מחדל המיון באילת: "הגענו אחרי תאונה קשה ובמשך שעתיים לא טיפלו בנו"
ענבר בן נון ושניים מילדיה עברו תאונת דרכים קשה והגיעו לבית החולים יוספטל באילת. אבל שם, לכאורה, לא העניקו להם את הטיפול הראשוני הראוי, ובנה בן ה-6 של ענבר יישאר עם צלקות על פניו כל החיים. יוספטל: "חסרים לנו אמצעים". מחדלי הטיפול הרפואי באילת - כתבה שנייה בסדרה. צפו בתחקיר
כתושבי העיר אילת, או כתיירים בה שמגיעים לבית החולים או קופת החולים בעיר, חשוב לנו לדעת שאנחנו בידיים טובות, הן מבחינת צוות מקצועי והן מבחינת ציוד. בגלל המיקום המרוחק של העיר, הכרחי לדעת שיש בה מרכז רפואי שנותן לנו את המענה הכי מקיף, מקצועי ואיכותי, כדי שנוכל לחיות ולבקר בעיר בהרגשה בטוחה. לצערנו, עד היום, סוף שנת 2018, המענה הזה עדיין לא קיים.
לאחר שחשפנו את הכשלים בטיפול בחולי לב דחופים, התחקיר השני בסדרה יעסוק בקבלת הטיפול במלר"ד (מרכז לרפואה דחופה) בבית החולים יוספטל בעיר. על אף שמדובר בעיר שמתגוררים בה כ-50 אלף תושבים, וכשלושה מיליון תיירים מגיעים אליה בכל שנה, באילת אין מערך שמאפשר להעניק שירותי רפואה (רגילים וחירום) כמו בשאר חלקי הארץ.
חדר המיון, או מלר"ד, הוא מחלקה בבית החולים המעניקה טיפול רפואי ראשוני, שעבור חלק מהחולים עשוי להיות קריטי. שעת הזהב - כך מכונה אותו חלון זמן קצר ומשמעותי לחולים שמצבם חמור והם מגיעים לחדר המיון. זהו החלון שבו אם הם לא יגיעו לטיפול רפואי, הם יסבלו מנכות בלתי הפיכה, או ימותו.
בני משפחת בן נון הגיעו לבית החולים יוספטל באילת בשני ביולי 2018 בעקבות תאונת דרכים קשה. ענבר, אמה, ושני ילדיה בני השש והעשר יצאו לנופש בסיני כשמשאית התנגשה בעוצמה רבה ברכב שבו נסעו.
עוד כתבות:
איך הפכה אילת לסכנה בריאותית לנופשים ולתושבים
משרד הבריאות לחולה סופני מאילת: תעבור לעיר אחרת
.11 ימים, 21 חדרי מיון ברחבי הארץ: כך נראית מערכת בריאות בקריסה
כשהם הגיעו לבית החולים האילתי מצבם היה קשה, אבל רק כשעתיים לאחר הגעתם הם פונו באמצעות אמבולנס ומסוק לבית החולים סורוקה בבאר שבע. רק עם הגעתם לסורוקה, קיבל הבן הצעיר, שפניו היו מלאות שברי זכוכית, טיפול רפואי. סבתו, אמה של של ענבר, קיבלה טיפול ראשוני רק אז.
"אחרי שיחות עם הרופאים הבנו שפניו של הילד הקטן יישארו מלאות בצלקות בגלל שלא טופל בזמן", מספרת בדמעות אמו ענבר, "לא טיפלו בו, לא בדקו אותו... לא היה להם מענה, לא הייתה להם את היכולת לתת לנו טיפול מעבר לפלסטר. האמצעי שלי היה עם שטף דם פנימי שזה מצב מאוד מסוכן".
עורכת דין אהובה טיכו, המתמחה ברשלנות רפואית, מציינת: "יש כאן כשל משמעותי במתן הטיפול. ברגע שהפצועים הגיעו לבית החולים, היה צריך לקבל אותם לחדר המיון, להנפיק להם מדבקות, לבדוק אותם הן ע"י אחות, והן ע"י רופא, וכל זה לבדוק את מידת הדחיפות של המקרים שלהם.
"הדבר הזה מחויב על פי נהלים וחוזרים של משרד הבריאות עצמו, עצם העובדה שלא קיבלו אותם לחדר מיון, אלא אך ורק דאגו אדמינסטרטיבית להטסה שלהם, היא לקויה, מכיוון שנגרם אותו נזק בעיכוב במתן הטיפול, אותן צלקות, נזקי גוף, חרדות וכל היתר".
יוספטל: "מעצם הגדרתו, ביה"ח סובל מחוסרים"
מבית החולים יוספטל נמסר: "מבדיקת כל ארבעת תיקי המיון עולה כי הם נוהלו ע"י רופאים בכירים, ביסודיות במקצועיות ובסטנדרטים רפואיים מקובלים, כולל רישום מפורט. בית החולים יוספטל הוגדר ע"י המדינה כבי"ח ראשוני פריפרי, מעצם הגדרתו בית החולים סובל מחוסרים ואינו נדרש או יכול לתת את כל השירותים הרפואיים הקיימים במרכז הארץ.
"על אף המגבלות הרבות בהן בעיקר מצוקה רבה בגיוס רופאים לעבודה בבית החולים, בית החולים נותן מענה הולם זאת בתחשב באילוציו, ולצערי, נראה כי בחרת להפנות חיצייך דווקא כלפי אלה שעושים. אוסיף כי מדי שנה מתקיים בביה"ח תרגיל משולב לשעת חירום המפוקח ע"י האגף לשעת חרום של משרד הבריאות, בית החולים עובר בהצלחה את תרחישי האר"ן הן במסגרת התרגיל והן באירועי אמת.
"בית החולים יוספטל, הקטן והמרוחק, מחזיק שיאים לאומיים במספר הנפגעים שהגיעו לבית החולים בעקבות אר"נים. (פיגוע בהילטון טאבה, אירוע טוקסולוגי בעקבות דליפת כלור באחד מבתי המלון בעיר, ואירוע התהפכות אוטובוס תיירים בנחל יותם).
"בית החולים עבר בהצלחה יתרה שלוש פעמים ברצף את מבחן האקרדיטציה הבינלאומי היוקרתי. בשנים האחרונות נוספו שירותי רפואה רבים ביניהם היחידה לדימות שד במסגרתה נבדקו השנה 260 נשים. נציין כי בסקר שנערך ע"י משרד הבריאות בו נבדקה רמת שביעות רצון מטופלים, בית החולים יוספטל דורג במקומות הראשונים וקיבל ציון 82.1 כאשר ממוצע כלל בתי החולים עמד 75.1. אנו נמשיך להוות עוגן רפואי לתושבי אילת והערבה ולהעניק להם שירותי בריאות רחבים ואיכותיים חרף הריחוק מהמרכז".
ציפי קרליק