הנתונים נחשפים: צניחה במספר המתחסנים לשפעת
למרות מסע ההסברה והעלייה במספר המתחסנים נגד חצבת, רק 10% מכלל האוכלוסייה התחסנו נגד שפעת. ירידה במספר המתחסנים בגילי 65 ומעלה, בקרב חולים במחלות כרוניות ובאוכלוסיית הפעוטות
על פי נתוני משרד הבריאות נכון לתחילת נובמבר רק 10% מכלל אזרחי ישראל התחסנו נגד שפעת, שיעור נמוך בהשוואה לתקופה המקבילה בשנים האחרונות. בשנה שעברה בתחילת נובמבר התחסנו נגד נגיף השפעת 12.7% מהאוכלוסייה, ולפני כשנתיים - 14%.
גם אוכלוסיות בסיכון התחסנו השנה בשיעורים נמוכים יותר: בקרב מבוגרים בני 65 ומעלה התחסנו השנה 37.4% בלבד בעוד בתקופה המקבילה אשתקד שיעור ההתחסנות עמד על 45.1%, ולפני שנתיים על 48%. בקרב תינוקות בני 6־23 חודשים התחסנו השנה 7.1% עד תחילת חודש נובמבר, לעומת 10.1% בתקופה המקבילה בשנה שעברה ו־11.8% לפני שנתיים.
בקרב פעוטות בגילי שנתיים עד חמש שיעור ההתחסנות עומד השנה על 7.5% לעומת 11.5% אשתקד ו־13.9% לפני כשנתיים. גם בקרב חולים במחלות כרוניות מתחת לגיל 65 שנמצאים בסיכון מוגבר הייתה השנה ירידה, ושיעור המתחסנים באוכלוסייה הזו עומד נכון לתחילת נובמבר על 18.4% לעומת 26% בשנה שעברה ו־26.5% לפני שנתיים.
שפעת היא מחלה שהגורם לה הוא נגיף השפעת. התסמינים של המחלה באים לידי ביטוי בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, בנזלת, בחולשה ובהרגשה כללית רעה. ביטוייה חריפים יותר מאשר ביטוייה של הצטננות רגילה, והיא עלולה להיות מלוּוה גם בכאבי גרון, בדלקת בעיניים, ובהגדלת בלוטות הלימפה בצוואר.
רוב התסמינים חולפים בתוך שבוע, אולם בחלק מהמקרים המחלה יכולה להסתבך ולגרום לתופעות קשות יותר כמו דלקת ריאות, דלקת קרום המוח, דלקת בשריר הלב, ובמקרים חמורים עלולה אף לגרום לקריסת מערכות ולמוות. על פי הערכות של ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה מתים משפעת כ־500 אלף איש ברחבי העולם.
חיסונים נגד שפעת ניתנים בקופות החולים החל מתחילת חודש אוקטובר ועד חודש מארס. בקופת חולים כללית הוזמנו השנה 1,050,000 חיסונים נגד שפעת, במכבי הוזמנו 450 אלף חיסונים, בקופת חולים מאוחדת הוזמנו 250 אלף חיסונים ובקופת חולים לאומית - 115 אלף.
קראו עוד:
אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?
מהיום: מתחילים להתחסן נגד שפעת
חיסון נגד שפעת: למי הוא באמת יעיל?
נתוני ההתחסנות השנה מדאיגים במיוחד מפני שהם מעידים על מגמת ירידה בשיעור המתחסנים נגד שפעת. גם בשנה שעברה שיעור ההתחסנות היה נמוך, ועל פי נתוני משרד הבריאות בחורף הקודם כיסוי החיסונים הארצי נגד שפעת היה 19.5% מכלל האוכלוסייה. בעונת החורף של שנת 2016־2017 ההיענות עמדה על 20.7%, ובשנה שלפני כן, בחורף של שנת 2015־2016 שיעור החיסונים עמד על 20.9%.
בחורף הקודם דווח על 78 בני אדם שמתו כתוצאה מהמחלה, בשנה שלפניה נפטרו 54 ולפני כשנתיים מתו 60 בני אדם כתוצאה משפעת וסיבוכיה. הממוצע השנתי מאז תחילת העשור עומד על 40 חולים בשנה. החורף הקטלני האחרון שהיה בישראל בשנים האחרונות נרשם בעונת 2009־2010, אז נפטרו 96 בני אדם.
"אנחנו רואים משנה לשנה מגמה של אנשים שמוותרים על החיסון לשפעת וזה מדאיג", אומר גורם בכיר במערכת הבריאות. "חשבנו שדווקא השנה, בגלל ההעלאה של חשיבות נושא החיסונים, נראה יותר אנשים נוהרים לקופות החולים על מנת להתחסן, אבל נדמה שהאוכלוסייה שאננה", הוא מסביר. "צריך לזכור ששפעת יכולה לגרום לסיבוכים ולכן מומלץ לכולם להתחסן, ובעיקר לאוכלוסיות בסיכון שהחיסון פשוט יכול להציל את חייהן".