שתף קטע נבחר
 

לא סתם עצב: האתגרים בטיפול בדיכאון מז'ורי

כ-12 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מדיכאון מז'ורי - הפרעה נפשית שכיחה למדי. אולם בגלל העובדה שהאבחון הוא מורכב למדי, רבים לא יקבלו את הטיפול המתאים. מה ההבדל בין דיכאון לעצב, כיצד מתבצע אבחון מדויק ומהם הטיפולים היעילים שיעזרו להתמודד?

דיכאון מז'ורי היא הפרעה נפשית שכיחה למדי, ולמעשה 12.5% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם ממנה. אולם הדרך לאבחון ולקבלת טיפול מתאים אינה פשוטה, ורק כמחצית מהחולים יאובחנו ורבים לא יקבלו את הטיפול הנכון.

 

בדרך כלל כשאנחנו אומרים שאנחנו בדיכאון, אנחנו מתכוונים לכך שאנחנו חשים עצב או דכדוך, ובדרך כלל העצב הזה יתעורר כשקורה לנו משהו לא טוב בחיינו.

 

עצב הוא חלק ממנגנון בריא להתמודדות ולעיבוד רגשי. כשמישהו חש בעצב למשך תקופה ממושכת או מתקשה להתמודד עם מרכיב משמעותי הוא זקוק לעזרה ולטיפול. הטיפול הנכון יכול להיות טיפול שיחתי או עיבוד של החוויה מבחינה רגשית בדרך כזו או אחרת ולעיתים גם שינוי באורח החיים.

 

אבל כל אלו לא יועילו די הצורך כשמדובר בדיכאון מז'ורי. דיכאון מז'ורי היא תופעה בה אותה עצבות לא מופיעה באופן שתואם לנסיבות החיים, ומתלווים אליה תופעות נוספות שמשפיעות על תחומים אחרים בחיינו כמו שינויים בהרגלי השינה והתיאבון או חוסר היכולת ליהנות מהדברים מהם היינו נהנים בעבר. תופעות אלו הן כבר אינן בגדר הנורמלי, אלא מעידות על הפרעה.

 

בעבר חשבו שדיכאון מז'ורי מתאפיין בגלים חוזרים שעוברים לבד או בעזרת תרופות, אך המחקרים בשנים האחרונות הראו כי אצל אחוז גבוה מהסובלים מדיכאון מדובר במצב כרוני ובו מדי פעם ישנן החמרות.

 

דיכאון מז'ורי פוגע במוטיבציה להצליח וגורם לרבים להפסיק לעבוד או לא לעסוק בדברים שנהנו מהם בעבר, כך נותר להם זמן רב יותר לשקוע במחשבות שליליות. בהמשך, בשלב ההחלמה מהדיכאון צריך להיאבק קשה יותר כדי להחזיר את התפקוד שנעלם וכך המצב הולך ומחמיר.

 

דיכאון (צילום: shutterstock)
בשלב ההחלמה מהדיכאון צריך להיאבק קשה יותר כדי להחזיר את התפקוד. דיכאון מז'ורי(צילום: shutterstock)

 

שיטות טיפול יעילות

בעבר האמינו כי הטיפול התרופתי הוא טיפול מספק ולאחר שלושה עד ארבעה שבועות מתחילת הטיפול המצב משתפר. רוב התרופות הפסיכיאטריות לטיפול בדיכאון מז'ורי מתבססות על מערכות מוכרות שהתגלו במהלך שנות ה-50 של המאה הקודמת או על דורות משוכללים יותר של תרופות שהתפתחו החל משנות ה-60 של המאה הקודמת.

 

במהלך השנים הבנו כי במקרים רבים הטיפול לא מסייע, למעשה לפי מחקרים עדכניים, אצל למעלה מ-40% מהמטופלים, אחרי שני ניסיונות טיפולים בתרופות מסוגים שונים, המצב לא משתפר באופן מספק, וגם אם ימשיכו לנסות ולהתאים לאותם מטופלים טיפול תרופתי חלופי, ככל הנראה הסיכוי שהוא יסייע להם נותר נמוך.

 

למרבה המזל, במקביל להבנה הזו החלו להופיע עוד ועוד פתרונות חליפיים שאינם מבוססים על אותן תרופות מסורתיות. ההתקדמות במדעי המוח, והתובנות החדשות על האזורים במוח האדם המעורבים בתהליכי עיבוד רגשי ודיכאון אפשרו את התפתחותם של טיפולים שאינם מבוססים על תרופות אלא על ניסיון לשנות את הפעילות המוחית ואת הרשתות העצביות הפעילות בו. שיטות אלו נקראות נוירו-מודולציה, או גרייה מוחית ומטרתן להתאים את הפעילות המוחית.

 

טיפול תרופתי. במקרים רבים לא מסייע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול תרופתי. במקרים רבים לא מסייע(צילום: shutterstock)

 

השיטה היעילה והוותיקה ביותר היא השימוש בנזעי חשמל (הידועים כ"שוק חשמלי"), אך מדובר בטיפול שמצריך הרדמה וסובל מסטיגמה קשה ומתופעות לוואי לא פשוטות שהחמורה בהן היא הפרעה בזיכרון. שיטת אחרת לגירוי מוחי היא שיטת tDCS המשתמשת בגירוי חשמלי בעוצמה נמוכה.

 

הטיפול הבולט ביותר בתחום זה בשנים האחרונות הוא הטיפול באמצעות גרייה מגנטית. הטיפול אינו מלווה בכאב, כרוך במעט תופעות לוואי ולא מצריך אשפוז והרדמה. הטיפול מבוצע באמצעות סדרת טיפולים הניתנים במרכזים ובקליניקות פרטיות, וכמו בטיפול תרופתי גם כאן לוקח בין שלושה לשישה שבועות עד שהמטופל מתחיל להרגיש את השיפור במצב הרוח ובמוטיבציה. חלק מהמטופלים מדווחים עוד קודם על שיפור בתיאבון ובהרגלי השינה או ברמת האנרגיה.

 

הטיפול מאפשר לחולים רבים שאינם מגיבים לטיפולים תרופתיים חלופה טיפולית מוכחת ויעילה. אחת החברות המובילות בתחום הגרייה המגנטית היא חברה ישראלית שנקראת BrainsWay (ברינסווי), המייצרת קסדה לגירוי מגנטי המאפשרת חדירה עמוקה ורחבה יותר של האלומה המגנטית ביחס לצורות גירוי מגנטי אחרות. השיטה נמצאת בשימוש במרכזים בארה"ב, שם הפכה לנפוצה ואף מכוסה על ידי רוב חברות הביטוח. בישראל בשלב זה, למרבה הצער, הטיפול ניתן רק באופן פרטי.  

 

התקדמות בטיפול בדיכאון קיימת גם בתחומי טיפול אחרים כמו הפסיכותרפיה ושיטות חדשות מנסות לטפל בדיכאון באמצעים שונים מאלו המוצעים בטיפול הפסיכולוגי הקלאסי.

 

השיטות החדשות מבוססות על תובנות שהגיעו ממחקרים שונים שנעשו בתחום מדעי המוח ובהן שיטת הקשיבות (מיינדפולנס), אשר פועלת להפחתת עוצמות החרדה ושיפור יכולת הוויסות הרגשי ועל שיטות אחרות שמטרתן לסייע מטופל לחזור למעגל התפקודי ולהגביר את היכולת שלו להפיק הנאה ומוטיבציה (כמו שיטת ה-ENGAGE).

 

הטיפול בדיכאון ניתן בכמה מסגרות, לעיתים דרך מרפאות פרטיות או ציבוריות ולעיתים דרך מרכזי בריאות נפש ציבוריים. חלק מהמטופלים מעדיפים לפנות לטיפול באופן פרטי שכן הם חוששים להיחשף ולא מוכנים להודות בפומבי בכך שהם סובלים מבעיה נפשית. פעמים רבות טיפולים במסגרות פרטיות מאפשרים למטופלים לקבל סיוע מבלי שאורח חייהם יפגע ומבלי שיידרשו לעצור את חייהם.

 

שיטות הטיפול החדשות מאפשרות למטופלים רבים יותר להחלים מהדיכאון, לחזור ולתפקד, ולהיפטר מהסטיגמה שנלווית לחלק מהטיפולים הוותיקים.

  

הכותב ד"ר יריב שחק, הוא ראש השירות לנוירומודולציה ורופא בכיר במערך לבריאות הנפש במרכז רפואי העמק

 

כך דיכאון יכול לקצר את החיים:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיכאון מז'ורי. האתגרים בטיפול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים