דו"ח: זינוק במספר הצעירים שחולים בסרטן בישראל
שיעור הצעירים בישראל שאובחנו עם סרטן עלה בשנים האחרונות והוא עומד על 13 אחוז מהחולים והחולות. אבל למרות שסוגי סרטן מסוימים כמו צוואר הרחם, השד ובלוטת התריס שכיחים יותר בקרב בני ובנות 20־44, המדינה לא מממנת להם בדיקות לאבחון מוקדם
בין השנים 2011־2015 חיו בישראל 94,148 בני אדם שאובחנו כסובלים מסרטן. מתוך אלה, כ־13 אחוז (12,285 בני אדם) היו צעירים בגילאי 20 עד 44.
נתונים אלה מופיעים בדו"ח חדש של מרכז המחקר והבקרה של הכנסת, שמציג לראשונה את נתוני התחלואה בקרב חולי סרטן צעירים. הדו"ח מגלה כי הסרטן השכיח ביותר בקרב בני הגיל המדובר הוא סרטן צוואר הרחם (3,440 חולות), ואחריו סרטן השד (2,437 חולות) וסרטן בלוטות התריס (1,594 חולים).
ככלל מגלה הדו"ח כי במספרים מוחלטים תחלואת הסרטן גדלה בשנים שנבדקו לעומת 15 השנים שקדמו להן. בין השנים 2000־1996 חיו בישראל 62,271 אנשים עם סרטן, מתוכם 11 אחוזים (6,798 בני אדם) היו צעירים בגילאים 20־44.
אחד מגורמי הסיכון המרכזיים - גיל
סל שירותי הבריאות כולל שלוש בדיקות סקר לאבחון מוקדם של סרטן לאנשים בסיכון רגיל: בדיקות לסרטן שד לנשים בגילים 50־74, בדיקות לסרטן המעי הגס והחלחולת לבני 50 ומעלה, ובדיקות לסרטן צוואר הרחם לנשים בגילים 54־35. במילים אחרות: שתי הבדיקות הראשונות אינן כוללות חולים צעירים.
רק לאחרונה פורסמו נתונים של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות, לפיהם שיעור הנשים בארץ שמבצעות בדיקות לאיתור סרטן צוואר הרחם הוא מהנמוכים בעולם המערבי: רק כמחצית הנשים בגילים 35־54 ביצעו בדיקת סקר בשלוש השנים האחרונות.
ההערכה היא ששיעורן נמוך יותר בקרב נשים צעירות, שכן סל הבריאות מכסה את הבדיקות רק מגיל 35 ומעלה, וזאת על אף ששני שליש מהנשים שאובחנו עם סרטן צוואר הרחם היו צעירות.
אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לסרטן הוא גיל, אולם בשנים האחרונות הקהילה הרפואית מגלה עניין בחולי סרטן צעירים ובצרכים הייחודיים להם. בין הסוגיות שעולות לדיון ניתן למנות את הצורך בטיפולי שימור פוריות, הקשיים שנוצרים כתוצאה מהתמודדות עם סרטן במקביל לגידול ילדים ולפיתוח קריירה, הלחצים על התא המשפחתי והסיכוי לסיבוכים ארוכי טווח.
שירה סגל־קופרמן, מנכ"לית עמותת "מרכז טל" ומיזם "חלאסרטן", המייצג למעלה מ־21 אלף חולים ומחלימים צעירים, אומרת: "בכל יום מאובחנים בישראל עשרה חולים צעירים חדשים". לדבריה, הדו"ח מדגיש באופן חד־משמעי כי מערכת הבריאות אינה מגדירה את חולי הסרטן הצעירים כקבוצה ייחודית אף על פי שיש לה מאפיינים וצרכים ייחודיים. אנחנו קוראים למשרד הבריאות להכיר בקהילת החולים הצעירים ולהתאים בדחיפות את מדיניות הטיפול בהם, כפי שנעשה בכל מדינות המערב".
ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני), החברה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אמרה: "כשחיילת צעירה מגלה בגיל 20 שהיא חולה בסרטן צוואר הרחם והיא מאושפזת לצד גבר מבוגר עם סרטן הערמונית, סוגי הטיפול והתמיכה שהשניים נזקקים לו הם שונים לחלוטין.
"כשבן זוג של חברה שלי חלה בסרטן, אף אחד לא הזהיר אותו שהטיפול יפגע בפוריות שלו. הצעירים שחולים בסרטן מתמודדים עם מציאות אחרת כשהם נזקקים לטיפול. אם היה פרוטוקול מסודר שלפיו היו עובדים עם צעירים, היה ניתן לוודא שהצרכים הייחודיים להם נענים".
ח"כ פנינה תמנו־שטה (יש עתיד) הוסיפה: "אני מקווה שתהיה למחקר הזה תרומה לקידום המאבק בסרטן והעלאת המודעות למצבם של הצעירים הסובלים ממנו. אפעל לקידום הכלים הנדרשים להתמודדות עם האתגרים הרבים בנושא. אני מאחלת רפואה שלמה לכל חולי הסרטן בישראל ומחזקת אותם ואת משפחותיהם".
איזה מזונות עלולים לגרום להופעת סרטן המע הגס?