שתף קטע נבחר
 

חולים בטרשת נפוצה? כך תשמרו על אורח חיים תקין

כ-5,000 חולים בטרשת נפוצה בישראל עושים כל שביכולתם לשמור על אורח חיים תקין, להישאר במעגל העבודה ולהמשיך בשגרת יומם. איך עושים את זה?

בשיתוף חברת מרק

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית הפוגעת בעצבים. כ- 2-3 מיליון בני אדם חולים בה ברחבי העולם בלבד, כ-5,000 בישראל. מה שמלמד אותנו כי היא לא באמת "נפוצה". המחלה תוקפת בעיקר את האוכלוסייה הצעירה ואחת ההשלכות שלה היא פגיעה הדרגתית בתפקוד של המטופל - לכן חשיבות השיקום רבה.

 

זו הסיבה שאנחנו מייחסים חשיבות כה רבה לשיקום לחולי טרשת נפוצה נובעת מכך שהיא פוגעת באוכלוסייה מאוד צעירה. מדובר באנשים צעירים, לרוב נשים צעירות, בגילים 20-40, שהמחלה פורצת אצלם ממש בתחילת החיים, כשהם עסוקים בבניית הקריירה, לימודים והקמת משפחה. מטרת השיקום היא לעזור להם לחזור לחיים רגילים ולשמור על איכות חיים דומה לזו שהייתה להם טרם חלו ולשמר את התפקוד שלהם.

 

מהלך המחלה הנפוץ ביותר הוא כזה הכולל התקפים חולפים בהם החולים עלולים לסבול מתסמינים, כמו: פגיעה בראייה, קושי בהליכה, חולשה בגפיים ואי שיווי משקל. במקרים האלה, אנחנו נדרשים לתת טיפול כמה שיותר קרוב לרגע הפגיעה ולנסות לשחזר את הפונקציה שנפגעה.

 

ייעוץ רפואי (צילום: shutterstock)
ייעוץ מומחים לחזרה לשיגרה בריאה (צילום: shutterstock)

 

שיקום מיטבי על מנת ליהנות משיגרה בריאה

מכיוון שלתסמינים הללו פנים רבות, ההמלצה היא לעבור שיקום בעזרת צוות מומחים. כדי ליהנות משיקום רחב ומיטבי כדאי להגיע למרכז שיקום, שם יש בנוסף לרופא נוירולוג ורופא שיקום גם רופא פסיכיאטר, פסיכולוג, מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט וצוות לטיפול בהידרותרפיה.

 

כל אלה הכרחיים על מנת לשמור על בריאות ותפקוד החולה. חשוב לזכור שללא טיפול שיקומי עלולה להיווצר נכות מצטברת אצל המטופל ואת זה אנחנו מנסים למנוע באמצעות שיקום, ככל שנתחיל את הטיפול מהר יותר, ההצלחה תהיה טובה ומהירה יותר.

 

ברוב המכריע של המקרים החולים מגיעים למרכז השיקום באופן קבוע, אחת לכמה חודשים ונבנית עבורם תכנית טיפולית. השיקום מותאם אישית לכל מטופל והוא יכול להתבצע במגוון שיטות ודרכים על מנת להגיע לתוצאות המיוחלות, כגון: פיזיותרפיה - לחיזוק השרירים, הגמישות והיציבה; ריפוי בעיסוק – אימון בפעולות יומיומיות שנפגעו; מרפאה בדיבור; שיחות עם פסיכולוג או עו"ס; משחקים של מציאות מדומה; שיקום קוגניטיבי; וגם שיקום מיני, אימון של שליטה על הסוגרים וכדומה.

 

מידת האינטנסיביות של הטיפול נקבעת על פי הערכת מצבו של המטופל. חלק מהמטופלים מגיעים לאשפוז יום ומקבלים סדרת טיפולים מקיפה, כל סקטור תורם במה שהוא יכול. התוכנית וההתקדמות של המטופל מסונכרנים בין צוות הרופאים, מקיימים ישיבות קבועות בהן מעלים שאלות ובונים תכנית שיקומית ייחודית לכל מטופל.

 

בנוסף לשיקום, אני ממליץ על פעילות גופנית מותאמת. אין זה אומר שכל המטופלים צריכים כעת למהר לעשות מנוי בחדר כושר, אבל פעילות גופנית מתונה היא מערכת עוטפת לשיקום. ראוי לציין שיש לא מעט מטופלים שעוסקים בספורט אתגרי, ריצה ואפילו טריאתלון, הם אמנם לא מהווים את הרוב, אך זה בהחלט מעיד על כך שהמחלה לא חייבת לעצור את המטופל מלהגשים חלומות ספורטיביים.

 

בנוסף, כדי למקסם את הצלחת השיקום אנו ממליצים למטופלים להפחית סטרס ביום-יום, לעשות שינוי בתזונה כך שהיא תהיה מבוססת יותר על סיבים תזונתיים, אכילת דגים ושתייה מרובה. לחלק מהמטופלים אנו מוסיפים ויטמין D ו/או ויטמין B12, או אומגה 3.

  

חשוב להדגיש את השילוב בין טיפול תרופתי לשיקומי. מצד אחד אנחנו מספקים טיפול תרופתי על מנת למנוע את ההתקפים הבאים ואת התקדמות המחלה ומצד שני, מספקים שיקום לפונקציות שנפגעו על מנת לאפשר לחולה לחזור לשגרת חייו כמה שיותר מהר.

 

כיום, חלק מהחולים מקבלים טיפול תרופתי הכולל מתן כדורים עד 10 ימים בשנה למשך שני סבבי טיפול. לצד הטיפול התרופתי (שלא מפריע לאיכות החיים) תסופק לחולה גם מסגרת שיקומית לשיפור התפקוד, המרכז ישיג את המטרה שלשמה הוא נוסד.

 

כדי להצליח, יש צורך בשילוב. אנחנו רואים נשים שנכנסות להריון, חוזרות לעבודה, מטופלים שמצליחים לחיות אורח חיים תקין כמעט לחלוטין ואנחנו מאוד גאים בזה.  אולם במקרים בהם חולה לא יכול לעבוד במשרה מלאה, המרכז מסייע בהנפקת דו"חות של פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועו"ס, על מנת שהמטופל יוכל למצות את זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי. הכל נעשה תחת קורת גג אחת על מנת למקסם את התוצאה.

 

הכותב הוא רופא בכיר במרכז לטיפול ושיקום חולי טרשת נפוצה, במרכז הרפואי 'שיבא' תל השומר

 

 בשיתוף חברת מרק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים