הכל טופו: רבע גמר שני של "השולחן המשפחתי של המדינה"
תגידו את האמת: שמעתם פעם על משפחה שכולם אצלה, כולל ילדים קטנים, חושבים ש"טופו זה יאמי"? היינו צריכים לחכות לתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" כדי לצפות מקרוב בנס הזה. אבל הם הוא הספיק לניצחון ברבע הגמר?
בשיתוף אסם
האקזוטי נגד המסורתי – זה הדו־קרב שזימן לנו רבע הגמר השני בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה". בצד אחד של השיש, משפחת באוך מהוד־השרון עם קארי הודי על גבי צ'פאטי בריאותי, בצד השני משפחת פרג מאבן־יהודה עם אורז מוקפץ עם ירקות וטופו. מי עינגו את חיכן של חברות "צוות חיים בריאים של אסם"? מי הרשימו עם רכיבים בריאים במיוחד? ומי עבדו כצוות הרמוני?
משפחת באוך עלתה על הסינרים הצהובים של שלב רבע הגמר. "המנה הראשונה שהכנו, הפיצה שבזכותה עלינו שלב, הייתה טעימה קטנה מהמטבח האיטלקי. עכשיו החלטנו לקחת את הצוות שלכם לטיול קצר במטבח ההודי", פתח ראש השבט של משפחת באוך, יגאל (43). אשתו מיכל (42) הוסיפה: "היום בחרנו להכין לכם מנה של צ'פאטי בשתי ורסיות שונות. הן מבוססות על הרבה קמח כוסמין ומעט קמח לבן, ובמקור זה להפך".
התאומות המקסימות שני ואלה (בנות 9) והן הבכור עופר (14) מפגינים נוכחות. שני מזמזמת שיר ברוגע נהדר ומסבירה מדי פעם למצלמה –
כאילו מדובר בתוכנית אוכל משלה – כיצד היא מטפלת בעגבניות השרי ובאיזו צורה צריך לחתוך את שאר הירקות. בין לבין היא מודיעה: "אני מבשלת המון גם בבית. מכינה להורים ארוחת בוקר, מצלחתת במגש ביצי עין, ירקות, גבינות ומיץ תפוזים טרי או שוקו לאח שלי. זה ממש כיף בעיניי".
עופר משתלט על טיגון הבצל והשום במחבת שאליו יתווספו העגבניות החתוכות. במקביל, ההורים ואלה מכינים את בצק הצ'פאטי. התוצאה הסופית מתובלת מניבה ניחוחות נפלאים ועזים מהמטבח ההודי. אך מה יחשוב הצוות?
אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם: "קמח כוסמין הינו דגן מלא, עשיר בסיבים וחלבון מהצומח, שגם מכיל ברזל. טעמו עדין והוא מהווה דרך נהדרת לשלב דגנים מלאים בתפריט הילדים, ומשפחת באוך עושה בו שימוש נכון ואיכותי. ציון: 9".
השפית אילת הירשמן: "זו משפחה שעולמה הקולינרי עשיר ורחב, והיא בעלת יכולות בישול מקצועיות, מה שמתבטא לאורך כל הדרך באוכל טעים מאוד, מעניין ובעל עומק. המנה, קארי הודי, כללה שורת מרכיבים מושקעים והוכיחה שיש כאן יד מצוינת ממש לתיבול. היא הוגשה על לחם ביתי מבצק כוסמין, שהיה פשוט הברקה. ציון: 9".
מדריכת ההורים סיגל קפלן: "ההורים מיכל ויגאל אוהבים מאוד לבשל וחושפים את הילדים לתרבויות שונות דרך מאכלים. עם זאת, המטבח הוא מקום שיכול לתרום להעצמה האישית של כל ילד דרך תרומה, עידוד, התייחסות אישית ותחושת משמעות. כאן זה התפספס. ציון: 7".
ומה קורה במשפחת פרג, אמא מיטל (40), אבא גיא (42) והילדים מאיה (10), שירה (8 וחצי), אורי (6 וחצי) ובארי (3 וחצי)? עוד לפני הבישול, בארי מחפש מה לנשנש. "אני רעב. נו, מתי כבר אנחנו מבשלים?", הוא תוהה.
כשהם מספרים מה יבשלו, פיינה שואלת בתמיהה: "אתם אוהבים טופו?". המשפחה עונה במקהלה: "בטח, זה יאמי".
כבר בתחילת המשימה בארי מכריז שכל מה שקשור לחלק של הפטריות במנה שייך לו. הוא מקרב אליו את כל הפטריות ואומר: "אימא,
תעזרי לי לקלף את הפטריות". מיטל מחייכת: "אתה לא צריך לקלף את הפטריות, חמוד שלי, אתה רק צריך לחתוך אותן לאט-לאט, כמו שאתה עושה בבית".
הם עובדים נהדר כצוות, משוחחים, שירה מלטפת את בארי הקטן ומעודדת אותו. ואיכשהו, תוך דקות ספורות ה המנה הסופית מוכנה. גם ממנה עלו ניחוחות נפלאים. "הכל על בסיס רכיבים טבעיים,", אומר גיא, "זה מתכון שדי המצאנו בעצמנו, ומה שהכי כיף זה שכל הזמן אפשר לנשנש מהרכיבים הבריאים היישר מהקעריות, עוד לפני שמתחילים את הבישול עצמו. זה חלק בלתי נפרד מההנאה של הבישול ביחד עם הילדים, וזה גם פותח את התיאבון למנה שתגיע".
חברות הצוות טועמות. הירשמן פותחת: "זו משפחה בשלנית עם המון רוך ונעימות בעבודתם המשותפת. מה שיוצא מתחת ידיהם הן מנות עם מראה של מסעדה אבל עם רוך וטעם של בית חם ובריא. כך גם במנת המוקפץ, שכללה שלל ירקות (בעיקר ברוקולי בנדיבות) וטופו, הוגשה עם אורז והייתה פשוט נהדרת. גם יפה, גם בריאה וגם טעימה מאוד. ציון: 9".
קפלן: "מיטל וגיא עובדים יחד בסינרגיה מדהימה במטבח. יש תחושה מלאה של שוויון בעשייה, במיומנות ובתשוקה. זו עבודה משותפת עם תיאום של ערכים כגון בריאות, חלוקה בנטל, הקשבה, כבוד. הילדים עובדים ברוגע ובהרמוניה וכל אחד מהם ממוקד בתפקיד המוטל עליו. ציון: 9".
פיינה: "מנה פשוטה, טעימה, המשלבת שפע ירקות ושימוש נכון, מדויק וטעים בטופו, העשיר בחלבון, מכיל אבץ ולעיתים גם מועשר בסידן. טופו יכול לשמש תחליף למנת חלבון עיקרית בתפריט מאוזן ומגוון ומהווה פתרון איכותי תזונתית למשפחות המפחיתות צריכת בשר. ציון: 8.5".
משפחת פרג מצטרפת למשפחת נעים בחצי הגמר. מי עוד יהיה שם? בשבוע הבא נדע.
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף אסם