שתף קטע נבחר

שירותי טיפת חלב בקריסה: למה הרפורמה עוד לא החלה?

סגן שר הבריאות הבטיח "לשים את טיפות החלב בראש מעיינינו" ובין היתר לשדרג את המבנים ולקצר את התורים, אבל בפועל לא נעשה כמעט דבר בנושא הקרוב לכל הורה. המרכז להעצמת האזרח: "על נבחרי הציבור לקחת אחריות מלאה על התחייבויותיהם" . משרד הבריאות: "אנו מחויבים לבצע את השינויים הנדרשים"

לפני יותר משנה הבטיח משרד הבריאות לבצע מהפכה בטיפות החלב שכוללת שיפוץ של מבנים ישנים, תוספת כוח אדם וקיצור התורים. אולם הבטחות לחוד ומציאות לחוד, ועד היום הרפורמה – שיכולה להציל את טיפות החלב הקורסות – עוד לא יצאה לדרך.

  

בחודש אוקטובר 2017 הופיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בוועדה לחלוקת צדק חברתי ואמר: "אני ומנכ"ל המשרד סיכמנו שבתקציב של שנת 2018 נשים את טיפות החלב בראש מעיינינו. טיפות חלב זקוקות לטיפול לאחר הרבה שנים של הזנחה גם תקציבית וגם ארגונית. אנחנו בעזרת השם בתקציב הבא נקדיש לכך משאבים וכוח אדם".

 

תורים לא נגישים להורים. טיפת חלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תורים לא נגישים להורים. טיפת חלב(צילום: shutterstock)

 

אולם מבדיקה שערך כעת המרכז להעצמת האזרח במסגרת הפרויקט "הבטחתם תקיימו" נמצא כי בפועל לא נעשה דבר, התקציבים הנוספים לא הוקצו וגם הרה־ארגון עליו דובר לא התקדם כלל ועדיין "תקוע" במשרד הבריאות.

  

בנוסף, בהחלטת הממשלה משנת 2014 ניתנה התחייבות לשדרג ולשפץ טיפות חלב בשבעה יישובים בנגב, בעלות של 40 מיליון ש"ח עד סוף שנת 2020. אולם בדיקה שערך המרכז להעצמת האזרח בקיץ 2017, גילתה כי הייתה תוכנית לבצע זאת בשלושה יישובים בלבד. התוכניות האלו הועברו לביצוע למחלקה לתכנון ובינוי מוסדות בריאות אולם הן מעולם לא יצאו אל הפועל ולא הועבר תקציב עבור בניית טיפות החלב.

 

הורים ממתינים תקופה ארוכה לקבלת תור בטיפת חלב

בדיון שנערך בחודש שעבר בוועדת הבריאות של הכנסת הוצג תכנון להשקעת תקציבים לשיקום מצב הבריאות בדרום בשנתיים הקרובות. מהתוכנית עולה שמשרד הבריאות מתכוון להשקיע רק 14.3 מיליון שקלים בלבד על אף ההבטחה להקצות 40 מיליון שקלים לטובת שיפור ושיפוץ טיפות החלב.

  

בישראל ישנם מאות סניפי טיפות חלב הפזורים ברחבי הארץ. רבים מהם שוכנים במבנים מיושנים עם תשתיות רעועות וכוח אדם מצומצם (אחות אחת בלבד אחראית בכל סניף על מאות תינוקות וילדים). כתוצאה מכך נדרשים הורים להמתין תקופה ארוכה מאוד עד שהם מקבלים תור לילדיהם.

  

לפני יותר משנה הגישה ועדה מיוחדת שהקים משרד הבריאות את מסקנותיה לשיפור מערך טיפות החלב. הוועדה המליצה שטיפות החלב יופעלו ויתוחזקו על ידי קופות החולים והעיריות ברחבי הארץ במהלך שיבוצע באופן הדרגתי, במשך כמה שנים. כיום מופעלות 64% מטיפות החלב על ידי משרד הבריאות, 20% על ידי קופות החולים ו־16% על ידי עיריות ירושלים ותל־אביב. בנוסף, סניפי טיפות חלב יוקמו בתוך מרכזים קהילתיים או בסמוך להם, כדי להקל על ההורים להגיע אליהם. השירות בכל סניף, ולא משנה על ידי מי יופעל, יינתן לכל מבוטחי קופות החולים. בנוסף בטיפות החלב יינתנו גם שירותים פרא־רפואיים כמו פיזיותרפיה וייעוץ תזונתי.

 

עוד קבעה הוועדה שקופות חולים ועיריות שירצו להפעיל טיפות חלב יגישו את הצעותיהן למשרד הבריאות, והוא שיקבע מי הכי מתאים למשימה. תקופת הזיכיון תינתן לחמש שנים.

  

מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח, עו"ד עינת פישר לאלו: "פרויקט 'הבטחתם תקיימו' מבצע מעקב שוטף אחר הבטחות שרי ובכירי הממשלה וזאת מתוך אמונה כי על נבחרי הציבור לקחת אחריות מלאה על התחייבויותיהם בפני הכנסת והציבור. ראוי היה כי משרד הבריאות יעשה ככל שביכולתו למימוש ההתחייבות, בחלוף שנה ויותר מיום שניתנה".

  

ממשרד הבריאות נמסר: "הצבנו את קידום הבריאות וטיפות החלב כנושא מרכזי בתוכניות העבודה. במסגרת זו הוצגה דרישה למשרד האוצר ל־150 תקנים נוספים לתגבור מערך טיפות החלב, והמשרדים נמצאים במשא ומתן בעניין זה. עד כה הוקצו 40 תקני אחיות. מערך טיפות החלב סובל מתת־איוש ואנו פועלים מול משרד האוצר לשיפור תנאי השכר ומתן תמריצים לאחיות. מערך טיפות החלב סבל מהזנחה במשך עשורים רבים ואנו מחויבים לביצוע השינויים הנדרשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים