סקר אינטרנטי: מעל 70% מהישראלים - מעולם לא ביצעו בדיקת HIV
לרגל יום האיידס העולמי שיחול השבוע, ערך הוועד למלחמה באיידס סקר אינטרנטי שמגלה כי מרבית הישראלים מעדיפים להימנע מזוגיות עם אנשים עם HIV, ולא רואים חשיבות מיוחדת בלימוד על המחלה והנגיף בבתי הספר. 70% מהיהודים ו-85% מהערבים מעולם לא ביצעו בדיקת HIV
המודעות בעולם ל-HIV הולכת וגדלה, אבל הישראלים מעדיפים להתכחש אליו: סקר שערך הועד למלחמה באיידס מגלה כי מרבית הישראלים מעולם לא ביצעו בדיקה, לא חושבים שחשוב לכלול לימודים על הנגיף בבתי ספר, ובמקביל מודים שיימנעו מזוגיות עם אדם שחי עם HIV.
הסקר האינטרנטי נערך לקראת יום האיידס העולמי שיצויין בשבת הקרובה, וכלל 500 משיבים, מתוכם 400 מהמגזר היהודי ו-100 מהמגזר הערבי.
הסקר בדק כמה אחוזים מהמשיבים ביצעו בדיקה ל-HIV. נמצא כי 70% מהמשיבים במגזר היהודי מעולם לא ביצעו בדיקה לגילוי הנגיף, 17% ביצעו את הבדיקה בחמש השנים האחרונות, 7% נבדקו בשלוש השנים האחרונות ורק 6% ביצעו את הבדיקה בשנה האחרונה. מרבית מבצעי הבדיקה הם בגילאי 35 עד 54.
עוד כתבות:
פריצת דרך: זריקה מונעת הדבקה ב-HIV - פעם בחודש
כשה-HIV מפסיק להיות מדבק
לראשונה ב-4 שנים: עלייה במספר נשאי HIV חדשים
הסקר מצביע על פער משמעותי ביותר בין החברה היהודית לחברה הערבית בכל הנוגע לבדיקות HIV. בעוד שבקרב המשיבים היהודים, 30% ביצעו לפחות פעם אחת בדיקה, הרי שרק 15% מכלל המשיבים הערבים ביצעו זאת. נתון זה מדאיג במיוחד, משום שרבים מהמתגלים המאוחרים, המגיעים לבתי החולים במצב אקוטי, הם מקרב החברה הערבית.
מה אתם יודעים על מחלות נלוות של נשאי HIV?
80% לא ירגישו בנוח להיות במערכת יחסים עם אדם עם HIV
למעלה ממחצית מציבור הנשאלים מעדיף להיבדק בצורה אנונימית, דרך ארגון מקצועי . 10% מסרו כי היו מעדיפים להיבדק בביה"ח באופן מזוהה ובלבד שהפרטים לא יעברו לרופא המשפחה שלהם.
בספטמבר 2017 אושר בישראל ה-PrEP, טיפול המונע הידבקות ב-HIV, וקופות החולים מוכרות אותו במסגרת הביטוחים המשלימים במחיר שעומד לכל הפחות על 300 שקלים בחודש. הנתונים מראים כי רוב מוחץ של הציבור כלל לא יודע על אמצעי המניעה הנוסף, כאשר 90% מכלל המשיבים מעולם לא שמעו עליו.
כ-80% מכלל המשיבים ציינו כי לא ירגישו בנוח להיות במערכת יחסים עם אדם שחי עם HIV. רבע מכלל המשיבים ענו כי לא ירגישו בנוח להיות במערכת יחסים עם אדם שחי עם HIV כיוון שירצו להביא ילדים לעולם. בנוסף, 54% ענו כי לא ירגישו בנוח באופן כללי, 17% ענו כי יסכימו להיות במערכת יחסים רק עם קונדום, ו-4% השיבו כי ירגישו בנוח לקיים מערכת יחסים שכזו.
לצד ההתקדמות באמצעי המניעה, קיימת התפתחות רפואית של ממש בכל הקשור לטיפולים עבור אנשים החיים עם HIV. הוועד למלחמה באיידס הצטרף לקמפיין העולמי של "אנדטקטבל" שפירושו נשא שמקבל טיפול ולא ניתן לאתר את הנגיף בבדיקות הדם שלו. אדם זה, על פי הידוע, אינו יכול להדביק אחרים בנגיף. 73% מכלל המשיבים טענו שמעולם לא שמעו על המושג, 17% הצהירו כי שמעו אך אינם מאמינים לכך, ועוד 10% סבורים כי מדובר בהטעיה שנועדה רק כדי להרגיע אחרים.
"בורות בקרב הציבור על חשיבות החינוך למיניות בריאה"
הסקר הנוכחי בחן גם את החשיבות שנותן הציבור לחינוך למיניות בריאה בבתי הספר התיכוניים. רק 10% מכלל המשיבים סברו כי הכי חשוב לכלול את הנושא במערכת השיעורים. הנושא הראשון הוא זהירות בדרכים (31%), לאחריו סמים ואלכוהול ( 26%) , דמוקרטיה (;17%) ויהדות (16%).
"הסטיגמה החברתית כלפי אנשים החיים עם HIV עדיין קיימת בישראל", אומר עו"ד חן שמילו, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס. "קיים פער גדול בין החברה היהודית לחברה הערבית בתחום זה, שכלל איננו זוכה למענה מצד משרד הבריאות, ובורות גדולה בקרב הציבור על חשיבות החינוך למיניות בריאה. על משרד החינוך להתעורר ולפעול ביחד עמנו לצמצום מהיר של פער זה, בייחוד לאור העלייה התלולה בשיעור מחלות המין המידבקות בישראל".