שתף קטע נבחר
 

הקשר בין סיבוכי סוכרת לבעיות לב

חולי סוכרת נמצאים בסיכון לחלות במחלות כמו אוטם בשריר הלב, שבץ מוחי ואף החמרה באי ספיקת הלב או הפרעות קצב. איך ניתן למנוע ומהן הנורות האדומות שחשוב לשים אליהן לב במצב החולים?

בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל וחברת נובו נורדיסק בע"מ

 

התחלואה והתמותה הקרדיווסקולרית ממחלת הסוכרת הולכת וגדלה מדי שנה ועומדת כיום על פי 2-2.5 לעומת האוכלוסייה הלא סוכרתית. סוגי התחלואה הם אוטם בשריר הלב, שבץ מוחי, החמרה באי ספיקת הלב או הפרעות קצב ואף מוות.

  

בעשורים האחרונים חברות התרופות שמו להם  בכאתגר, לא רק להפחית סיבוכים מיקרו וסקולרים אלא גם קרדיווסקולרים ולחפש נתיבים שונים, הן לאיזון רמות הסוכר תוך הגנה מסיבוכי השבץ לסוגיהם.

 

חולה סוכרת לאחר אבחון מחלתו מקבל טיפול לאיזון רמות הסוכר, כאשר במקביל נתונה תשומת הלב הלב לגורמי הסיכון האחרים כגון לחץ דם, היפרליפידמיה, אורחות חיים, עישון ועוד.

 

התקף לב (צילום: shuttersrock)
קווים מנחים והרגלי חיים, שמשלבים תזונה נכונה ופעילות גופנית אירובית סדירה (צילום: shuttersrock)

 

הרגלי החיים שעשויים להציל אתכם

התחלואה הלבבית של חולי סוכרת, לסוגיה השונים, כבר מהשנים הראשונות - עולה ומשתווה לתחלואה של מטופל שכבר חווה אוטם בשריר הלב ונמצא בסיכון לאירוע חוזר.

 

מחקרים רבים וחשובים נכתבו בנושא בעולם. כל אלו ממליצים על קווים מנחים והרגלי חיים, שמשלבים תזונה נכונה ופעילות גופנית אירובית סדירה - לאורך שנים, החל מגיל צעיר.

 

פעילות גופנית – איננה חייבת להיות אינטנסיבית, אך רצוי שתהיה אירובית ותתרחש מספר פעמים לאורך השבוע.

 

 תזונה נכונה - היא רכיב חשוב ומשמעותי ביכולת האדם להפחית את הסיכון לחלות בסוכרת ואף למנוע את סיבוכי המחלה. אחת הדוגמות לכך הינה הימנעות מפחמימות פשוטות שצריכתן עלולה להעלות את רמת הסוכר וצבירתו ברקמות. עליית סוכר זו מלווה בתהליכים דלקתיים מואצים ואיתם טרשת עורקים מוקדמת.

 

היבט תזונתי חשוב נוסף, הוא שליטה בצריכת המלח. עלייה בצריכת המלח, עלולה להוביל לעלייה בלחצי הדם, לשינויים מבניים לבביים - שלעתיד עלולים לגרום להפרעות קצב חדריות ועל חדריות - אי ספיקת לב ושבץ מוחי.

 

סימנים המחייבים התייחסות במטופלים עם מחלת הסוכרת ובכלל ומצריכים בירור רפואי

כאבים בחזה – הם סמן שיכול להעיד על הפרעה בזרימת הדם התקינה לשריר הלב. אם אתם חווים תסמינים חדשים מסוג זה – עליכם לפנות לרופא המטפל.

 

קוצר נשימה או נסיגה ביכולת הגופנית, בהשוואה לתקופה קודמת – הם סימנים שיכולים להעיד על מעורבות לבבית (חסימה בעורקים הכלילים, או התפתחות אי ספיקת לב לסוגיה השונים). אם אתם חווים את התסמינים הללו, אל לכם להתעלם מהם - אלא לעדכן את הרופא המטפל ולהשלים בירור.

 

מדוע חשוב לבצע מעקב קרדיו-וסקולרי?

בחולי סוכרת, לאורך השנים, תסמינים קלאסיים של כאבים בחזה - עלולים להיטשטש. בשל אותן תופעות של פגיעה עצבית במערכות שונות, על רקע הסוכרת - הסימפטומים המוכרים של התקף לב, עלולים לא להסתמן באופן זהה.

 

לכן, הקווים המנחים העולמיים מדגישים את הצורך בהערכה תקופתית של חולי סוכרת, אחת לשנתיים שלוש, בבדיקות לבביות פיסיולוגיות, מאמץ ואנטומיות, כאקו לב.

 

נורות אדומות להגברת הסיכון הלבבי

במסגרת הטיפול לאיזון הסוכרת, ייתכנו טיפולים שכוללים מספר תופעות נלוות, שמסכנים את החולה באספקט הקרדיאלי – לבבי:

 

עלייה משמעותית במשקל, עלייה זו מגבירה את הסיכון לסיבוכים לבבים, כגון התקפי לב ואי ספיקת הלב.

 

צבירת נוזלים ובצקות –ישנן תרופות שעלולות לגרום לצבירת בצקות, הפרשה מופחתת של נוזלים ונתרן מהכליה - ועקב כך החמרה באי ספיקת הלב.

 

היפוגליקמיות - אירועים בהם, תחת הטיפול התרופתי, ישנן נפילות של הסוכרים מתחת ל- 70, הם אירועי מסכני חיים. הוכח כי מצבים אלו יכולים לגרום לאובדן הכרה, הפרעות קצב מסכנות חיים, התקפי לב וחלילה מוות.

 

מעקב רציף רפואי והקפדה על אורחות חיים בריאים בשילוב התמדה בטיפול התרופתי יכולים משמעותית להפחית את הסיבוכים הלבבים במחלת הסוכרת.

 

ד"ר עידית דוברצקי מרי היא מנהלת היחידה לטיפול נמרץ לב, מרכז רפואי בני ציון

 

היום, 14.11.18, מצוין יום המודעות הבינלאומי לסוכרת

 

בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל וחברת נובו נורדיסק בע"מ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיבוכי סוכרת בחולי לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים