אבחון סרטן באיחור: מהי רשלנות רפואית באונקולוגיה?
איך מוגדרת רשלנות רפואית בתחום האונקולוגיה, מתי ניתן להגיש תביעה ומה בוחן בית המשפט כשהוא דן בתביעות לרשלנות במחלת הסרטן? עורכת דין מסבירה
אבחון מוקדם של מחלת הסרטן - הוא קריטי. כמעט לגבי כל סוגי הסרטן ניתן לומר כי אבחון מוקדם מעלה בצורה משמעותית וקריטית את סיכויי ההחלמה של המטופל.
רשלנות רפואית באונקולוגיה (המוגדרת כחקר מחלת הסרטן והטיפול בה) עוסקת במקרים בהם הרופא לא שם לב לסימנים מקדמים ומחשידים למחלת הסרטן ועקב כך נגרם איחור באבחון הסרטן וממילא גם בטיפול בו.
רשלנות נוספת יכולה להיות במקרה בו הרופא לא מפנה את המטופל לבדיקת סקר כללית לאבחון מוקדם של מחלת הסרטן ועקב כך לא מתגלה בשלב מוקדם גידול סרטני בגופו של החולה.
כך לדוגמה, רופאת קופת חולים לא הפנתה מטופלת, שהייתה בת יותר מ-50, לבדיקת סקר לאבחון דם סמוי בצואה לצורך אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס, כפי שהייתה אמורה לעשות לפי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות משנת 2015. עקב כך, התגלה הסרטן בגופה של האישה רק כשהיה בשלב מתקדם וסופני, והיא נפטרה.
במקרה זה אין כל ספק כי אילו הייתה הרופאה מפנה את האישה, כנדרש, לבדיקת הסקר, ניתן היה לעלות על הגידול עוד בראשיתו ועוד טרם שלח גרורות וחייה של האישה היו ניצלים.
מתי ניתן לומר שהייתה רשלנות באבחון המחלה?
ניתן לומר שהייתה רשלנות באבחון המחלה כאשר מטופל מתלונן על כאבים מסוימים או תופעות חריגות, אך הרופא לא מעלה כאבחנה מבדלת גם גידול סרטני, או כאשר מתבצע אבחון שגוי.
כך למשל, אובחן באיחור סרטן במערכת השתן, לאחר שהמטופל התלונן על בעיות דחיפות ותכיפות במתן שתן. למרות תלונותיו, הרופא בקופת החולים ייחס אותן להגדלה של הערמונית ולא חשב גם על אפשרות של התפתחות גידול סרטני.
בסופו של דבר, אובחן הגידול רק כאשר היה בשלב 4 (השלב המתקדם ביותר) עם גרורות והמטופל נפטר חודשים אחדים לאחר אבחון המחלה. גם במקרה זה, אילו היה מבוצע אבחון מוקדם, ניתן היה לתת למטופל טיפול, אשר היה משפר את סיכויי החלמה שלו בצורה משמעותית.
מהם האלמנטים אותם בוחן בית המשפט בתביעות רשלנות באונקולוגיה?
נקודת המוצא של בתי המשפט היא מה עמד לנגד עיניו של הרופא "בזמן אמת" ולא כיום כחוכמה שבדיעבד. כלומר, בית המשפט מנסה "להיכנס לנעליו של הרופא", עת בדק את המטופל ולבחון האם, באותו מועד, פעל ברשלנות על סמך הנתונים שעמדו בפניו.
למשל, האם לאור תלונות המטופל הרופא היה צריך להעלות חשד לקיום גידול סרטני ולהפנות את המטופל לבדיקות המתאימות? האם במידה שהרופא היה חושד במחלת הסרטן והיה מפנה את המטופל לבדיקות, הן היו בהכרח מגלות את הגידול הסרטני?
בתביעות של איחור באבחון סרטן הטענה כלפי הרופא היא שבשל רשלנותו נמנעה מהחולה האפשרות לקבל את הטיפול הרפואי המתאים, אשר היה עשוי לשנות בצורה משמעותית את מצבו. אם התובע מצליח להוכיח כי בשל רשלנות הרופא נפגעו סיכויי ההחלמה שלו ב-51% ויותר, תביעתו תתקבל במלואה.
מתי אפשר להגיש את התביעה, והאם ישנו זמן התיישנות להגשת התביעה?
מועד ההתיישנות של תביעות רשלנות רפואית מסוג זה הינו 7 שנים ממועד האירוע. לגבי קטינים, השנים נמנות מהגיעו של הקטין לגיל 18 ולפיכך ניתן להגיש את התביעה עד גיל 25.
כמו כן, במקרים בהם הגידול התגלה באיחור רב, כך שחלפו יותר מ-7 שנים ממועד האירוע (כלומר המועד בו התלונן המטופל בפני הרופא על כאבים), ישנם חריגים אשר מאריכים את תקופת ההתיישנות, אך יש לבחון כל מקרה לגופו.
מהם סכומי הפיצויים בתביעות רשלנות רפואית באבחון סרטן?
סכומי הפיצוי הנפסקים הינם פועל יוצא של נכותו של התובע, הנזק שנגרם לו ועוד. לדוגמה, בתביעות בהן מדובר בתובע צעיר עם נכות גבוהה, אשר איבד את יכולתו לעבוד ולהשתכר וזקוק לעזרה סיעודית ולטיפולים רבים, הפיצוי שייפסק יהיה גבוה ויכול להגיע למיליוני שקלים.
הכותבת הינה עו"ד העוסקת ברשלנות רפואית