בגלל מיליון שקלים: הוועד למלחמה באיידס בסכנת סגירה
משבר תקציבי חמור מאיים על המשך פעילות הוועד למלחמה באיידס. הסיבה: קיצוץ בתקציבים ואי קבלת תשלום עבור פרויקטים שבוצעו בשיתוף עם משרד הבריאות. מנכ"ל הוועד: "בישראל אנשים עדיין מתים מדי שנה מהמחלה". משרד הבריאות: "פועלים באינטנסיביות להעברת המימון"
הוועד למלחמה באיידס הוא העמותה הארצית היחידה שעוסקת זה 33 שנים במאבק ב־HIV ובאיידס בהיבטים של מניעה, הסברה, אבחון וייצוג של נשאי HIV בישראל. אלא שבתקופה האחרונה נקלעה העמותה לקשיים תקציביים משמעותיים: תמיכת משרד הבריאות ספגה קיצוץ דרסטי של כ־70 אלף שקלים בשנת 2018 לעומת 2017. בנוסף, משרד הבריאות עדיין לא העביר לוועד תשלום עבור כמה פרויקטים משותפים.
לטענת הוועד למלחמה באיידס, כדי לשמור על פעילותו הנוכחית הוא זקוק כבר בשנת התקציב הנוכחית לסכום של כמיליון שקלים.
"בישראל חיים כיום קרוב ל־8,700 איש עם HIV", כתב מנכ"ל הוועד, שמילו, לסגן השר ליצמן. "בשנת 2017 התגלו 405 מטופלים חדשים עם HIV, נתון מדאיג שמצביע על עלייה בהידבקות ביחס לשנה הקודמת, ובשנת 2018 אנו צופים עלייה נוספת. בישראל עדיין מתים מדי שנה מטופלים ממחלות הנובעות מהכשל החיסוני הנרכש (איידס). גם הידבקות ממחלות מין נוספות נמצאות בעלייה מתמדת".
"במקום ללכת קדימה, ישראל הולכת לאחור במאבק ב-HIV"
בחודשים האחרונים, בשיתוף עם משרד הבריאות, הפעיל הוועד למלחמה באיידס כמה מיזמים גדולים, שהיו מכוונים בין השאר לקהילה הגאה ולקהילת חסרי המעמד בישראל. לטענת הוועד, אי העברת התשלום עבור מיזמים אלה ואי הארכתם, גרם לוועד אובדן הכנסה שכבר כעת פוגע בפעילותו.
"בעוד שמדינות מערביות כבר קובעות יעדים לסיום המגיפה ולטיפול בכל האנשים שחיים עם HIV, ישראל צועדת לאחור", כתב שמילו לליצמן. "בארץ אין כלל תוכנית לאומית מעודכנת עם יעד מדיד להפחתת ההידבקות וטרם הגענו ליעדים המקובלים באיתור וטיפול בקהילה החיובית, באופן שימנע הדבקות נוספות. אבל למרות המצב הגרוע, משרד הבריאות הפסיק לתקצב את העמותה היחידה בתחום שמהווה גם זרוע ביצועית של משרדך בעבודה מול אוכלוסיות מודרות".
במכתבו מזהיר שמילו שאם הכסף לא יועבר בהקדם, יופחתו משמעותית הבדיקות בניידות, חלוקת אמצעי המניעה והטיפול באנשים. "המשמעות היא לצערנו פגיעה מוחשית ומיידית במאמצי המניעה של התפשטות ה־HIV ומחלות מין מדבקות נוספות בכלל הציבור ובאוכלוסיות מודרות במיוחד", כתב והתריע שהעמותה עלולה להיסגר.
המטופלים והנשאים שנעזרים ושנעזרו בשירותי הוועד למלחמה באיידס נחרדו מהמחשבה שהוא עלול להפסיק את פעילותו.
"אחרי שהתגליתי כנשא, הוועד סייע לי רבות גם ברמה הסוציאלית על מנת לקבל את הזכויות שהגיעו לי מביטוח לאומי וגם בסיוע נפשי ורגשי", סיפר אתמול רן יוגב (31) מקיבוץ נחשולים, שהתגלה לפני כשש שנים כנשא HIV. לדבריו, לאורך השנים קיבל סיוע מהוועד והוא ובן זוגו לשעבר השתתפו בקבוצות תמיכה לנשאים שהפעיל הוועד. "אני לא יכול לדמיין מצב שבמדינת ישראל לא יהיה ועד למלחמה באיידס", אמר אתמול. "מדובר בצוות של אלופים שעוזר ודואג לזכויות של נשאי HIV וחולי איידס".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מפעיל מיזמים משותפים עם הוועד למלחמה באיידס לשם שמירה על בריאות הציבור מזה שנים. העיכוב הנוכחי בתשלום לוועד המתייחס לאותם מיזמים הינו בשל הרצון של משרד הבריאות לעמוד בדרישות החוק בכל הנוגע לחידוש התקשרויות מסוג זה.
"משרד הבריאות פועל באינטנסיביות על מנת לסיים בהקדם את התהליכים הנ"ל ועל מנת להמשיך ולהשתתף במימון המיזמים. במשרד הבריאות לא התקבלה פנייה שנוגעת לסגירת הוועד, בוודאי לא בהקשר של מימון משרד הבריאות, למעט הודעה על סגירה זמנית של הסניף בעיר באר־שבע, שם חשוב להדגיש מתבצעות בדיקות HIV על ידי גורמים רפואיים אחרים ונגישות הציבור לבדיקות אלו אינה נפגעת".