיטציה. מסייעת באיזון רמות הורמון הלחץ שעלול לגרום לעלייה ברמות הסוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מדיטציה. מסייעת באיזון רמות הורמון הלחץ שעלול לגרום לעלייה ברמות הסוכר(צילום: shutterstock)

 

6. מדיטציה ויוגה

מחקרים הראו כי תרגול מדיטציה ויוגה מסייעים בהפחתת מידת הלחץ ועוזרים להגיב אליו בצורה שקולה יותר. לחץ נפשי עלול לגרום להפרשה מוגברת של קורטיזול, המכונה גם "הורמון הסטרס", וכן של ההורמון גלוקגון.

 

ההורמונים האלו גורמים לעלייה ברמות הסוכר בדם בצורה שעלולה להעצים את התסמינים של רטינופתיה סוכרתית, ולכן שילוב מדיטציה במהלך היום שלכם הוא צעד חשוב בדרך להתמודדות מוצלחת יותר עם מחלת הסוכרת והקשיים שהיא מביאה.

 

7. ירידה במשקל

משקל עודף פוגע בבריאות הגוף, ולחולים בסוכרת ההקפדה על המשקל מקבלת חשיבות נוספת ודרמטית במיוחד. משקל עודף עלול להגביר את העמידות לאינסולין ובכך להפחית את יעילותו של ההורמון החשוב הזה בוויסות רמות הסוכר.

 

בכך, משקל עודף גורם להימצאות רמות גבוהות יותר של סוכר בדם, אשר מגבירות גם את הסיכון למחלות נלוות וגם לתסמינים עוצמתיים ומסוכנים יותר. שמירה על משקל תקין תסייע להפחית את הסיכון לסיבוכים ותבטיח אריכות ימים וחיים מאוזנים וקלים יותר לצד המחלה.

 

הכותב הוא איתי שרף , מחלוצי המטפלים במחלות עיניים באמצעות הרפואה הסינית

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על איזון רמות הסוכר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים