מניסיון חייו: כך אפשר לבנות חיים עשירים
בספרו החדש "החיים על פי הדוד מסין" מספר עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר הנמצא בתקופת הגיל השלישי לחייו את מסקנותיו ממסע חייו. מי שהיה חבר כנסת, יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט והעביר את חוקי היסוד המעגנים את חירויות הפרט והעיסוק בישראל מספר בטור אישי על הדרך שעשה מהעיר העתיקה בירושלים לפיסגת החקיקה והכלכלה הישראלית
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
כאשר סיימתי בגיל צעיר את לימודי בברקלי קליפורניה לתואר מאסטר למשפטים, קיבלתי בעיר לוס אנג'לס תפקיד מרתק מאוד: מנהל החוף המערבי בארצות הברית בארגון ההתרמה של הקרן הקיימת לישראל. שם משפחתי אז היה אסולין, ולא היה עד אז דבר יותר טבעי מזה. אולם במסגרת התפקיד החדש ובשפה האנגלית, בכל מקום אליו הגעתי ביקשו ממני כי אחזור פעמיים ושלוש על שם המשפחה. ולאחר מכן ביקשו ממני לאיית את שם המשפחה.
הגעתי אז להחלטה, בהסכמת אבי המנוח, לאמץ שם משפחה עברי קצר, שייגזר משם משפחתי הקודם אך שתהיה לו אף היכרות עולמית. לאחר עמל של כמעט שנה נולד שם משפחתי הנוכחי – לין LYNN. ומיידית לאחר הרישום נוצרו לי קשרי משפחה חובקי עולם - גם בארה"ב, גם באנגליה ובעיקר בסין.
עוד במדור 60 פלוס: אמן הפופ-ארט בן ה-80 שלא ידע שהוא כזה
במהלך עבודתי, כאשר אני מעלה בדיון אימרה משכנעת כדי לחזק את עמדתי, במקום לומר בפשטות את דעתי, אני מעדיף, כמובן בנימת הומור, לומר כי הדוד שלי בסין אמר לי "כך... וכך..." . זה יוצר סביבת הקשבה טובה יותר. בסין, כידוע, יש הרבה נשים וגברים הנושאים את השם LIN. בעקבות זאת אף החלטתי, באותה רוח של הומור, שאת התובנות שגיבשתי במהלך ניסיון חיי, אומר על דרך הצניעות לא כאימרות מקוריות שלי אלא כאימרותיו של דודי הרוחני בסין. ומכאן נולד שם ספרי האחרון "החיים על פי הדוד מסין" .עוד בילדותי אהבתי לקרוא את הפתגמים של רבינדרנת טאגורי ומשלי קרילוב.
עוד: החירות האמיתית שמגיעה בגיל 70
בהיותי סטודנט הייתה לי חיבה לסיקור רעיונות או מצבים או העברת מסרים בדרך של תובנה מתומצתת כאילו היו אלה משפטים שסיכמו ניסיון חיים. בהיותנו סטודנטים בירושלים כבר קבענו ש"גם לחוסר גבול יש גבול", וכי "הרמה הגבוהה ביותר של סופיסטיקציה זה לדעת מתי לא להיות סופיסטיקייטד".
חיבה זו לתמצות ולפתגמים המשיכה לאורך הקריירה הציבורית הענפה שלי וזכתה אף לתנופה כאשר בתוקף תפקידיי המגוונים הייתי צריך גם להעביר הרצאות, כמו בתפקידיי כמנהל רשות השקעות בצפון אמריקה, הממונה על הכנסות המדינה, מנכ"ל משרד האנרגיה, יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט ואף כיום כנשיא איגוד לשכות המסחר.
עשיתי גם שימוש בציטטות ובאמרות המשעשעות של צ'רצ'יל כמו ש"נאום טוב צריך להתיש את הנושא, לא את הקהל" – a good speech should exhaust the subject and not the audience. הציבור נהנה מציטטות דוגמת אלה וכמובן אף אחרות. זה מעשיר את ההרצאה.
אנו אוהבים מפעם לפעם לתמצת את הרעיונות והלקחים, פרי ניסיון חיינו כדי לחדד העברת מסרים.
באמרות קצרות ניתן גם לתמצת מצבים אנושיים מורכבים הנובעים ישירות מטבע האדם. לדוגמא: מרגע שאיש או אישה קיבלו תפקיד ציבורי בעל חשיבות, התנהגותם משתנה. הם מאוד נחמדים קודם קבלת התפקיד, הופכים להיות בהרבה מובנים בלתי נסבלים ובעלי חשיבות עצמית במהלך התפקיד, וחוזרים להיות מאוד נחמדים עם סיום התפקיד . על כך אמר לי פעם אדם נבון בשם יצחק ברמן ז"ל שהאנשים הנחמדים ביותר הם שרי אוצר לשעבר.
עוד: זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחיים מאושרים
סיטואציה נפוצה זו המשליכה על הרבה מאוד בעלי תפקידים ציבוריים באה לביטוי בספר בעמוד 90, "המבחן של כל בעל תפקיד אינו כיצד הוא מתנהג קודם לקבלת התפקיד, או כיצד הוא מתנהג לאחר שסיים את התפקיד, מבחן האמת הוא כיצד הוא מתנהג בזמן כהונתו בתפקיד".
ודוגמא נוספת: מניסיוני בחיים הפוליטיים למדתי כי הרבה אנשים נוקטים במחוות חנופה כדי למצוא חן בעיני אלה אשר יש בכוחם לקדמם. כשאנו פוגשים אדם בעל יכולת מוגבלת, שכיהן בתפקיד רב חשיבות בעבר, מותר להניח שהוא סלל את דרכו באמצעות חנופה.
דרך החנופה האפקטיבית ביותר היא לומר לבעלי הכוח עד כמה הם נבונים ונפלאים, ולאחר שהם נושאים דברים - עד כמה הם הפליאו בדברי חוכמה. ומאותה נקודת זמן, כאשר אדם שאינו חסין לחנופה מתחיל להרגיש עצמו חשוב מאחרים, כל צורת התנהגותו הטבעית משתבשת. וזה בא לידי ביטוי בספרי בעמוד 86 – "הבעיות באישיות האדם נעורות כשהוא מתחיל להרגיש עצמו חשוב מאחרים".
הכותב הינו עו"ד אוריאל לין, מחבר הספר "החיים על פי הדוד מסין"בהוצאת סטימצקי
בשיתוף מגדלי הים התיכון"