פסוריאזיס: הסיבות להתפרצות במהלך החיים
למה המחלה עלולה להתפרץ בכל גיל - ומה חשוב לדעת על ההשפעות הנפשיות והחברתיות של הפסוריאזיס על החולים בה?
בשיתוף אגודת הפסוריאזיס הישראלית
פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית כרונית הפוגעת בכ-3%-2% מהאוכלוסייה. המחלה אמנם פורצת בכל גיל מינקות ועד זקנה, אבל היא שכיחה במיוחד בגילאי העשרה ובגילאים מבוגרים מ-50 והלאה.
אנחנו יודעים בוודאות שלפסוריאזיס יש רקע גנטי ושבמשפחות המורחבות של חולי פסוריאזיס חולים מספר בני משפחה. מדובר במחלה פוליגנית בה רבים הגורמים המשפיעים על המחלה, כיוון שמספר אתרים בגנום ויותר מגן אחד גורמים להתפרצותה.
עם הגורמים הנוספים להתפרצות המחלה נמנים: דלקת גרון מחיידק סטרפטוקוקוס - מספר שבועות לאחר דלקת גרון, ניתן לראות את המחלה פורצת בחלק מהחולים. גם תרופות פסיכיאטריות מסוימות ותרופות אימונולוגיות חדשות למחלת הסרטן גורמות להתפרצות המחלה.
עם זאת כשבוחנים את שיעור החולים שמחלתם פרצה בעקבות שימוש בתרופות מגלים שהוא מהווה חלק קטן מסך חולי הפסוריאזיס.
אנחנו יודעים שקיים קשר בין דחק נפשי לפסוריאזיס – המחלה עשויה לפרוץ, או להחמיר בעקבות לחץ ממבחני בגרות, חתונה, ולהבדיל מחלה קשה, פציעת קרב, תאונת דרכים ועוד. הקשר הזה לא חייב להיות קיים בכל חולה וחולה ונכון להיום אין לנו כלים טובים לנבא אצל מי מחולי פסוריאזיס מתח נפשי יגרום להחמרת המחלה.
הסיבות למחלה והיחס החולים
פסוריאזיס מסבה סבל רב לחולים בה בגלל תסמיני המחלה ותסמיניהם של מחלות נלוות לפסוריאזיס, למשל דלקת מפרקים. ולא פחות סבל מיחס החברה לחולים וההשלכות 'החברתיות' של המחלה.השפעת המחלה על החולים בה משתנה בגילאים שונים ובמצבים שונים, וכדי לשפוך מעט אור על חייהם של המתמודדים עם פסוריאזיס, אביא מספר דוגמאות להשפעת המחלה בגילאים שונים, בכוונה להביא להבנה טובה יותר של המחלה ושל משמעויותיה.
בבית הספר היסודי
פסוריאזיס, במיוחד בצורתה הקשה קשורה בקשר הדוק להשמנת יתר. חלק מהילדים שחולים בפסוריאזיס סובלים מעודף משקל, וחלקם לא ששים להשתתף בשיעורי ספורט גם בגלל המשקל וגם בגלל הפריחה ואי רצונם לחשוף את גופם.
דוגמה נוספת - לפעמים המחלה מופיעה, או מתפשטת לכפות הידיים והרגליים וסודקת את העור. חלק מהילדים לא מסוגלים לאחוז כלי כתיבה בידיהם, בגלל אי הנוחות והכאב, וכדאי לדעת ולהתחשב בהם.
בגיל ההתבגרות
בגיל ההתבגרות המראה החיצוני הופך למשמעותי הרבה יותר ולחלק מרכזי בהגדרה העצמית. ההורמונים בשיאם, וצעירים מתחילים לגלות את המיניות וליצור יחסים אינטימיים.
מתבגרים עם פסוריאזיס מסרבים, לעיתים, לצאת מהבית בגלל הפריחה. הם מתביישים ליצור קשרים ולייצר אינטימיות. לא אחת פריחת הפסוריאזיס מופיעה גם באיברי מין, וצעירים וגם מבוגרים, מרגישים מבוכה ואי נוחות. הם מתביישים, כואב ומגרד להם והם מתקשים, מטבע הדברים, להיחשף בפני אחרים. דיכאון שכיח בחולי פסוריאזיס, גם, בגלל ההשפעה על דימוי הגוף ויחס החברה.
בצבא
הפרופיל הצבאי נקבע בהתאם לחומרת המחלה ולמידת השפעתה על התפקוד. יש מספר דרגות פרופיל, החל מ- 97, 82, 45 ועד ל- 24 ו-21. הלחץ הכרוך בגיוס לצבא ובשירות הצבאי עשוי לגרום להחמרה של המחלה.
בהריון
כ-60% מחולות הפסוריאזיס חוות שיפור במחלה בהריון. אצל 40% הנותרות המחלה עלולה להחמיר וחלקן לא יחושו שום שינוי במצב המחלה, לטוב ולרע. מומלץ להעניק תשומת לב לטיפולים בפסוריאזיס בזמן ההריון וההנקה משום שחלק מהטיפולים אסורים בתקופה זו.
בעשייה המקצועית
חולים מתמודדים בדרך כלל עם היחס השלילי של הסביבה אליהם, שמקורו בפחדים של מי שסבורים בטעות, כי מדובר במחלה מדבקת. תחשבו על אנשים שעובדים עם קהל, ומתמודדים עם אנשים הלוטשים בהם עיניים.
תחשבו על איש משרד החוץ שחושש ללחוץ ידיים, במחיר של תקרית דיפלומטית ועוד ועוד. המלצתי לחולים, במידת האפשר, ללמד באורך רוח את מי שלא מבין ויודע על המחלה, על התסמינים ועל המיתוסים שכרוכים בה.
חשוב להדגיש שוב ושוב כי פסוריאזיס לא עוברת במגע מאדם לאדם ואינה מחלה מידבקת. אין כל חשש לחבק, לנשק ולקיים מגע אינטימי עם חולים. אין כל בעיה לאכול ולשתות באותם כלים. ללבוש את אותם בגדים, או לישון במיטותיהם של אנשים עם המחלה ובוודאי שאין שום בעיה לשהות באותה בריכת שחייה.
מאחר שמדובר במחלה כרונית עם ביטויים שונים – פיזיים ונפשיים – תפקידנו להעצים את החולים, לתמוך בהם ולהעניק להם כלים רבים כיצד לחיות עם המחלה בשלבים שונים בחיים. ולא לתת לה, או ליחס הסביבה לנהל אותם.
הכותב הוא מנהל השירות לטיפול בפסוריאזיס ופוטותרפיה, מערך העור, מרכז רפואי רבין
בשיתוף אגודת הפסוריאזיס הישראלית