ביה"ח העמק: פעוטה שחלתה בחצבת במצב קשה מאוד
בת שנה וארבעה חודשים שחלתה בחצבת פונתה לבית החולים במצב קשה מאוד, כשהיא סובלת מדלקת קרום המוח ודלקת ריאות. שניים מאחיה חלו גם הם, אך מצבם קל יותר
בת שנה וארבעה חודשים שחלתה בחצבת פונתה למרכז רפואי העמק במצב קשה מאוד, כשהיא סובלת מדלקת קרום המוח ודלקת ריאות. שניים מאחיה חלו גם הם, אך מצבם קל יותר. בבית החולים סיפרו ההורים כי התינוקת לא חוסנה, אך לא מסיבות אידיאולוגיות אלא משום "שלא הגיעו לזה".
האירוע החל להתגלגל לאחר שלשכת הבריאות קיבלה דיווח מהמרפאה של בני המשפחה כי קיים חשד לחצבת. צוות רפואי ממרפאת קופת חולים כללית במגדל העמק יצא לבית המשפחה, מחשש שאם הילדים החולים יגיעו למרפאה הם יגרמו להדבקה ולזיהום.
עדכון על מצבה של הפעוטה:
כשל רב מערכתי שנגרם מזיהום
הרופאה שהגיעה לבית המשפחה זיהתה ששלושה מהילדים חולים ומצבה של התינוקת קשה מאוד. "התינוקת הייתה במצב אפאטי ואף היו סימנים מחשידים לדלקת קרום המוח", סיפר ד"ר גלעד חן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בילדים, במרכז הרפואי העמק.
"הרופאה הזמינה אמבולנס של מד"א, וכשהם הגיעו אלינו התברר שהחשש של הרופאה היה מוצדק. הפעוטה הייתה עם סימנים לדלקת קרום המוח וגם לדלקת ראות. היא הייתה בהלם ספטי, שזה למעשה כשל רב מערכתי שנגרם מזיהום. הכל כתוצאה מחצבת שאליה היא נחשפה לפני כשבועיים, במהלך אירוע משפחתי בירושלים.
"ההורים לא חיסנו את התינוקת אבל לא מסיבות אידיאולוגיות אלא פשוט כי עוד לא הגיעו לזה. מה שכל כך מדגיש את החשיבות לחסן את התינוקות בזמן, בגיל שנה", אמר ד"ר חן. "היא טופלה אצלנו בחדר ההלם בעירוי נוזלים, ואנטיביוטיקה רחבת טווח, כדי לייצב אותה. זה לקח בערך שעתיים. היא הועברה לטיפול נמרץ ילדים כשמצבה יציב, ושם ממשיכים בטיפול".
אם שבתה נדבקה בחצבת במסר תקיף למתנגדי החיסון
בבית החולים ציינו כי כדי למנוע הדבקה, גם ביחידה לטיפול נמרץ הילדה שוהה נמצאת בחדר נפרד. היא מטופלת בידי אחות שאינה מטפלת בילדים אחרים. "כל הצוות מתמגן במסכות מיוחדות וחלוקים לפי ההנחיות", נמסר מבית החולים.
בתוך כך, נמשכת ההדבקה הכלל ארצית במחלת החצבת. עד כה אובחנו כאלפיים ישראלים כלוקים במחלה. בתחילת השבוע פרסם משרד הבריאות את מפת התחלואה, ממנה עולה כי מרבית הנדבקים הם מירושלים, שם אובחנו מעל 874 חולים, אחריה בית שמש עם לפחות 266 חולים, צפת עם 149 חולים. ערים נוספות בהן אובחנו עשרות חולים הם בני ברק, ביתר עילית, תל אביב ומודיעין עילית
מחלה זיהומית חמורה
חצבת היא מחלה זיהומית חמורה המתבטאת בשיעול, נזלת, חום גבוה, פריחה אופיינית למחלה ונגעים בחלל הפה ודלקת בלחמית העין.
לאחר תקופת דגירה, שאורכת שמונה עד 12 ימים מרגע ההדבקה ובמהלכה מתפשט הנגיף בגוף, מתחיל השלב הראשון (פרודרום), הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, פחד מאור (פוטופוביה), נזלת ושיעול.
אצל 70-50 אחוזים מהחולים יופיעו נגעים אדומים-כחולים על החלק הפנימי של הלחיים ובחלל הפה. אלה נגעים ייחודיים למחלה, הקרויים "נקודות קופליק". נגעים אלה עלולים להתפשט אל השפתיים, החניכיים, החיך, העפעפיים והנרתיק.
הפריחה מתחילה סביב המצח, בסמוך לקו השיער, מאחורי האוזניים ועל הצוואר ומתפשטת מטה אל עבר החזה, הבטן והרגליים - עד הקרסוליים. בתוך כשבוע הפריחה נסוגה, אולם השיעול עשוי להימשך עד עשרה ימים. במקרים חמורים מופיעות בלוטות לימפה מוגדלות.
ילדים מתחת לגיל חמש או מבוגרים מעל גיל 20 עלולים להימצא בסכנת חיים ממשית אם נדבקו וחלו. הסיבה העיקרית למוות מהמחלה היא דלקת ריאות, שנובעת מחיידקים שתוקפים את הריאות וגורמים לזיהום משני. חיידקים שכיחים כאלה הם סטרפטוקוקוס פנאומוניה, המופילוס אינפלואנזה וסטאפילוקוקוס אאוראוס - כולם גורמים לדלקת ריאות חמורה ומסכנת חיים.
כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.
החיסון נגד חזרת, חצבת ואדמת מכונה MMR והוא חלק מחיסוני השגרה בטיפת חלב. החיסון ניתן בהזרקה תת-עורית בשתי מנות - הראשונה בגיל שנה והשנייה בגיל 6. החיסון נמצא בטוח לחלוטין. הוא עלול לגרום לעלייה קלה של חום הגוף שישה עד 12 יום מרגע החיסון, לעתים בליווי פריחה קלה - שנעלמת.