שתף קטע נבחר
 

תחרות מקפיצה: שמינית גמר שלישית בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה"

ההגרלה זימנה לנו דו־קרב ראש בראש (או אטרייה באטרייה) של פסטה עם ירקות ונתחי עוף בסגנון אסייתי מול טופו מוקפץ עם ירקות על מצע אטריות אורז. התיאור: דומה. הביצוע. שונה בתכלית. ומי זכתה לאהבתן הבלתי מסויגת של חברות "צוות חיים בריאים של אסם" ולמקום ברבע הגמר?

בשיתוף אסם 

 

 

אחרי שארבע משפחות כבר שריינו את מקומן ברבע הגמר של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה", נערכו עוד שני דו־קרבות כדי לברר מי השתיים הנוספות שיצטרפו אליהן. המקצה הראשון בתחרות, פעילות משותפת של קבוצת אסם, "ידיעות אחרונות" ו־ynet, הפגיש בין משפחת גלבר־סנסינו למשפחת ינאי.

 

מי המשפחות שעלו בינתיים לשלב רבע הגמר? היכנסו וגלו

 

בצד של משפחת ינאי משערי תקווה – ההורים שמוליק ואיילת והילדים יואב (‭,(15‬ עידו (‭,(13 ‬ רועי (‭,(10‬ נופר (‭,(9‬ דניאל (7) ומיה (4) – הכינו מפרום עם סלט אימסייר, סלט טריפולטאי אסלי, מתכון סודי שעבר במשפחה מהסבתא של שמוליק, ואיילת למדה אותו מחמותה, אמא של שמוליק. "אנחנו טיפונת שינינו את הרוטב", מודה איילת, "הוספתי, למשל, רוטב סויה. בני המשפחה הגרעינית מהצד של שמוליק דווקא לא מתלוננים", היא טוענת. חכי מחר.

משפחת ינאי (צילום: צביקה טישלר)
משפחת ינאי(צילום: צביקה טישלר)

במטבח הם מתגלים כמשפחה מעניינת. רשמית, אמא היא המנהלת. לאבא יש זכות וטו, "למרות שהוא רק הסו־שף של אמא", כפי שטוען רועי, כנראה מאחר שהמתכון מגיע מהצד שלו. אבל בסוף, מי שטועם בכל שלב ואומר מה צריך לתקן הוא דניאל, אולי צעיר אבל אנין טעם.

 

בצד השני, שירי ורובי גלברט־סנסינו מכרם מהר"ל. ההורים כאן בסיבוב שני, כל אחד הביא שלושה ילדים מנישואיו הקודמים, ויש ילד משותף, בן (שגילו 4 וחצי). הם כאן בהרכב כמעט מלא, כולם מפשילים שרוולים, נכנסים לסינרים הכתומים של התחרות ועובדים בהרמוניה. יש ווייב מיוחד כשהם מבשלים.

משפחת גלברט-סנסינו (צילום: ירון ברנר)
משפחת גלברט-סנסינו(צילום: ירון ברנר)
   

למרות שבחרו במנה שמורכבת מבורגול עם חומוס, בטטה, שומר, אפונה, בצל וירקות, שירי מספרת שהם הכי אוהבים לאכול בשר טוב על האש. שתי המנות יוצאות מצוין. עכשיו הכדור, או הסכו"ם, נמצא בידי חברות "צוות חיים בריאים של אסם", אלה שעוזרות לנו לסגל אורח חיים בריא מעל דפי עיתון זה כבר חמש שנים: השפית איילת הירשמן – שרוב הניקוד ממנה מגיעה על איכות המנה, היועצת המשפחתית סיגל קפלן – שמתמקדת בעבודת הצוות המשפחתית, ואורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה בחברת אסם, שבוחנת את הערכים התזונתיים של המנה.

 

הירשמן פותחת: "מפרום, המנה המסורתית שבה תפוחי אדמה הופכים לכיסים שבתוכם בשר טחון ברוטב ארומטי מסחרר, הוכנה כאן כהלכתה. היא תובלה במדויק ולא הייתה כבדה מדי. הסלט שהוגש לידה, המסורתי גם הוא, היה פשוט אבל נכון, שמח ומרענן. ציון: 8".

מפרום (צילום: צביקה טישלר)
מפרום(צילום: צביקה טישלר)

קפלן: "תענוג לראות שהורים משתפים את הילדים שלהם בכל פעולות העשייה במטבח, כולל לאפשר לילדה הכי קטנה לקלף ירקות. אבל חשוב להקפיד גם לתת לילדים פידבק על כל פעולה, להגיד 'כל הכבוד'. חשוב להתמקד במה שהילד עושה. מטבח זה מקום שמעצים יכולות של ילדים. גם לקלף זו עבודה כבירה עבור ילד קטן, וחשוב לשקף לו את זה בהתאם. והטעם? מנה שורשית מבית מסורתי. ציוןן: 7".

 

פיינה: "יש כאן הקפדה על מנה המכילה פחמימה – תפוח אדמה, לצד בשר שמשולב בו וירקות בצד. זו מנה מאוזנת ובריאה, עם שילוב של שני בשרים עשירים בברזל, הודו ובקר, ומכלול של טעמים. ציון: 7.5".

 

ומה לגבי המנה של משפחת גלברט־סנסינו? "זו משפחה שללא ספק מתנהלת הרבה ביחד במטבח", אומרת פיינה. "במנה יש דגנים עם קטניות, שילוב של חלבון צמחי, דרך נכונה ללמד ילדים על חומרי גלם, עושר של צבעים וטעם במנה אחת. ממש בריא וטעים. ציון: 9.5".

פילה עוף עם פקעות שומר (צילום: ירון ברנר)
פילה עוף עם פקעות שומר(צילום: ירון ברנר)

הירשמן: "אני מתענגת כאן על שילוב מקסימלי של חומרי גלם בריאים ומזינים. הירקות נהדרים. יש לי חדוות גילוי של השומר הטעים להפליא. הוא התבשל נהדר, מתפרק כמו שצריך. אהבתי את שלב הקירמול של הירקות ויד טעם מעולה לבורגול. היה כאן תהליך מהיר של בישול מנה בריאה וזורמת. ציון: 8.5".

 

קפלן: "אין לי מילים לתאר כמה המשפחה הזו מחממת את ליבי. משפחה שהיא שילוב של שני משפחות זה לא פשוט, וכאן אנו רואים את הקשר בין כולם. תענוג לראות כיצד כל אחד מבני המשפחה מתעניין בשני. באשר למנה: טעימה ביותר. ציון: 8".

 

משפחת גלברט־סנסינו ברבע הגמר. במקצה השני נפגשות משפחות גלסר וכהן. משפחת גלסר מגיעה מהיישוב הדתי אפרת. בהרכב: ידידיה, מורה דרך ב"קשת תיירות חינוכית", דורית, מורה לספרות ורכזת פדגוגיה, והילדים הלל (13), יוחאי (10), בארי (בת 8) ואליה (5). המנה: טופו מוקפץ עם ירקות על מצע אטריות אורז.

טופו וירקות מוקפצים על אטריות אורז (צילום: ירון ברנר)
טופו וירקות מוקפצים על אטריות אורז(צילום: ירון ברנר)

בעודם ממתינים לתורם לבשל, הילדים מנסים לשכנע אותנו שבגלל שאבא ידידיה הוא צמחוני, הוא מנסה להשתלט בבית על במטבח ולמלא את הארוחות במנות מהצד הצמחוני/ טבעוני. ואם יש כזאת מחאה, מדוע המנה שבחרו לבשל בתחילת התחרות, בשלב שמינית הגמר, היא לחלוטין מהז'אנר הטבעוני/ צמחוני? "כי זו בכל זאת מנה שכולם אוהבים בבית", מודה הלל. בשלב זה העדפנו לא לקחת צד, והמשפחה ניגשה למלאכה.

 

אבל זה לא נגמר. דורית, ששמעה את הצאצאים, חייכה ואמרה: "אצלנו אומרים שבמטבח יש דיקטטורה ולא דמוקרטיה. אבל בכל זאת יש להם נקודות קטנות של בחירה".

 

הילדים מיהרו לאזן את התמונה: "במטבח המשפחתי שלנו יש אוכל מגוון מאוד, וממש לא רק צמחוני. אנחנו בהחלט אוכלים גם בשר לפעמים", הם אומרים.

 

הלל מזכיר לנו שהוא המאסטר שף של הגלסרים, והאחים שלו נהנים מאוד מהבישול שלו. "בזכות הלל אנחנו כאן. הוא זה שרשם אותנו לתחרות", מאשרת דורית. משעשעים החבר'ה.

משפחת גלסר (צילום: ירון ברנר)
משפחת גלסר(צילום: ירון ברנר)

בצד השני, גם משפחת כהן מחצור־הגלילית בוחרת במנה מוקפצת: פסטה מוקפצת עם נתחי עוף וירקות בנוסח אסייתי. בצוות: אילנית (39), גיל (45) וחמשת ילדיהם: אריאל (בן 12), עופרי (בת 10), דריה (8), יהלי (בת 6) ונועם ראובן (3).

 

כבר בתחילת הצילומים מסבירה אילנית לחברות "צוות חיים בריאים של אסם" כי מאחר שעופרי סובלת מחיידק ההליקובקטור, אשר גורם לה לכאבי בטן, במשפחה ממש מקפידים על תזונה בריאה. למעשה, כל המשפחה התגייסה למען מהפך בסוג הבישול בבית, "וזה רק עשה טוב לכולנו. אנחנו שבעים ואוכלים טעים ובריא. מה שלימדתי את הילדים זה שאפשר לבשל הכל בצורה בריאה יותר, מבלי להתפשר על הטעם", היא אומרת. "המנה שאנחנו מבשלים כאן היום היא דוגמה לכך. אומנם יש בה פסטה, אבל לא מקמח לבן אלא מקמח מלא".

 

מהרגע הראשון, כל ילד תפס את השליטה על עמדתו במטבח שלנו בצורה הרמונית ומאוד שקטה. הם רקמו ביחד מנה כאילו מדובר בהרכבת פאזל של ממש. מרשים. אך מה יאמרו חברות הצוות?

מוקפץ אסייתי (צילום: שאול גולן)
מוקפץ אסייתי(צילום: שאול גולן)

פיינה: "טופו זה מרכיב שהיה מרכיב שנוי במחלוקת תקופה ארוכה. משרד הבריאות קבע לאחרונה שהוא טוב ובריא לכולם, בכל הגילאים. זה מקור מצוין לחלבון מבחינת חומצות אמינו. הטעם שלו נייטרלי לגמרי ולכן מתאים לשלב אותו בכל מנה. אפשר לשחק עם הטעמים. הציון למשפחת גלסר: 8.5".

 

קפלן: "שף אחד והרבה סו־שפים. הלל הוא סוג קלאסי של ילד בכור, שמפגין יכולת ארגון ואחריות. צריך לעשות כאן תוכנית אוכל של ילדים.

הוא בעל מיומנויות בישול של שף אמיתי. ככלל, יש שילוב של הומור בתהליך הבישול, ותחושת שייכות לכל אחד בבית. הילדים נשאבים לזה וזה נהדר. האם מעצימה בצורה נפלאה כל ילד, ומכירה ביכולות שלו. ציון: 9.5".

 

הירשמן: "טופו וירקות על אטריות אורז זו ארוחה שלמה, משביעה וגם קלילה בו זמנית, שהוכנה כביכול מחומרי גלם שגורים, אבל מה שהעלה אותה דרגה היו ידיים טובות מאד שדייקו מאוד בחיתוכים ובמינוני הרוטב והתיבול ויצרו יחד משהו שהיה הרבה מעבר לשגור. ציון: 8.5".

 

ובמשפחת כהן? הירשמן: "מנה משפחתית כייפית שאי אפשר לטעות איתה. מגוון ממש גדול ומרענן של ירקות מוקפצים עם חזה עוף, שכללה רעיון טוב – לשלב אותם בפסטה מקמח מלא, שהיא גם טעימה בפני עצמה וגם בריאה יותר. ציון: 8".

 

קפלן: "הילדים היו בהתנהלות מאוד רגועה, למופת. במטבח הזה ניתן לראות את השוויון. כל אחד שווה ערך בעיני האחר. זה מרשים. ציון: 9".

משפחת כהן (צילום: שאול גולן)
משפחת כהן(צילום: שאול גולן)

פיינה: "היו שם המון ירקות וזה נהדר. לכל אחד מבני הבית היה מה לעשות בעת הכנת המנה המזינה הזו. מאוד חכם לשלב פסטה מחיטה מלאה, שמוסיפה ערך תזונתי למנת ירקות עשירה מלכתחילה. ציון: 8".

 

צמוד צמוד, אבל הגלסרים עולים גם הם לשלב הבא. ומי יצטרף אליהם? התשובות ביום רביעי.

 

המשפחות בישלו במטבח המיוחד שהוקם באולפני y-productions, בית ההפקה מקבוצת ידיעות אחרונות.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות" 

 

בשיתוף אסם


פורסם לראשונה 03/12/2018 08:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים