שתף קטע נבחר

מתנגדי חיסונים בראש: 5 האיומים הגדולים על הבריאות העולמית

דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי קובע כי שינויי אקלים, חיידקים עמידים והתפשטות של מגפות בשל מתנגדי חיסונים הם בראש איומי הבריאות המרכזיים בעולם. אם האיומים לא יטופלו, מזהיר הדו"ח, הם יגבו את חייהם של מיליונים

מתנגדי חיסונים, שינויי אקלים וחיידקים עמידים הם בראש איומי הבריאות הגדולים בעולם שאם לא יטופלו, יגבו את חייהם של מיליונים: כך קובע דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי לשנת 2019.

 

מתנגדי החיסונים

בראש רשימת איומי הבריאות נמצאות המגפות הנובעות מסרבני החיסונים. ארצות הברית, ישראל ומדינות נוספות באירופה חוות התפרצויות של מחלת החצבת בשל אוכלוסיות המסרבות להתחסן. בארגון מציינים כי חלה עלייה של 30% במקרי החצבת בעולם לאחרונה, וכי כמה מדינות שהיו קרובות להכחדת המחלה חוות התפרצויות חדשות שלה.

 

 

איום מספר אחת: הסירוב לחסן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איום מספר אחת: הסירוב לחסן(צילום: shutterstock)

 

"החיסונים מונעים בין 2 ל-3 מיליון מקרי מוות בשנה בעולם", קובעים בארגון הבריאות, "חייהם של מיליון וחצי נוספים יינצלו אם כיסוי החיסונים ישופר".

 

קראו גם:

דו"ח הלמ"ס: מהי סיבת המוות המובילה בישראל?

נשיקה מסוכנת: מחלות שעלולות לעבור באמצעות הרוק

ארגון הבריאות העולמי מזהיר מפני התפרצות חצבת באירופה - 41 אלף נדבקו  

 

חיידקי על עמידים

האנטיביוטיקה חוללה את אחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר בעולם הרפואה, אולם יש לה גם צד אפל: שימוש היתר בתרופות אנטיביוטיות הוביל להופעת חיידקי על עמידים, נגדם אין כל טיפול. דו"ח שפורסם באחרונה בארצות הברית גילה כי בכשליש מהמקרים רושמים הרופאים אנטיביוטיקה שלא לצורך, גם למחלות ויראליות, נגדן האנטיביוטיקה אינה פועלת. התוצאה היא היווצרות חיידקים עמידים ביותר.

 

בארגון מציינים כי מדי שנה מתים 1.6 מיליון איש ממחלת השחפת, רבים מהם מתים בשל זני שחפת עמידים לאנטיביוטיקה. בשנת 2017, תועדו 600 אלף מקרי שחפת עמידים לאנטיביוטיקה ריפאמפיצין, אחת מהאנטיביוטיקות הניתנות למחלה. אצל 82% מאלה, נמצאה עמידות לכל שלושת האנטיביוטיקות הניתנות למחלת השחפת.

 

זיהום האוויר ושינויי האקלים

זיהום האוויר הורג 7 מיליון איש כל שנה וכ-90% מאוכלוסיית העולם נושמת אוויר מזוהם, כך קובע הדו"ח. לדברי הארגון, מזהמים מיקרוסקופיים באוויר חודרים למערכת הנשימה והדם, פוגעים בריאות, בלב ובמוח, וגורמים למוות מוקדם של מיליונים כל שנה ממחלות כמו סרטן, שבץ מוחי, התקפי לב ומחלות ריאה.


7 מיליון אנשים מתים בשנה.זיהום אוויר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
7 מיליון אנשים מתים בשנה.זיהום אוויר(צילום: shutterstock)

 

אחת הסיבות המרכזיות לזיהום האוויר היא שריפת דלקים, הגורמת גם לשינויים האקלים. לדברי הארגון, צפויים שינויי האקלים לגבות את חייהם של עוד 250 אלף איש כל שנה, בין השנים 2030 ל-2050. אנשים אלה צפויים למות מתת תזונה, מלריה, שלשולים ומכות חום.

 

שינויי האקלים גובים גם הם קורבנות ברחבי העולם, מהפרשת קרחונים לשטפונות וצונאמי. בין הנפגעים – גם הפליטים מסוריה. מעל 1.6 מיליארד איש, יותר מחמישית מאוכלוסיית העולם, חיים באזורי סכנה אקלימית, בהם גם כמיליון פליטים החיים במחנות, שם הם מצויים בסכנת הרעבה, פגיעות קור וחום וזיהומים.

 

מגפת שפעת קטלנית

בארגון הבריאות העולמי מאמינים כי העולם צפוי למגפת שפעת נרחבת וקטלנית. בארה"ב בלבד מתו עד כה 13 ילדים השנה ממגפת השפעת, כשהזן המרכזי הפוגע בארה"ב הוא H1N1, המוכר גם בשם "שפעת החזירים", זן שפוגע בעיקר בילדים וצעירים. בשנה שעברה גבתה מחלת השפעת את חייהם של עשרות ילדים ומבוגרים רבים בארה"ב, ועשרות ישראלים.

   

HIV

החדשות הטובות הן שהעולם התקדם משמעותית בטיפול באנשים עם HIV, שמגיעים לתוחלת חיים הקרובה לאלה שאינם נושאים את הנגיף. בשנים האחרונות כמעט שלא נרשמו מקרי תמותה בישראל מ-HIV בזכות התרופות האנטי ויראליות. כיום חיים עם הנגיף כ-37 מיליון איש ברחבי העולם. גם טיפול ה-prep המונע, הנלקח לפני קיום יחסי מין לא מוגנים, הביא להפחתה משמעותית בשיעורי ההדבקה בנגיף.

 

אבל השמחה עוד מוקדמת: עולם המדע לא מצליח לפתח חיסון נגד הנגיף החמקמק, בעיקר משום שהוא יוצר מוטציות רבות. מרבית ההדבקות נרשמות במדינות אפריקה, כשאחד מכל 4 נשאים בעולם הן מתבגרות וצעירות באזור הסהרה שבאפריקה. קבוצות נוספות בהן שיעורי ההדבקה גבוהים הם הומואים, נרקומנים ועובדים בתעשיית הזנות.

 

הדו"ח החדש מציין איומי בריאות נוספים על העולם, ובהם מערכות בריאות חלשות שאינן מעניקות טיפול נאות בקהילה ובבתי החולים, מחלות לא מדבקות כמו סרטן ומחלות לב הגורמים לכ-15 מיליון מקרי מוות בשנה בעולם, וזיהומים קטלניים באזורים שונים בעולם כמו אבולה וקדחת דנגיי.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אחד האיומים: שימוש יתר באנטיביוטיקה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים