שתף קטע נבחר

ביהמ"ש למשרד הבריאות: השיבו לחולה הסופנית את הקנאביס

חולת סרטן סופנית עתרה לביהמ"ש לאחר שמשרד הבריאות קיצץ את מינון רישיון הקנאביס שלה בשני שליש, "הטיפול היחיד שנותן מזור לסבלה האדיר", כפי שהיא מתארת. ביהמ"ש קיבל בצעד נדיר את טענותיה והורה למשרד הבריאות להעניק לה 250 גרם קנאביס בחודש. "מעבר לתקדים המשפטי, יש פה תקדים אנושי", אומרת עורכת דינה

בית המשפט המחוזי בירושלים הורה בשבוע שעבר ליחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (היק"ר) להשיב לחולת סרטן בת 82 את מינון הקנאביס הרפואי שהמליץ לה הרופא שלה.

 

בתחילת החודש הגישה החולה עתירה לבית המשפט לאחר שמשרד הבריאות קיצץ את מינון רישיון הקנאביס הרפואי שלה בשני שלישים – מ-250 גרם בחודש ל-90 גרם.

 

רק הקנאביס הקל על הנגעים בעור של החולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רק הקנאביס הקל על הנגעים בעור של החולה(צילום: AFP)

 

השופט רם וינוגרד קיבל, כאמור את בקשתה והורה על מתן צו זמני לשלושה חודשים לפיו על משרד הבריאות להעניק לחולה את הקנאביס במינון עליו המליץ הרופא שלה.

 

עוד בנושא:

"בלי הטיפול ימיי ספורים": זעמם של מטופלי הקנאביס התפרץ בכנסת

בן 95 נגד משרד הבריאות: "קיצצתם מינון הקנאביס הרפואי בחצי"

חולי סרטן נגד משרד הבריאות: חתך מינון הקנאביס לרבע

למרות היעילות: משרד הבריאות לא ידון בהכנסת קנאביס רפואי לסל

 

העותרת לקתה בסרטן שד אלים בשנת 2006 ונאלצה לעבור ניתוח לכריתת שני שדיה. חרף הניתוח, הגידול התפשט בגופה ושלח גרורות ממאירות לאיברים אחרים בגופה.

 

בחודש אוגוסט אשתקד החלה החולה טיפול בקנאביס רפואי אצל ד"ר ג'וני גרינפלד, מנהל השירות הפליאטיבי ומומחה בנוירולוגיה מבית החולים אסף הרופא.

 

תחילה טופלה הקשישה בקנאביס במינון חודשי של 60 גרם. מינון הטיפול הועלה עד שנקבע ברישיון האחרון של החולה על 250 גרם בחודש. החולה, כך מתואר בעתירה שהגישה באמצעות עו"ד מרים בריינין, נוהגת למרוח את הקנאביס הרפואי כשהוא מהול בשמן על גופה.

 

חולת הסרטן סובלת מנגעים כואבים ומגרדים בחזה. השימוש בקנאביס, כך היא מתארת בעתירה, הוא הטיפול היחיד שנותן מזור לסבלה.

 

קנאביס (צילום: shutterstock)
ההחלטה על קיצוץ המינון - שרירותית ומבלי לראות את החולה(צילום: shutterstock)
 

 

"לא ברור כמה זמן נותר לחולה לחיות; זה לא אנושי"

במסמך שהגיש ד"ר גרינפלד לבית המשפט הוא מתאר את מצבה הרפואי הקשה של החולה: "החולה סובלת מהישנות של סרטן שד אלים ועמיד לטיפול, זוכה להקלה של סבל קשה ביותר באמצעות הקנאביס, באופן שלא הייתה יכולה להשיג בדרך אחרת.

 

"מדובר על הקלה שהיא בבחינת טיפול חמלה. שימוש זה כולל שימוש בשמן קוקוס שבו בושל הקנאביס ונמשך על פני נגעים נרחבים על פני עורה. בדרך זאת מצטמצם סבלה מגיורי וכאב בלתי נשלטים, וזאת מבלי לסבול מתופעות לוואי".

 

בהמשך חוות הדעת כותב ד"ר גרינפלד כי "ניכר לכל בר דעת כי הקלה זאת, אשר קשה מאוד להשגה, היא תוצאה רצויה ואף מהווה יעד מרכזי בכל הנוגע לטיפול תומך. בהיעדר תופעות לוואי אין כל הצדקה רפואית למנוע מהחולה גישה להקלה זאת, ובוודאי כשאין לטיפול זה חלופה יעילה".

 

"כרופא העוסק בשגרה בהקלת תסמינים, די בכל האמור בפסקה למעלה כדי לחייב מתן גישה עבור החולה לכמות הקנאביס הדרושה שלה", מסכם הרופא ומוסיף: "לא מדובר בעמדה קיצונית או מתלהמת, כי אם הבנה אנושית בסיסית".

 

השופט וינוגרד: "מערך נסיבתי יוצא דופן" (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט וינוגרד: "מערך נסיבתי יוצא דופן"(צילום: אתר בתי המשפט)

 

ד"ר גרינפלד תוקף את החלטת משרד הבריאות לקצץ באופן חד צדדי ודרסטי את מינון הטיפול עליו הוא המליץ ומכנה אותה שרירותית: "משרד הבריאות טוען כי 'בחן באופן מעמיק את מצבה של העותרת, ומכאן ההמלצה היא ל-90 גרם'.

 

"ושוב עולה השאלה לגבי מה טיבה של בחינה זאת. וכי מדוע קבע דווקא 90 גרם לחודש ולא 120 או 30? על מה הסתמך בקביעה שרירותית זאת? והרי החולה והמטפלים בה, כולל אני, לא בדו את המספר 250 גרם מליבם. משרד הבריאות מעלה טענות בעניין סדר הגודל של ההקצבה החודשית הדרושה לטיפול ומתנסח במילים 'מינון מאוד גבוה'. והרי נשאלת השאלה 'מאוד גבוה' ביחס למה? קנה המידה של רופא האמון על הקלת סבל בנסיבות המוזכרות למעלה הוא תגובת החולה, מידת ההקלה המושגת וחומרת תופעות הלוואי".

 

עורכת הדין של העותרת הסבירה בדיון:"נמצאת כאן חולה שמורחת על הגוף שמן קנאביס וזה עוזר לה לישון בלילה ולחיות חיים סבירים. אני לא יודעת כמה זמן יש לאישה הזו. 90 גרם נגמרים אחרי שבוע. זה לא אנושי".

 

"החולה פרצה בבכי לאחר פסק הדין"

השופט וינוגרד קיבל כאמור את טענותיה של עו"ד בריינין והעניק צו זמני עד לדיון בעתירה לגופה, המורה למשרד הבריאות להעניק לחולה את המינון עליו המליץ הרופא שלה. "לאחר עיון במסמך המפורט שערך ד"ר גרינפלד, השופך אור נוסף על הדרך בה התקבלו ההחלטות הטיפוליות בעניינה של העותרת ועל מצבה הקשה עד מאוד, הגעתי לכלל מסקנה לפיה מדובר במערך נסיבתי יוצא דופן המצדיק מתן צו ביניים כמבקש", פסק השופט.

 

עו"ד בריינין מסרה בעקבות מתן הצו כי "חשוב שהרופאים יכירו את הפסיקה הזו. זו פעם ראשונה שבית המשפט מקבל את עמדת הרופא המטפל. חשוב שהרופאים שהם הסמכות המקצועית ידעו שבית המשפט תומך בהם ונותן להם גיבוי. יותר משמדובר בתקדים משפטי, בעיני מדובר בתקדים אנושי. הלקוחה שלי פרצה בבכי כששמעה שהשיבו לה את הטיפול היחיד שעוזר לה".

 

אתמול (ב') נערך דיון סוער בוועדת המאבק בנגע הסמים והאלכוהול של הכנסת. בתום הדיון, שבמהלכו נשמעו עדויות דרמטיות של חולים בדבר הקשיים שמערים עליהם משרד הבריאות בקבלת הקנאביס הרפואי, הוכרז על קיום של דיון חירום במעמד סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן (יהדות התורה). "כבר שלוש שנים שאנחנו שומעים בוועדה את אותן התשובות לאותן התלונות. נכשלתם כישלון קולוסאלי. נדרוש מסגן השר להתוות מדיניות אחרת, כי ברור שהנוכחית לא עובדת", הטיחה יו"ר הוועדה, תמר זנדברג (מרצ).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק הקנאביס הקל על כאב הנגעים
צילום: יח"צ
עו"ד מרים בריינין
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים