פיצה מקפיצה וגלידה בקרטון: המזונות שאהבנו
מיס לוסי, נשיקולדה, ופלים מהמילואים של אבא ועוגת שוקולד. מי חשב על תזונה נכונה, בריאות והפחתת סוכר? ועד כמה המודעות שינתה לנו ולילדינו את החיים?
בשיתוף טרה
זוכרים את ימי ההולדת של פעם? הגישו לנו פיתות עם חומוס ומלפפון חמוץ, מים עם קצת פטל ולקינוח - עוגה שוקולד עם המון סוכריות צבעוניות. לא היו עוגות מבצק סוכר וגם לא דפי אכילה. ימי ההולדת היו בבית או בגינה עם משחקים כמו חבילה עוברת או השחלת נר לבקבוק ובסוף החגיגה היינו מקבלים שקית הפתעה הביתה.
אבל לא רק עולם ימי ההולדת השתנה. בעבר אם היינו רוצים לאכול גלידה היינו יוצאים לקנות גלידה אמריקאית או אוכלים בבית גלידה מקרטון. כיום רק תגידו איזה טעם אתם רוצים ותקבלו - החל מתות, פסיפלורה, פיסטוק ועד גלידת נוטלה, מרשמלו וסורבטים למינהם. תחלמו על גלידה בטעמים והיא אצלכם במקפיא, כולל כמובן גלידות דלות שומן.
כשהיינו צמאים היינו שותים תותית או טרופית עם קשית, כזו שהיינו צריכים להיאבק כדי להכניס אותה בלי שהמיץ ישפריץ. אם התחשק לנו מעדן, היינו אוכלים מעדן ורוד זרחני לעומת שלל היצע המעדנים שמוצעים היום.
"כיום יש טרנד לחזור לאוכל של פעם", מסבירה לימור בן חיים, דיאטנית, יועצת תזונה טרה. "רואים את הרצון לחזור להכין דברים של פעם בעקבות תוכניות הבישול, אופים לחם בבית, עוגות ותבשילים מיוחדים".
האם האוכל של היום בריא יותר?
"הייתה מודעות אחרת בעבר. היה אוכל מזין, עם המון קלוריות משום שגם אכלו פחות, הייתה תקופת צנע, אכלו מעט אבל משמין, כדי להתחזק, לגדול. כיום יש שפע ומגוון, ולכן מונח הבריאות השתנה. בעבר לא היה מגוון, לא היו אלטרנטיבות לחלב, ביצים, גבינה לבנה, למוצרי צריכה בסיסים, לא היה חלב רזה למשל, הייתה רק גבינה צהובה 30%. היום יש גבינות גם 5%, 9% וגם שמנות יותר.
"אם רציתם לשתות שוקו הוא היה באבקה עם המון סוכר, לא הייתה בחירה. היום כבר יש שוקו טעים ללא תוספת סוכר. בנוסף, צבעי המאכל הפכו להיות טבעיים יותר. במחלקת מעדנים היה פודינג עם צבעי מאכל והיום יש שלל אפשרויות בריאות יותר. בעבר היה קורנפלקס עם המון סוכר והיום הוסיפו לו סיבים תזונתיים ויש גם קורנפלקס עם דגנים מלאים".
כל ילדי ישראל אכלו פיצה מקפיצה או נקניקיה ב"מיס לוסי" וחיכו שאבא יחזור מהמילואים כדי שיביא ופלים. בקטגוריית המתוק הובילו נשיקולודה ושוקולד רוזמרי, ומי שחזר מחו"ל היה חייב להביא טובלרון. קלוריות? בריאות? תזונה נכונה? הילדים לא הכירו את המושגים האלו.
אין ילד שלא קיבל בקייטנה שוקו ולחמניה, זה היה הפינוק שכולם חיכו לו אבל היום יש מודעות רבה יותר לבריאות והפחתת סוכר אבל הבחירה לא תמיד פשוטה. להורים צעירים יש התלבטויות אם לתת מוצר מפנק מבלי לחשוב על הבריאות או להתעקש שהילדים יאכלו בריא, אך אפשר למצוא פתרונות יצירתיים בעידן שיש את האפשרות לבחור מהמגוון העצום.
ניתן לראות ילדים שמגיעים לבית ספר עם סושי או סנדוויצ'ים מלחם מלא בתוך קופסת לבבות, והורים שרוצים לפנק את הילדים עם שוקו למשל אך עדיין מקפידים על התזונה יקנו שוקו ללא תוספת סוכר עם אותו הטעם, בזכות הטכנולוגיה שמאפשרת לצרוך מוצר טעים בלי תוספת סוכר וללא חומרים משמרים.
ההורים של היום חזרו הביתה בתור ילדי מפתח (אלו ששני ההורים שלהם עבדו) והכניסו למיקרו או לטוסטר אובן שניצלים קפואים, מרקים בשקית, נקניקיות ואפילו קופסאות שימורים של רביולי.
אז נכון שמדי פעם גם הילדים שלנו מחממים שניצל תירס או מזמינים פיצה אבל הדגש הוא על אוכל מבושל, טרי וביתי, עד כמה שמתאפשר. גם הילדים מדברים על זה ומבינים את החשיבות.
"היופי בתקופה הנוכחית הוא שבמקרר יש את כל הקצוות", אומרת בן חיים. "אפשר למצוא יוגורט בריא לצד יוגורט מושחת, להגיש לאורחים פיצוחים לצד חטיף מצופה שוקולד עם אגוזים ופינוקים משמינים. אני שמחה על זה, אני חושבת שזה מאפשר לנו לבחור, להחליט שהיום מצ'פרים את עצמנו, קונים את המעדן או הקינוח הכי מטורף, אוכלים משהו משמין במיוחד, ולמחרת אוכלים מעדן פשוט, בסיסי או ארוחה בריאה יותר".
בשיתוף טרה