הנחיות חדשות לטיפול בנשים לאחר לידה שקטה
משרד הבריאות מפרסם הנחיות בדבר טיפול בנשים לאחר אובדן היריון. בין ההנחיות – ריקון הרחם תוך 72 שעות, הפרדה מיולדות תינוקות חיים וליווי פסיכולוגי
משרד הבריאות מפרסם השבוע הנחיות חדשות בנוגע לטיפול בנשים לאחר אובדן היריון . בחודש מאי האחרון התקיים בוועדה לזכויות הילד של הכנסת דיון שבו השמיעו נשים עדויות קשות בדבר היחס אליהן ואל עובריהן לאחר אובדן ההיריון. הנשים תיארו בפני חברי הוועדה כי הן לא עודכנו בדבר מקום קבורת העוברים. נשים אחרות הלינו כי הן נאלצו לשאת את העובר המת ברחמן ימים ארוכים לאחר האובדן.
בחוזר המנכ"ל שמפרסם מינהל חטיבת הרפואה של משרד הבריאות נקבע כי על מנהלי בתי החולים והאגפים הרפואיים של קופות החולים למנות מתאם או מתאמת, אשר ירכזו את נושא אובדן ההיריון ויעניקו במידת הצורך ליווי למשפחות. החוזר מפרט כי על בתי החולים לתת הסבר למטופלת ומשפחתה בדבר האפשרויות שעומדות בפניהם בנוגע לקבורת העובר והליווי הפסיכולוגי לו הם זכאים.
בנוסף נקבע בחוזר כי הבשורה בדבר אובדן ההיריון תינתן למטופלת בנוכחות מלווה מטעמה או בנוכחות פסיכולוג או עובד סוציאלי בהיעדר מלווה. ריקון חלל הרחם, כך מפורט בהנחיות, צריך להיעשות בהקדם האפשרי ועד 72 שעות מרגע גילוי אובדן ההיריון.
עוד בנושא:
"ב-2018 עדיין מתייחסים לעוברים מתים כמו אל חתולים"
עברת לידה שקטה? תחזירי את ימי החופש שקיבלת
אובדן היריון לאחר שבוע 14 יחייב את בתי החולים להעניק למטופלות ליווי פסיכולוגי. החלטה על ניתוח העובר תתקבל רק לאחר מתן אישור ההורים ותוך יידועם כי באפשרותם לשמור דגימה לצורך בירור גנטי עתידי. החוזר גם קובע כי תהליך יציאת העובר יבוצע בחדר המאפשר פרטיות ובנוכחות מלווה וכי לאחר התהליך יש להפריד ככל הניתן בין המטופלת ובין יולדות לאחר לידת עובר חי.
על המתאם מטעם בית החולים לוודא עם שחרור האישה כי זו קיבלה הסבר לגבי השירותים העומדים לרשותה בקהילה. עוד נקבע כי יש לתת לאישה פרטי איש קשר לשאלות ולוודא כי אופן קבורת העובר בוצע על פי בקשת המשפחה. קבורת העובר, כך קובע לבסוף החוזר, תבוצע עד 10 ימים לאחר מסירתו לנתיחה.
הרקע למתן ההנחיות, כך נכתב בחוזר, הינו הכרה בכאב הכרוך בהפלת הריון. "מצב של אובדן היריון עלול לגרום לטראומה למטופלת ומשפחתה ודורש התייחסות רב מקצועית, ובכלל זה גם של פסיכולוג ועובד סוציאלי, החל משלב אבחון אובדן ההיריון ועד להשלמת הליווי והטיפול", מתואר בחוזר.
"בשורה של ממש"
מיטב טסלר שימל, מנהלת מרכז הסיוע של עמותת עתים, שיחד עם עמותת חיבוק בשקט הביאו את הדיון לכנסת, אומרת: "החוזר הוא בשורה של ממש. יש פה משמעות רבה לעצם ההכרה באובדן היריון כסיטואציה המצריכה טיפול".
"הנוהל שתוחם את הזמן שבו יש לקבור תינוק לאחר הנתיחה הוא משמעותי מאוד", מפרטת טסלר שימל, "יש מקרים שבהם הורים ממתינים חודשים ארוכים עד לקבורת התינוק. זה מעצים את הטראומה. התינוק נפטר, מועבר לנתיחה ואז ההורים צריכים להמתין חודשים עד שהם יכולים לסגור את המעגל הכואב הזה".
יו"ר עמותת עתים, הרב שאול פרבר, מסר עם פרסום החוזר כי "לאחר מאבק בבירוקרטיה הקשה, אנו מברכים על התיקון בנהלים. במהלך השנים הגיעו אלינו אלפי פניות של הורים במצוקה, לאחר שחוו אובדן ואינם מבינים מה עליהם לעשות, או הורים שרצו לעלות לקברי ילדיהם, אך מכיוון שלא היה תיעוד היה הליך חיפוש המידע אודות מקום קבורתם מתיש ומסורבל. מעתה המערכת מבינה יותר את המצב השברירי בו ההורים מוצבים, ומותאמת להקל עליהם ולאפשר להם להתאבל מבלי להידרש להאבק בכדי להשיג את הזכויות הבסיסיות שלהם".
שרת הבינוי והשיכון, ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), שכיהנה כיו"ר הוועדה לזכויות הילד בדיון במאי, אמרה כי "בדיונים עלו עדויות קשות ומצמררות באשר להתייחסות המערכת ללידות שקטות ולטיפול הלקוי ביולדת בשלבים השונים של התהליך. האובדן בלידה שקטה הוא קשה מנשוא ומתן מעטפת כוללת שתעניק ליווי וטיפול מקצועיים כבר מרגע ההחלטה על ביצוע ההליך, הוא פשוט הכרחי. אני מברכת את משרד הבריאות על שאימץ את המלצותינו בנושא וגיבש את ההנחיות, בתקווה שאלו יקלו את ההתמודדות של הנשים ובני משפחותיהן במקרים עצובים ומורכבים אלו".
ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) תיארה עם קבלת הנהלים כי "כבר שנתיים שאני זועקת את זעקתן של נשים שחוו לידה שקטה. אני שמחה שמשרד הבריאות סוף סוף נענה ומפרסם את הנוהל, שיחייב את כל בתי החולים. איש אינו מכין אותך ללידה של עובר מת, לשבר ולמשבר. המעט שביכולתנו לעשות כחברה, זה לייצר את התנאים שיקלו ולו במעט על המשפחות שחוו חוויה קשה של לידה שקטה".
צפו בדיון בוועדה לזכויות הילד: