רמב"ם: הרעידות הפסיקו בזכות טכנולוגיה חדשה
אחרי 15 שנה שבהן סבלה הספרית ינקה דוד מרעד חמור בידה, היא יכולה לשוב ולאחוז במספריים - בזכות הליך חדשני שהורס את מוקד הרעד במוח ללא ניתוח "אני כבר לא רועדת. זה אושר שאי אפשר לתאר"
ינקה (הארייטה) דוד, ספרית מקרית ים, חגגה לאחרונה את יום הולדתה ה-71. לכבוד האירוע היא העניקה לעצמה מתנה מיוחדת – יד בריאה ויציבה.
אחרי למעלה מ-15 שנה שבהן סבלה מרעד הולך וגובר בידה השמאלית, ביום הולדתה האחרון החליטה דוד לעבור הליך רפואי ייחודי לטיפול ברעד שהפך לנטל על חייה: ניתוח מוח ללא סכין מנתחים וללא פתיחת גולגולת, אלא תוך שימוש באולטרסאונד ממוקד, בהנחיית MRI. בתוך זמן קצר מתחילת הטיפול יצאה דוד מחדר הטיפולים כשידה יציבה לחלוטין.
שבוע לאחר שעברה את הטיפול, שבה דוד אל רמב"ם, לטובת בדיקות מעקב. מעבר לתוצאות שהיו משביעות רצון, דוד סיפרה לצוות כי אחרי שנים רבות שבהן התקשתה לבצע פעולות פשוטות כגון שתייה, נשיאת כלים וכתיבה, כעת היא מבצעת אותן ללא קושי ביד שרק ימים ספורים קודם לכן עוד רעדה. הסיפוק הגדול ביותר שחוותה היה לחזור ולספר שיער במהירות וביעילות בשתי הידיים, כפי שעשתה לפני שנים רבות.
עוד כתבות:
לא להאמין: כך נראית האישה שסבלה 10 שנים מרעידות בידיים
רנטגן, CT, MRI ואולטרסאונד: המדריך השלם לבדיקות הדמיה
רמב"ם: תוך שעות ניתוח חדשני העלים רעידות הפרקינסון
"אחרי הרבה שנים שאני סובלת מהבעיה, התרופות לא עזרו והמצב רק הלך והחמיר", שחזרה דוד, "באחד הביקורים אצל הרופא שלי ראיתי פרסום על הטיפול והתחלתי לברר את הנושא. ההחלטה לעבור את הטיפול התקבלה במקום וללא היסוסים. עכשיו אני כבר לא רועדת. זה אושר שאי אפשר לתאר וזו המתנה שקיבלתי ליום ההולדת. עכשיו אני עם הפנים קדימה ועם הרצון לעשות כל מה שאי אפשר היה לעשות עד עכשיו: לבשל, לטפל בנכדים, לחזור לעבוד במספרה ופשוט לחיות את החיים".
"זאת פשוט קוסמות!"
לצידה של דוד הנרגשת יושב אנדור, בעלה מזה חמישים שנה, נרגש לא פחות מתוצאות הטיפול שעברה רעייתו: "היא אישה מאוד עצמאית ובגלל הרעד היא לא הייתה מסוגלת לבצע פעולות פשוטות", הוא מספר, "לפני הטיפול היה לי חשש גדול, כיוון שבתפיסה שלי כל פעולה שמערבת עיסוק במוח נתפסת כמו משהו גרנדיוזי.
"התוצאות מדברות בעד עצמן: היא ערנית, שמחה, עושה הכל בכיף ואין רעד. זאת פשוט קוסמות! היה רעד ואחרי שלוש וחצי שעות הרעד נעלם לגמרי כאילו זה לא היה קיים, כאילו היד נולדה מחדש. אני כבר שכחתי איך היד הייתה קודם כי עבר הרבה זמן. עכשיו צריך להתרגל ליד בריאה מחדש".
"ינקה הגיעה אלינו עם רעד מאוד קשה ביד שמאל שהפריע לה ביומיום", מסבירה ד"ר אילנה שלזינגר, מנהלת המכון להפרעות תנועה ופרקינסון במחלקת נוירולוגיה ברמב"ם, "היא התקשתה באכילה, בשתייה. היא ספרית וצריכה את שתי הידיים בשביל לספר. אחרי הרבה שנים שהיא סבלה מהרעד, היא שמעה על הטיפול שלנו – טיפול באולטרסאונד מונחה MRI.
"בטיפול עושים שימוש בקסדה ובקרניים ממוקדות שמחממות וצורבות אזור מסוים במוח. הפעולה הזו מפסיקה את הרעד בצד הנגדי, לא משנה מה הסיבה לרעד. עד כה טיפול ניתוחי תוך מוחי לפרקינסון ורעד באמצעות קרני אולטרסאונד ממוקדות מבוקרות MRI (המכונה FUS), בוצע לראשונה בישראל, ברמב"ם, לפני כחמש שנים. מאז בוצעו ברמב"ם למעלה מ-85 טיפולים מוצלחים באמצעות הטכנולוגיה הזו.
קרינת האולטראסאונד מחליפה את סכין הניתוחים
מדובר בטכנולוגיה חדשנית שפיתחה החברה הישראלית "אינסייטק", טכנולוגיה שהופכת את קרינת האולטרסאונד לכלי יעיל ומדויק שמחליף את סכין הניתוחים, ומאפשרת למנתח להיכנס אל תוך מוחו של המטופל בלי הרדמה, חתכים או ניסור הגולגולת. לצוות הטיפול שותפים מחלקת נוירו-כירורגיה בראשות פרופ' גיל סווירי, יחידת הפרקינסון, בראשותה של ד"ר אילנה שלזינגר מהמחלקה לנוירולוגיה, ויחידת הנוירו-רדיולוגיה בניהולה של ד"ר איילת פרי-ערן.
מנתחי המוח יודעים מזה שנים, שמחלות כמו פרקינסון, רעד ראשוני וכאב נוירופאתי, ניתנות לטיפול ע"י צריבת או כריתת אזורים זעירים במוח שהמחלה גורמת להם לתפקוד יתר. פרקינסון היא מחלה שפוגעת במיליוני אנשים בעולם מדי שנה, אך מחלת "הרעד הראשוני" נפוצה ממנה פי 20 וגורמת לירידה משמעותית באיכות החיים של החולים בה.
הטיפול מתבצע כך: החולה שוכב ללא תנועה בתוך ה-MRI, בעוד הנוירוכירורג המנתח יושב מטרים ספורים ממנו, מעבר לחלון זכוכית, ומפעיל באמצעות עכבר מחשב את הקסדה שמשגרת גלי אולטרסאונד לתוך המוח, לאחר שהוא מזהה באמצעות ה-MRI את הנקודה המדויקת שצריכה לעבור את הטיפול. כל אותו זמן החולה מצוי במצב של ערות מלאה, והוא נשאל מדי כמה דקות איך הוא מרגיש, כדי לברר אם חלה הטבה ברעד וכדי לוודא שאינו סובל מתופעות לוואי.
המנתח מגביר בכל פעם את עצמת הקרניים (החימום), ובהפסקות בין הפעולות ניגשים נוירולוגים אל מיטת המטופל, כדי לבדוק את איכות השיפור במחלה. כבר אחרי עשר דקות של טיפול ניתן לראות שחולה שלא היה מסוגל לצייר קו ישר בלי רעידות – מצליח להשתלט על תנועות העיפרון. אחרי כמה סדרות של שיגור גלי אולטרסאונד הטיפול מסתיים ויד החולה נותרת כעת יציבה וללא רעד.