1 מכל 3 מבוגרים נופל פעם בשנה: 9 פעולות למניעה
נפילות של מבוגרים עלולות לפגוע לצמיתות ברמת התפקוד ובעצמאות, ובמקרים מסוימים אף להסתיים במוות. פיזיותרפיסט מסביר מהם הגורמים העיקריים לנפילות וכיצד ניתן למנוע אותן בעזרת 9 פעולות קלות ליישום
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
מדי שנה נופלים בישראל כ-350,000 מבוגרים. מרבית הנפילות מתרחשות בקרב בני ה-65 ומעלה. אחד מכל שלושה אנשים בגיל המבוגר נופל לפחות פעם אחת בשנה, ורוב הנפילות מתרחשות בסביבת הבית.
נפילה עלולה להסתיים בפגיעה קשה שתשבש את העצמאות ואיכות החיים ולעיתים אף עשויה לגרום למוות. אחת הפגיעות החמורות ביותר כתוצאה מנפילה היא שבר צוואר הירך.
הבשורה הטובה היא שבעזרת כמה פעולות פשוטות ניתן למנוע את מרביתן.
עוד במדור 60 פלוס:
בגיל 85: התפריט ששומר לאלוף ישראל על השרירים
בגיל 78 פיני הוא סגן אלוף העולם בקפיצה - מה הסוד?
הסבתות שמדגמנות אופנה ישראלית - ביוטיוב
3 שאלות: האם אתם בסיכון
על מנת לבחון מה רמת הסיכון שלכם ליפול, ענו על השאלות הבאות:
האם נפלתם בשנה האחרונה?
האם את/ה מרגיש/ה חוסר יציבות בזמן עמידה או בזמן הליכה?
האם את/ה חושש/ת מנפילה?
תשובה חיובית על אחת מהשאלות הנ"ל מעידה על סיכון לנפילה וכדאי לגשת לרופא המשפחה או לפיזיותרפיסט להמשך בירור.
9 פעולות פשוטות שיורידו את הסיכון לנפילה
1.התמדה בפעילות גופנית. למה? כי פעילות גופנית סדירה מחזקת את השרירים, משפרת את היציבה והיא ההגנה הטובה ביותר מפני נפילות.
מומלץ לעסוק בפעילות גופנית באופן קבוע וניתן להתייעץ עם פיזיותרפיסט להתאמת תכנית אישית. המחקר מראה שמי שמתעמל ושומר על כושר נופל פחות.
2. שמירה על תזונה מאוזנת. למה? כי להרגלי אכילה חלק חשוב בשמירה על הבריאות הכללית ותזונה מאוזנת יכולה להפחית סיכון לנפילות.
במצבים של שינוי בתאבון ו/או בכמות צריכת המזון, ירידת משקל לא רצויה, קושי ללעוס מזון קשה או בעיות במערכת העיכול יש לפנות לייעוץ דיאטן שידריך לתזונה ושתיה נכונה ויוכל להמליץ על תוספי תזונה בהתאם לצורך.
3. הפרעות בראייה. למה? כי עם העליה בגיל יותר אנשים סובלים מהפרעות שונות בראיה העלולות להוות גורם לנפילות.
למרכיבים משקפיים או מי שמרגישים שהראיה איננה טובה כבעבר מומלץ לגשת לרופא עיניים ואופטומטריסט על מנת לשלול או לטפל במצבים שונים כמו ירידה בחדות הראיה או פגיעה בשדה הראיה.
4. התאמת הבית. לבטיחות הבית משמעות רבה במניעת נפילות, בצעדים פשוטים נתן לייצר סביבה בטוחה שתמנע את הנפילה הבאה.
אם אתם מרגישים לא בטוחים בביתכם וחוששים ליפול, או אם נפלתם בבית כדאי להתאים את הבית לצרכים שלכם, כך שיהיה מקום בטוח יותר.
המלצות לשיפור הבטיחות בבית ניתן לקבל מפיזיותרפיסט או ממרפאה בעיסוק.
5. נטילת יותר מ-4 תרופות במקביל. רבים מבני 65 ומעלה לוקחים כ-4 תרופות ויותר באופן קבוע.
נטילת תרופות שונות במקביל מעלה את הסיכון לנפילות עקב השפעת התרופות אחת על השנייה כמו גם תופעות הלוואי שישנן לחלק מהתרופות.
למי שלוקח מעל 4 תרופות ולמי שמתחיל ליטול תרופה חדשה כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה או רופא גריאטר שישקלו את המשך הטיפול התרופתי הקיים או התאמתו במידת הצורך.
6. ירידה בשמיעה. באם חשתם בירידה כלשהי בשמיעה בשנה האחרונה חשוב לדעת – בעיות שמיעה מקשות להגיב לסביבה ומעלות את הסיכון לנפילות.
רופא אוזניים וקלינאי/ת תקשורת יוכלו להעריך את רמת השמיעה ולהציע פתרונות.
7. דפיקות לב מואצות, כאבים בחזה, חולשה פתאומית. מחלות לב וכלי דם עלולות לגרום לנפילות משום שהן עלולות ליצור צניחות לחץ דם בעת שינוי תנוחה או שינויים מהירים בקצב הלב.
במקרה ואתם חשים את אחת התחושות שצוינו, פנו לרופא.
8. שיכחה מוגברת מבעבר, נדודי שינה או מצב רוח ירוד. פגיעה בערנות ומצב רוח ירוד עלולים להוות סיכון לנפילות, מצבים כאלה פוגעים ביכולת הריכוז ומאטים את מהירות התגובה למכשול וכך עולה הסיכון למעידה.
במקרים כאלה מומלץ לפנות לרופא.
9. נפילה בעבר גורמת לחרדה מהנפילה הבאה. אם נפלתם בעבר ובגלל פחד מנפילה נוספת אתם מגבילים את עצמכם מפעילויות שונות, יכול להיות שאתם סובלים מחרדה שהתפתחה בעקבות הנפילה שחוויתם.
במקרה כזה רצוי לפנות לרופא משפחה שיוכל להיעזר באנשי מקצוע רבים כגון פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק, פסיכולוג, עובדת סוציאלית ועוד על מנת לסייע לכם להפחית את הפחד .
הכותב הינו פיזיותרפיסט ורכז תוכנית למניעת נפילות בקרב מבוגרים ב"מכבי שרותי בריאות", מחוז המרכז
עוד 10 המלצות למניעת נפילות בקרב מבוגרים: