מכת שפעת עולמית: מיליונים נדבקו, עשרות ילדים מתו
החורף רק בתחילתו והשפעת כבר מכה: המרכז לבקרת מחלות האמריקני מדווח על יותר מ-6 מיליון אנשים שנדבקו במחלה, ויותר מ-80 אלף שאושפזו במצב קשה. גם בקנדה ואירופה מכה השפעת קשה עם דיווחים על עשרות ילדים שמתו מהמגפה. ומה אצלנו? כמעט שיא בפניות למיון עם תחלואה דמוית שפעת
השפעת מכה החורף קשה מאוד: ברחבי העולם מדווחים ארגוני הבריאות על מיליונים שנבדקו, עשרות אלפים אושפזו במצב קשה. דיווחים נוספים על עשרות ילדים שמתו מהשפעת בשבועות האחרונים.
על פי דיווחי המרכז לבקרת מחלה האמריקני מסוף השבוע, בין 6 ל-7 מיליון איש נדבקו משפעת, 3 מיליון או יותר ביקרו אצל הרופאים בשל תסמיני שפעת, ובין 70 ל-80 אלף איש לקו במחלה באופן קשה ואושפזו. מספרי ההדבקה האמיתיים הם גבוהים הרבה יותר, שכן מדובר רק על המקרים שדווחו.
בתוך כך נרשמו עשרות מקרי תמותה ממחלת השפעת, רבים מהם תינוקות וילדים שהיו לא מחוסנים, נדבקו ומתו. השפעת מכה קשה גם באירופה, עם עשרות מקרי תמותת ילדים מהמחלה. מרבית ההדבקות – במזרח אירופה עם שיא של ההדבקות שדווח ברומניה שם מתו עשרות מבוגרים ו-5 ילדים מהשפעת. הדבקות המוניות מדווחות גם בקנדה.
גם אצלנו ממשיכה מגפת השפעת להתפשט: על פי דיווחי מרכז ניטור השפעת של משרד הבריאות, שיעור פניות הישראלית לבתי החולים ולמרפאות עקב תחלואה דמוית שפעת עבר את הממוצע הרב שנתי ומתקרב לשיא, עם מעל 10 פניות לכל 10 אלף תושבים. קצב התפשטות המגפה נראה מהיר יותר מקצב ההתפשטות בשנה שעברה, שנה שנחשבה אחת הקשות בשנים האחרונות מבחינת שיעור ההדבקה בשפעת.
מדגימות שנאספו בקופות החולים ונבדקו במעבדות משרד הבריאות, עולה שהרכב הנגיפים השנה נמצא בחיסונים, וכולל את תתתי הסוגים אינפלואנזה A/H3, אינפלורנזה A(H1N1) ואינפלואנזה B. קצב ההדבקה גם הוא נמצא בעלייה מתמדת וצפוי להגיע לשיא בשבועות הקרובים
מגפת השפעת נותנת את אותותיה גם על העומסים בבתי החולים. תפוסת המיטות במחלקות הפנימיות והילדים עברה את 100 אחוזי התפוסה. עם זאת מערכת הבריאות טרם הגיעה לשיאי התפוסה שאפיינו את החורף אשתקד, ושהגיעו גם ל-140 אחוזי תפוסה ויותר בחלק מבתי החולים.
בינתיים ממשיכות קופות החולים במבצע חיסוני השפעת, שצפוי להימשך עד חודש מרס. במשרד הבריאות הבהירו כי עדיין לא מאוחר להתחסן. החיסון משפיע ומעניק הגנה בתוך כשלושה שבועות, הגנה שנשמרת למשך כ-12 חודשים, כלומר מי שיתחסן כעת צפוי להיות מוגן בתחילת החורף הבא.
מה תוכלו לעשות כדי לא להגיע לבית החולים?
התחסנו נגד שפעת: אין צורך בהפניה או בתשלום, גשו לאחות המרפאה והתחסנו. ככל שיותר ישראלים יתחסנו, כך תגבר ההגנה ויעילות החיסון לשפעת. חשוב לזכור שמרבית סיבוכי האישפוז באוכלוסיות בסיכון, ובהן תינוקות, ילדים, נשים בהריון וקשישים מתרחשים בחורף בשל השפעת.
הקפידו על שאר החיסונים: ודאו כי ילדכם מחוסנים על פי תוכנית החיסונים של משרד הבריאות. מבוגרים מעל גיל 65 צריכים להתחסן גם נגד החיידק פנאומוקוק בחיסון פנאומווקס הניתן ללא הפניה וללא מרשם ישירות אצל אחות המרפאה.
החיסון מגן בפני החיידק הגורם לדלקות ריאות קשות וקטלניות המהוות את אחד מגורמי התמותה הזיהומיים המרכזיים בקשישים.
שמרו על היגיינה: השתעלו לא לאוויר החופשי או אל כף היד אלא למרפק הזרוע או לממחטה חד פעמית נקייה. רסיסי עיטוש ושיעול הם בין גורמי ההדבקה העיקריים של מחלות החורף. אם השתעלתם לכף היד – חטאו אותה.
אווררו את הבית: אחד הגורמים המרכזיים לתפוצת נגיפי החורף הם החדרים הסגורים. השתדלו לאוורר את הבית או את המשרד ככל האפשר.
היעזרו במוקדי החירום: לפני פנייה לחדר המיון, נסו להיעזר במוקדי הלילה של קופות החולים. במרבית המקרים תוכלו לקבל טיפול ראשוני והדרכה שם, שיחסכו לכם המתנה ממושכת בחדרי המיון ואולי פנייה מיותרת.
כך לא תדביקו אחרים בשפעת: