שתף קטע נבחר

"הקיצוץ בבריאות עבר כי השרים לא צריכים לשכב במסדרון"

במקום להוסיף תקציבים משמעותיים לחיזוק מערכת הבריאות, שנמצאת ממילא על סף קריסה, מבקשת הממשלה לגרוע ממנו. כמובן שהנפגעים העיקריים הם החולים, הקשישים, החלשים והפגים. מי לא נפגע? חברי הממשלה, המקושרים והמחוברים. טור דעה

בהחלטתה על קיצוץ רוחבי, ובכלל זאת גם בתקציב משרד הבריאות חתמה ממשלת ישראל על תעודת הפטירה של אלפי ישראלים, ועל הנצחת סבלם של רבים רבים אחרים. קיצוץ שבעקבותיו פנה אתמול (ב') מנכ"ל משרד הבריאות בצעד חריג למנהלי בתי החולים ומנהלי קופות החולים ועדכן אותם על העתיד להתרחש.

 

במכתבו מציין המנכ"ל כי המשמעות האופרטיבית של הקיצוץ היא פגיעה בטווח המיידי באיכות, בזמינות ובנגישות לשירותי בריאות חיוניים ופגיעה אנושה באיתנות הפיננסית של קופות החולים ושל חלק מבתי החולים שמצויים בגירעונות עתק. הלכה למעשה, את מחיר הגזרות הכלכליות צפויים לשלם בחייהם הקשישים, החולים הכרוניים, הפגים וכל אותם מטופלים שימשיכו להמתין שעות רבות בחדרי המיון או חודשים ארוכים לניתוח.

 

מי ייפגע מהקיצוץ? ודאי לא העשירים והחזקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מי ייפגע מהקיצוץ? ודאי לא העשירים והחזקים(צילום: shutterstock)
 

מדיניות ממשלתית ארוכת שנים הובילה לכך שמדינת ישראל נמצאת מתחת לממוצע מדינות ה – OECD בהשקעה הציבורית לבריאות (7.5%), אי שם לצד אסטוניה, ליטא ומקסיקו. השקעה ציבורית נמוכה שתוצאתה פגיעה קשה בציבור המטופלים והמטפלים כאחד, פגיעה שמקבלת ביטוי בתורים בלתי סבירים לניתוחים ופרוצדורות חיוניות, עומסים בלתי נסבלים במחלקות האשפוז ובחדרי המיון, תת תקינה של כוח האדם שהולך ונשחק עד דק ותשתיות פיסיות מיושנות.

 

במילים אחרות, מצבה הנוכחי של המערכת הבריאות הציבורית אינו תואם את צרכי האוכלוסייה, ובטח שהתקציב העומד לרשותה אינו מאפשר לה להתמודד כראוי עם אתגרי העתיד. אתגרים בדמות זינוק חד בשיעור הקשישים ויותר חולים כרוניים, כשהמשמעות היא אחת - הכבדת העומס על מערכת הבריאות העמוסה והשחוקה ממילא.

 

ואם לא די בשחיקה התקציבית החריפה שחווה מערכת הבריאות כבר שנים רבות, ובמקום להוסיף תקציבים משמעותיים לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית, כעת מבקשת הממשלה לגרוע. כאילו שהמציאות שחווים אזרחי ישראל במערכת האשפוזית לא מספיק גרועה.

 

אה, נכון – לא כל האזרחים חווים את מצוקותיה ותחלואותיה של המערכת הציבורית. למעשה, לחברי הממשלה, ל"מחוברים" וה"מקושרים" אין שום בעיה. כי אם אתה VIP ומקבל בבית החולים הציבורי חדר פרטי או טיפול מועדף ללא תור, באמת למה שתרגיש או תדע שמערכת הבריאות בבעיה?

 

בפועל, המציאות הקשה היא נחלתם של האזרחים הפשוטים בלבד, או במילים אחרות - של כולנו. אז כל עוד סדר העדיפויות הלאומי לא ישתנה, וכל עוד ימשיכו לקצץ ולשחוק את מערכת הבריאות הציבורית, הזקנה תמשיך לשכב במסדרון ולקבל טיפול בתת תנאים, המאושפזים במחלקות פנימיות וגריאטריות ימשיכו לשכב בחדרים עמוסים, הזיהומים הנרכשים ימשיכו להפיל חללים ומערכת הבריאות הציבורית תמשיך להישחק עד למצב של קריסה.

 

ד"ר עדי ניב-יגודה הוא עורך דין מומחה למדיניות בריאות ומשפט רפואי, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ובפקולטות למשפטים ומינהל מערכות בריאות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מקס מורון
עדי ניב יגודה
צילום: מקס מורון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים