שתף קטע נבחר
 

נלחמים בסוכרת - מגנים על הלב

סוכרת סוג 2 ניתנת לטיפול על-ידי מגוון אפשרויות בטוחות ויעילות שקיימות כיום. עם זאת, גם כאשר רמות הסוכר בדם נמצאות תחת שליטה קיים סיכון של החולה הסוכרתי לפתח מחלות לב ושבץ. מה ניתן לעשות כדי לשנות את רוע הגזירה?

בשיתוף אסטרהזניקה

 

סוכרת מסוג 2 הינה גורם סיכון משמעותי לתחלואה לבבית. מדובר בעלייה בהיארעות התקפי לב אשר בסוכרתיים יכולים להיות גם "שקטים" ללא תסמינים ועלייה בהיארעות אי ספיקת הלב.

 

סוכרתי מסוג 2 נמצא בסיכון של פי 2 עד פי 4 ללקות במחלת לב כלילית בהשוואה לאדם שאינו סוכרתי שיש לו את אותם גורמי סיכון נוספים (כגון: יתר לחץ דם, עשון, הפרעה בשומני הדם, ספור משפחתי של מחלות לב). סיבת התמותה השכיחה ביותר בחולי סוכרת היא מחלות לב וכלי דם.

 

בסוכרת מסוג 2 התנגודת לאינסולין והעלייה ברמות הסוכר פוגעות בתפקוד של תאים בדופן כלי הדם (תאי אנדותל) ואז יש האצה של תהליך טרשת העורקים במסגרתו שומן שוקע בדופן כלי הדם בלווי תאי דלקת וכך נוצר רובד טרשתי. אצל הסוכרתיים, הרבדים הטרשתיים עתירים יותר בשומן וגם בתאי דלקת.

  

התקף לב מתרחש כאשר רובד טרשתי לא יציב בדופן כלי הדם נקרע ומתיישב עליו קריש שסותם את כל דופן העורק. הרובד הטרשתי הקרוע הוא ה"עוגן" של הקריש. בסוכרתיים יש פגיעה בתפקוד הטסיות ועלייה בחומרים שמעלים קרישיות ולכן הסיכוי להיווצרות קריש גדל.

 

סתימת כלי הדם על ידי הקריש פוגעת באספקת הדם לשריר הלב מביאה למוות של תאי שריר הלב והרס שלהם. זוהי המהות של התקף לב. כשיש הרס נרחב של שריר אז יש פגיעה בתפקוד הלב ומתפתחת אי ספיקת הלב. בסוכרתיים יש גם צורה של אי ספיקת לב עם התכווצות תקינה של שריר הלב, אך בעיה בהרפייתו.

 

זו צורה של אי ספיקת לב ששכיחה יותר משחשבנו בעבר. אי ספיקת הלב הינה הסבוך הלבבי השכיח ביותר בסוכרתיים עם סיכון גבוה ביותר לתמותה. פעמים רבות אי ספיקת הלב אינה מאובחנת עד לאשפוז או תמותה.

 

התסמינים שמחשידים לקיום אי ספיקת הלב הינם קוצר נשימה במאמץ, עייפות במאמץ, קוצר נשימה בשכיבה פרקדן, ונפיחות (בצקות) בקרסולים. האבחון נעשה בעזרת אקו לב אשר מעריך גם את יכולת ההתכווצות של הלב ויכולת ההרפיה שלו.

 

רופאה וחולה (צילום: shutterstock)
תסמינים מחשידים לאי ספיקת לב(צילום: shutterstock)

 

ניתן להפחית את התחלואה והתמותה הלבבית בסוכרתיים על-ידי בחירות נכונות באורח החיים והתאמת טיפול נכון.

 

ראשית, צריך לזכור שסוכרת סוג 2 ניתנת לטיפול על-ידי מגוון אפשרויות בטוחות ויעילות שקיימות כיום. עם זאת, גם כאשר רמות הסוכר בדם נמצאות תחת שליטה עולה הסיכון של החולה הסוכרתי לפתח מחלות לב ושבץ. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאצל רוב הסוכרתיים קיימות גם בעיות בריאותיות נוספות אשר לרוב מתלוות לסוכרת ומעלות את הסיכון שלהם לתחלואה עתידית, ביניהן:

 

יתר לחץ דם

לחץ דם גבוה ידוע כגורם סיכון למחלות קרדיו-וסקולריות. מחקרים מראים קשר ישיר בין תנגודת לאינסולין אשר קיימת בסוכרתיים ליתר לחץ דם. וכאשר אדם עם סוכרת סוג 2 סובל גם מיתר לחץ דם, מצב בהחלט שכיח, הוא מכפיל את הסיכון שלו למחלות לב ושבץ. טפול תרופתי יעיל בלחץ דם מפחית את הסיכון לאירועים לבבים ובפרט לאירועים מוחיים.

 

יתר כולסטרול

ערכי כולסטרול LDL ("הכולסטרול הרע") גבוהים מעלים את הסיכון להיווצרות רובד טרשתי בדופן כלי הדם לטרשת עורקים ובעקבותיה אירועים לבבים ומוחיים. לחולים עם סוכרת מסוג 2 יש פעמים רבות רמות LDL גבוהות מהרצוי.

 

הסטטינים בראש ובראשונה ותרופות נוספות שניתנות בתוספת לסטטינים מפחיתים בצורה יעילה את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ומקטינות את הסיכוי לאירועים ותמותה קרדיווסקולריים בסוכרתיים. הסטטינים גם מייצבים את הרובד הטרשתי ומפחיתים את הסיכוי שיקרע ויתיישב עליו קריש דם שיביא לאירוע לבבי או מוחי.

 

אילוס אילוסטרציה השמנה השמנת יתר (צילום:  shutterstock)
משקל עודף קשור להיווצרות ואף להחמרה של מחלת הסוכרת וכן לסיכון מוגבר למחלות לב(צילום: shutterstock)

 

השמנת יתר

משקל עודף קשור להיווצרות ואף להחמרה של מחלת הסוכרת וכן לסיכון מוגבר למחלות לב. הפחתה במשקל אצל סוכרתיים יכולה לסייע ברבדים רבים. היא גם תתרום לאיזון ערכי הסוכר בדם וערכי לחץ הדם, וגם לשיפור מצב התנגודת לאינסולין בגוף והפחתת הסיכון הלבבי. כיום קיימות תרופות אשר מסייעות בירידה במשקל כגון אנאלוגים לGLP-1טיפולים מקבוצת ה-SGLT2 ואגוניסטים לסרוטונין 5HTC.

 

אז מה ניתן לעשות?

לשנות את ההרגל. לא פעם, רובנו מתחילים לטפל בבעיה בריאותית רק כאשר היא מופיעה, במקום לנסות למנוע אותה מלכתחילה. ברור שהמסקנה הראשונית היא לנסות למנוע לחלוטין את התפרצותה של הסוכרת לחיינו. אבל גם אם המחלה כבר קיימת, אפילו בשלביה המוקדמים ונשכיל להתייחס לסוכרת שלנו כמגבירה מאוד את הסכון למחלת לב וכלי דם ניתן לנקוט בפעולות שיקטינו את הסיכון לנזק מצטבר ולאפשרות של פגיעה לבבית בעתיד.

 

הנה כמה פעולות שחשוב לאמץ:

 

שינוי בראש - שינוי באורח החיים

ההמלצות לחולי סוכרת סוג 2 בדבר התאמת התזונה ואימוץ אורח חיים "לא יושבני" חשובות ובעלות ערך. הן גם מוזכרות שוב ושוב ולא לחינם. פעילות גופנית יעילה מאוד במניעת סוכרת וללוקים בסוכרת מסייעת באיזון הסוכרת וגם התחלואה הנלווית כגון הורדת לחץ דם, שיפור בשומני הדם ומסייעת בירידה במשקל. בנוסף ככל שמבצעים יותר פעילות גופנית מקטינים את הסיכון לתחלואה לבבית.

 

ארגון הלב האמריקאי ממליץ על לפחות 30 דקות של פעילות גופנית בעצימות בינונית, שיש לערוך 5 ימים בשבוע ובסך-הכל על 150 דקות של פעילות גופנית. זו יכולה להתבטא בפעילות אירובית ועד טיפוח מתמיד של תחביב ספורטיבי שיש לכם.

 

מומלץ גם להוסיף פעילות מחזקת, כזו המעלה את מסת השריר שתיעשה לפחות פעמיים שלוש בשבוע (סה"כ שעה בשבוע) כיום, גם קיימות שלל אפליקציות שיכולות לסייע בכך. יישומים המודדים את היקף הפעילות שלנו באופן יומיומי. החל ממספר הצעדים שלנו, הקומות שטיפסנו, ריצה ועוד וחלקן אף מתריעות במקרה של תת-פעילות גופנית מעודדות אותנו לדבוק באורח חיים זה.

 

טיפול רב תועלות

בשנים האחרונות אנו עדים לקבוצות טיפול חדשות בסוכרת סוג 2. אלו טיפולים שהתאימו את עצמם לתפיסה טיפולית חדשה, לפיה לא מספיק להתמקד בטיפול רק בערכי הסוכר בדם, אלא לפעול במקביל ובנחישות על מנת לשפר את גורמי הסיכון השונים של מרבית מהחולים הסוכרתיים, כלומר להפחית לחץ דם, לאזן את רמת השומנים בדם, להפחית במשקל ועוד.

 

כיום, ישנם טיפולים אשר גם מסייעים בהורדת רמת הגלוקוז בדם וגם מסייעים בפרמטרים אלו. בנוסף, לחלק מהטיפולים (אנאלוגים ל-GLP-1, מעכבי SGLT2) גם תועלות שהוכחו במחקרים רחבי היקף, ביכולת להפחית תחלואה ותמותה לבבית בעתיד.

 

בנוסף מעכבי SGLT2 מפחיתים היארעות של אי ספיקת הלב כולל אי ספיקת לב עם תפקוד לב תקין, אך עם בעיה בהרפיה. לאי ספיקת לב זו יש אפשרויות טיפול תרופתי מצומצמות עד כה. טיפול מתאים כבר בשלבי המחלה המוקדמים יכול לייצר הבדל במסע הארוך של מחלה כמו הסוכרת.

 

התמדה

בסופו של דבר, סוכרת היא מחלה כרונית. היא מחייבת אורך רוח והתמדה. ואין ספק שלא מדובר במשימה פשוטה כלל וכלל. חולים רבים מפספסים חלק ממינוני התרופות או מוותרים לעצמם לעיתים על שגרת אורח החיים הבריאה שהומלצה להם ושכה נחוצה לבריאותם.

 

כדי להשיג את המטרות ולהגן טוב יותר על הלב יש לשמור כמה שיותר על ההנחיות וההמלצות הטיפוליות. אין קיצורי דרך, אבל בהחלט יש מקום רב לאופטימיות. אם נקפיד על כל אלו אפשר בהחלט לשמור טוב יותר על מצב הלב, גם במחלה שלעיתים הינה סוערת כמו הסוכרת.

 

הכותבת היא מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה במכון האנדוקריני באיכילוב ו-DMC

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 


פורסם לראשונה 27/11/2018 09:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין סוכרת למחלות לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים