שתף קטע נבחר
 

מי מפחד מכוסמין? שמינית גמר נוספת של "השולחן המשפחתי של המדינה"

בצד אחד: לחמניות שמרים מקמח מלא עם שלל הפתעות, המלוות שקשוקה עתירת מרכיבים. בצד השני: פוקצ'ה שגם בה יש מלא הפתעות, המכילה קמח כוסמין. איזו מנה זיכתה את המשפחה "שלה" במקום ברבע הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה"?

בשיתוף אסם

 

 

שש משפחות כבר העפילו לשלב רבע הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה", ארבע משפחות מתמודדות בשני דו־קרבות נוספים על הזכות להתקדם שלב בפעילות של קבוצת אסם, "ידיעות אחרונות" ו־ynet שבה צריך לבשל טעים, בריא ובשיתוף פעולה מופתי בין ההורים לילדים. מי תשמור על סיכוייה לזכות בגמר הגדול ובפרס הנחשק, מטבח בשווי 50 אלף שקל מתנת SAMGAL KITCHENS.

 

והיום: קרב ראש בראש בין פוקצ'ה מיוחדת לשקשוקת בריאות. בצד אחד של המטבח: משפחת צנוירט הירושלמית. בצד השני: משפחת באוך מהוד־השרון. מי תפציץ הופעה, מי תשקשק?

 

בהרכב של משפחת באוך: אמא מיכל (43), אבא יגאל, אביב (14) השחיין והתאומות שני ואלי (בנות 9). "החלטנו לאפות כאן על הסיפתח של התחרות את הפוק'צה שלנו", מספר יגאל. "זה מתכון קל, כל ילד יתחבר למנה הזו וגם כל מבוגר. זה פשוט טעים וקריספי".

משפחת באוך (צילום: שאול גולן)
משפחת באוך(צילום: שאול גולן)

התאומות מתייצבות למשימה כאילו מדובר בתוכנית בישול פרטית שלהן ומנהלות את המשימה להפליא. אביב תשוש, ומודה שהוא כאן בעיקר משום שהאחיות ביקשו ממנו לשתף פעולה. יגאל מגיע ממשפחה שמוצאה במולדביה. התאומות לא נותנות לא לשכוח את זה לרגע. בזמן שלשו את הבצק, שעשוי מקמח כוסמין, הן צחקקו ואמרו: "לא משנה מה סבתא שלנו מבשלת, זה יוצא לה בטעם מולדובי. גם קוסקוס. אבל אנחנו אוהבים את האוכל שלה. יש דברים שיוצאים לה ממש טעים".

 

שני עוברת לדיפלומטיה: "אנחנו משפחה שמאוד אוהבת לבשל ביחד וגם לטייל המון ביחד", היא אומרת, ותוך כדי היא זורה מוצרים שונים מעל הבצק המתוח במחבת גדולה. "כן, מחבת זו השיטה שלנו במקום מגש כי זה עמוק יותר וכך הבצק של הפיצה יוצא יותר עבה באפייה בתנור", היא אומרת. הפוקצ'ה זוכה לשיני שום כתוש, עגבניות שרי, אורגנו יבש, גבינת גרוייר שאביב מפזר מעל, והופ, לתנור לאפייה של חצי שעה.

 

מנגד, חמושים בסינרים כתומים, משפחת צנוירט. הדס (37), בעלה שמעון (39), יהלי (14) הכדורסלן ומייה (10). שחקנית חיזוק: סבתא נילי, דור

רביעי למשפחה בוכרית שורשית בירושלים. המתכון שלהם הוא שקשוקת בריאות לצד לחמניות מקמח שמרים מלא. מה לא היה שם בקעריות קטנות על השיש במטבח: בצלים, עגבניות, רסק עגבניות, שמן זית, מלח, פלפל, פטריות טריות, תירס קפוא, זיתים שחורים מגולענים, ביצים, שום, גבינה בולגרית, חצילים. וזה רק לשקשוקה! בלחמניות, חוץ מקמח שמרים מלא, יש אגוזי מלך, אגוזי לוז, חמוציות, שומשום וקצח.

שקשוקת בריאות לצד לחמניות מקמח שמרים מלא (צילום: ירון ברנר)
שקשוקת בריאות לצד לחמניות מקמח שמרים מלא(צילום: ירון ברנר)

"אנחנו משפחה שאוהבת לבשל ומעבירים מתכונים מדור לדור", אומרת נילי. "כעת הנכדים שלי מראים יכולות. הם ספגו במשך השנים, ראו, קלטו, בעיקר אוהבים לאכול אוכל טעים ובריא ולמדו להכין לבד כל מיני מנות". היא מוסיפה ש"במשך שנים הייתי מבשלת אוכל בוכרי, שטעים מאוד אבל גם עשיר מאוד בשמן. יום אחד החלטתי לעשות במטבח שינוי מקצה לקצה. לרגע לא התפשרתי על הטעם אבל הורדתי כמויות של שמן. ועובדה, שזה הצליח. אז שקלתי 90 קילוגרם, כיום אני שוקלת רק 62 ושומרת על זה כבר הרבה זמן. מייה הנכדה מוסיפה בגאוות יחידה: "גם אני גיליתי שאפשר לאכול טעים, אבל בכמות הגיונית, וכך לשמור על המשקל. עד לא מזמן שקלתי הרבה יותר. ואז אמא שלי הקימה קבוצה שסיסמתה 'אוכלים מהכל, אבל במידה', הצטרפתי אליה והצלחתי להוריד 10 קילו".

משפחת צנוירט (צילום: ירון ברנר)
משפחת צנוירט(צילום: ירון ברנר)

הסיפורים שופעים, הרכיבים הופכים למנה, חברות "צוות חיים בריאים של אסם", השפית איילת הירשמן, מדריכת ההורים סיגל קפלן ואורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה בקבוצת אסם, צריכות להכריע מי תעלה לרבע הגמר.

 

הירשמן פותחת: "לפיצה פאי של משפחת באוך היה טוויסט מקורי. המנה כללה בצק שהוכן מקמח כוסמין והיה פריך בקצוות ורך במרכזו, עם רוטב ביתי עשיר בטעם עמוק והברקה בדמות ריפוד הבצק בגבינה לפני מריחת הרוטב, בנוסף לשכבת הגבינה מלמעלה. כל זה הצטרף למנה מצוינת, שהציגה יכולת אפייה ביתית ברמה גבוהה. מנה שתמיד משמחת בארוחת ערב משפחתית. ציון: 8.5".

פיצה (צילום: שאול גולן)
פיצה(צילום: שאול גולן)

פיינה: "מנה שקל מאוד לשדרג אותה מבחינה תזונתית באמצעות החלפת קמח לבן בקמח מלא. השילוב עם רוטב העגבניות מעשיר את המנה במרכיבים תזונתיים בריאים. ציון: 8.5".

 

קפלן: "למשפחות שמתחילות להכין ביחד ארוחות משותפות זה אחלה מתכון. הייתה תקשורת מצוינת בין ההורים לילדים, בצורה לא מתנשאת, בגובה העיניים, כלל חשוב במטבח המשפחתי. ציון: 8".

 

והמנה של משפחת צנוירט?

 

הירשמן: "שלושה דורות מבשלים יחד מתכונים מסורתיים עם שדרוגים והתאמות לזמננו, ש"הובראו" קצת, במיומנות, בלי לוותר על

הטעם. לחמניות השמרים מקמח מלא היו רכות ונהדרות ודייקו במתיקות נכונה ותוספת משדרגת של אגוזים וחמוציות. השקשוקה הוכיחה שאפשר להפחית את השמן ובעזרת תיבול נכון עדיין לשמור על טעם טוב. ציון: 7.5"

 

קפלן: "ראינו העברה בין־דורית במטבח: שלושה דורות עובדים ביחד על מנה שמשודרגת על ידי הבת והופכת לבריאותית יותר. הסבתא הביאה איתה הרבה שמחה לבישול המשפחתי. ציון: 7".

 

ואז הגיעה פיינה: "שקשוקה היא מנה מאוד בסיסית לשבת סביבה ולאכול כל המשפחה בצוותא. מה שהעניק יתרון נחמד למנה היו הלחמניות המלאות, אבל השקשוקה הייתה מלוחה מדי, מה שפגע גם בטעם וגם בערך הבריאותי. ציון: 6.5".

 

משפחת באוך ברבע הגמר. בשבוע הבא נגלה מי המשפחה האחרונה שהעפילה לשם.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים