שתף קטע נבחר
 

האם צמחונות וטבעונות יכולות לגרום לאנמיה - ומתי זה מסוכן?

צמחונות וטבעונות הפכו בשנים האחרונות לטרנדים פופולריים ועל פי מחקרים רבים מדובר באורח חיים בריא למבוגרים וילדים כאחד. האם תזונה כזו עלולה לגרום להיווצרות אנמיה, איך ניתן למנוע את התופעה - ואיזה נזק עלול להיגרם לבריאות לטווח ארוך במצב של חוסרים תזונתיים?

דיאטות צמחוניות וטבעוניות הפכו בשנים האחרונות לפופולריות יותר מאוד. קיימים מחקרים אשר ניתן למצוא בהם עדויות ליתרונות בריאותיים בקיום אורח חיים צמחוני וטבעוני. בנוסף, הקפדה על דיאטה צמחונית נקשרה בסיכון מופחת לסוגי סרטן שונים, מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת והשמנה.

 

לא רק זאת. לפי עמדת האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה האמריקאית, דיאטות צמחוניות וטבעוניות אשר מתוכננות בהתאם לשלב בו נמצאים במעגל החיים (הריון, הנקה, ינקות, ילדות ונעורים), מספקות מבחינה תזונתית, ובעלות יתרונות בריאותיים במניעה של מחלות מסוימות ובטיפול בהן.

 

הדיאטות הצמחוניות  משתנות בהתאם לדרגת ההימנעות ממזונות שמקורם מן החי.

 

לפי ההגדרה הקפדנית יותר, תזונה טבעונית מתבססת על דגנים, פירות, ירקות, קטניות ואגוזים; מזון מן החי כולל חלב, מוצרי חלב, וביצים לרוב אינם נכללים בדיאטה זו. תזונה צמחונית פחות קפדנית תכלול בדרך כלל דגים, ביצים, חלב ומוצרי חלב.

 

טבעונות (צילום: shutterstock)
תזונה טבעונית. מידת ההימנעות מתזונה מן החי(צילום: shutterstock)

 

הקשר בין צמחונות וטבעונות לאנמיה

ההפרעה השכיחה ביותר במערכת הדם הינה אנמיה. אנמיה מתפתחת כאשר יש מחסור בתאי דם אדומים או המוגלובין. המוגלובין זהו החלבון העיקרי בדם אשר נושא את כדוריות הדם האדומות שעליהן נישא החמצן לרקמות השונות בגוף.

 

קיימים סוגים שונים של אנמיה ובדרגות חומרה משתנות. שכיחות האנמיה בעולם היא כ-30%. סוג האנמיה השכיח ביותר (50% מהמקרים) הינו על רקע מחסור בברזל. בסוגים נוספים של אנמיה ניתן למצוא מחסור בחומצה פולית או בוויטמין B12, ייצור לא תקין של כדוריות דם אדומות, מחלות תורשתיות ועוד.

 

בקרב האוכלוסייה הכללית ישנן מספר קבוצות שנמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מאנמיה, ביניהן תינוקות וילדים, קשישים, חולים במחלות כרוניות, נשים בהיריון, צמחונים וטבעונים.

 

אנמיה (הדמיה: shutterstock)

 

האם בקרב צמחונים וטבעונים שכיחות גבוהה יותר של אנמיה?

תזונה צמחונית וטבעונית שלא תכיל כמות נאותה של ויטמינים ומינרלים עשויה לגרום להתפתחות חוסרים תזונתיים כגון ברזל, ויטמין B12, חומצה פולית, אבץ, סידן וויטמין D. 

 

למרות זאת, בקרב צמחונים וטבעונים שיעור האנמיה שנובעת מחוסר ברזל זהה לשיעור האנמיה בקרב אנשים המגדירים עצמם אוכלי כל.לגבי ויטמין B12, מאחר ומצוי רק במזונות מן החי, המחסור שלו שכיח יותר בקרב טבעונים.

 

בכל מקרה, אם מתפתחת אנמיה יש צורך ליטול תוספי תזונה מתאימים בהתאם לחסר התזונתי, תוך התייעצות עם רופא ודיאטנית.

 

דוגמה לתיסוף קבוע הנעשה כדי למנוע אנמיה היא בקרב תינוקות מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה לפחות אשר זקוקים לתוספת ברזל על בסיס יומיומי (לפי הנחיות משרד הבריאות). עבורם ניתן להשתמש בתוסף נוח לשימוש בטיפות.

 

ברזל (צילום: shutterstock)
תוספת ברזל יומיומית עד גיל שנה לפחות(צילום: shutterstock)

 

כיצד ניתן לקיים תזונה צמחונית וטבעונית מאוזנת?

דיאטות צמחוניות וטבעוניות יכולות לספק את הקצובה היומית המומלצת של ברזל. יחד עם זאת, ישנו הבדל בהרכב הברזל ממקור צמחי לעומת מקור מן החי.

 

הזמינות הביולוגית של ברזל בדיאטה צמחונית נמוכה יותר ועל כן רמות הצריכה של ברזל לצמחונים הן פי 1.8 בהשוואה לאוכלי כל. בנוסף, רצוי לשלב מזונות עתירי ויטמין C יחד עם אכילת מזונות עשירים בברזל על מנת להגביר את ספיגתו בדם.

 

ויטמין B12 מצוי במזונות מן החי בלבד, כולל ביצים ומוצרי חלב וכן במזונות צמחיים המועשרים בויטמין B12. לכן, עבור אנשים שלא אוכלים מזון מן החי מומלץ ליטול תוסף ויטמין B12 ולערוך פעם בשנה בדיקת דם כדי למנוע התפתחות חסרים.

 

השפעות מחסור תזונתי לטווח הארוך בילדים ובני נוער

ילדים ובני נוער אשר מקיימים אורח חיים צמחוני וטבעוני, תוך הקפדה על תפריט מאוזן שמכיל את כל רכיבי התזונה החיוניים וביחסים הנכונים, מתפקדים ומתפתחים היטב. באופן זה, תאפשר השגת משקל תקין, מימוש פוטנציאל הצמיחה לגובה והתפתחות תקינה.

 

תהליך הגדילה מתרחש מהינקות ועד גיל ההתבגרות ולכן בשלב זה הצרכים התזונתיים גדולים בהרבה בהשוואה למבוגרים. משום כך, תזונה לא נאותה בתקופות הללו היא בעלת השפעה ארוכת טווח על המשך החיים הבוגרים.

 

מחסור תזונתי בשל תזונה צמחונית עלול לגרום לסכנה בריאותית, ואף במקרים קיצוניים ייתכן ויגרם נזק בלתי הפיך.

 

כך למשל, מחסור בוויטמין B12 עשוי לגרום להפרעות במערכת העיכול ולהפרעות נוירולוגיות. מחסור בברזל לטווח הארוך עשוי לגרום לדיכאון, נשירת שיער, עייפות כרונית, ירידה בתיאבון ועוד.

 

חשוב להתאים לכל שלב התפתחותי של הילד את ההמלצות התזונתיות, תוך התחשבות במגבלות התזונתיות. ההמלצות העיקריות עליהן יש להקפיד- אכילת מגוון רחב של מזונות, צריכת כמויות נאותות של רכיבי מזון ייחודיים, בדגש על חלבון, סידן, ברזל וויטמין B12.

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית

 

האפליקציה שמודדת המוגלובין

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיאטה צמחונית והקשר לאנמיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים