שתף קטע נבחר

טיפול ההפריה החדשני: הריון משלושה הורים

תושבת יוון שסבלה מבעיות פוריות ועברה טיפולי הפריה רבים, הצליחה להרות באמצעות טיפול חדשני שבו הוחלף תוכן הביצית שלה – בחלקיק מביצית בריאה. הביצית "המתוקנת" הופרתה בהצלחה עם הזרעון. השיטה עשויה לסייע למיליוני נשים בעולם הסובלות מבעיות פוריות להרות

הריון אחד – עובר משלושה הורים: מדענים ספרדים הצליחו להפרות ביצית של אישה שסבלה מבעיות פוריות, באמצעות החלפת חלק מהביצית הפגומה שלה בתוכן מביצית בריאה. הביצית ה"מתוקנת" הופרתה עם הזרעון, והאישה הצליחה להרות.

 

הטכניקה החדשה מכונה "טיפול החלפת מיטוכונדריה", נאסרה לשימוש בארה"ב בשל חשש כי טיפול בחומר התורשתי DNA מהורה "שלישי" לתוך העובר, הוא סוג של טיפול גנטי שעלול להשפיע על העובר הצפוי. גם מדינות נוספות כמו ספרד, אסרו על קיומה.

 

התינוק הראשון שבא לעולם בטכניקה הזו נולד בשנת 2016, אולם אז, הטיפול בוצע בשני ההורים שנושאים מוטציה שעלולה להוביל למחלה גנטית הפוגעת קשות במערכת העצבים. מאחר שהשיטה נאסרה לשימוש בארה"ב, ההפריה בוצעה במקסיקו.

 

התינוק מההפריה הזו נולד כשהוא בריא. המיטוכונדריה שלו נבדקה ונמצא כי רק 1% מהמטען הגנטי במיטוכונדריה מכיל את המוטציה הקטלנית. רק כאשר 18% מהמיטוכונדריה פגומה, נגרמת המחלה, כך שהרופאים משוכנעים שהילד יגדל כילד בריא.

 

מטען גנטי תלת הורי

מיטוכונדריה פגומה מופיעה על פי הסטטיסטיקה באחד מכל 6,500 תינוקות. מצב זה מותיר את התינוקות הסובלים מפגם מיטוכונדריאלי ב"רעב אנרגטי" שעלול להסתיים בחולשת שרירים, עיוורון, אי ספיקת לב ומוות במקרים קיצוניים.

 

בטכניקה החדשה נלקחת מיטוכונדריה מביצית של תורמת בריאה ומושתלת בביצית המופרית, משם הוצאה המיטוכונדריה החולה. במצב כזה תכיל הביצית המופרית מטען גנטי המגיע משלושה הורים.

 

 (אינפוגרפיקה: ד"ר איתי גל) (אינפוגרפיקה: ד

השיטה שמביאה תקווה לזוגות רבים בעולם

כעת, חברה ספרדית בשם Embryotools הכריזה על ההריון החדש. החברה משתפת פעולה עם מרפאת פוריות באתונה, והחלה במחקר שכולל 25 נשים מתחת לגיל 40, שעברו לפחות שני טיפולי פוריות שכשלו. המדענים נאלצו לבצע את הניסויים ביוון משום שהפרוצדורה אינה מאושרת בספרד.

 

במקרה החדש, האישה ההרה במחקר עברה שני ניתוחים בשל מחלת אנדומטריוזיס, וארבעה מחזורי טיפולי IVF, כולם כשלו. צוות המדענים הספרדים והיוונים השתמשו בטכניקת החלפת המיטוכונדריה שבה גרעין התא, בו רוב המטען הגנטי מצוי, מוצא מהמטופלת, ובמקומו מוחדרת מיטוכונדריה בריאה מביצית של תורמת. לאחר הטיפול, מתבצע מפגש בין הזרעון לביצית וההפריה. כעת מוחזרת הביצית המופרית לגוף האישה המטופלת להמשך הריון.

 

האישה מכונה "תינוק תלת הורי" או "טיפול IVF משלושה הורים", משום שהמטען הגנטי של העובר, ה-DNA, מגיע למעשה משלושה הורים – האם ההרה, תורמת הביצית ממנה נלקחה המיטוכונדריה, והאב.

 

לדעת החוקרים, השיטה החדשה תסייע לאלפי זוגות ברחבי העולם הסובלים מבעיות פוריות, להגיע לכדי הריון בריא. זאת בשל הסברה כי מקרים רבים של בעיות פוריות נעוצים בביצית פגומה.

 

השיטה פורצת הדרך שמביאה תקווה להורים רבים ברחבי העולם, הביאה גם לחששות מצד מומחית שהזהירו מפני המידרון החלקלק, שיוביל לסוגים נוספים של שינויים גנטיים מלאכותיים. חלק מהמתנגדים טען כי השיטה עלולה להביא ל"שוק מעצבי ילדים" שיווצרו על פי הזמנה מראש.

 

צפו: כך פועלת שיטת ההפריה התלת הורית

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפריה משלושה הורים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים