כיצד ניתן להתמודד עם דלקות באמצעות תזונה?
בלי תרופות: למה נוצרת דלקת בגוף, מהו הטיפול הרצוי ואיך ניתן לטפל בדלקת באמצעות תזונה?
כשאומרים את המילה דלקת, עולה אסוציאציה של גרון צרוד ושורף או של אוזן כואבת. אבל מצבי דלקת הם הרבה יותר שכיחים בגוף ופוגעים בו במצבים מורכבים יותר מאשר מחלת חורף כזו או אחרת.
מקור המילה דלקת, הוא בעירה או שריפה ומרמז על מאפייניה, אבל למעשה ישנם עוד סוגי דלקת שכלל אינם קשורים לחום.
ישנם שני סוגים של דלקת:
דלקת שהיא תוצאה של זיהום חיידקי או נגיפי, שגורם למחלת חום, כמו דלקת גרון או דלקת אוזניים. דלקת כזו, מכונה בעברית דלקת זיהומית ובאנגלית - INFECTION.
הסוג השני היא דלקת שיכולה להיות אקוטי או כרונית, אבל היא אינה נגרמת בגלל זיהום. באנגלית היא נקראת INFLAMMATION - ומדובר בתגובה של מערכת החיסון שמפעילה שורה של תאי דם לבנים וחומרים שונים הנקראים "מתווכי דלקת", כתגובה לפציעה או לגירוי ולאו רק דווקא בגלל זיהום.
הגוף מאזן
הגוף שלנו יודע לשמור על איזונים עדינים בהרבה תהליכים פיזיולוגיים: חום הגוף, רמת חומציות בדם, כמות ההורמונים המופרשת וגם רמת הדלקת בגוף שלנו.
ידוע ששינויים קיצוניים מדי במדדים אלו יכולים לפגוע קשה בתפקוד התקין של הגוף. הגוף אמור לשמור על רמה נמוכה של דלקת החשובה לגוף על מנת לחדש תאים ורקמות שנפגעים בגלל פעילות פזיולוגית או פגיעה חיצונית (כדוגמת קרינת השמש, חבלה, זיהום חיידקי או ויראלי).
במקרים אלו כבר קשה לגוף לשמור על רמת דלקת בסיסית והיא עולה בהדרגה. מחקרים מוכיחים שדלקת כרונית בגוף מובילה למחלות טרשתיות וניווניות כגון מחלות לב וכלי דם מחלות מערכת העיכול ומחלות מפרקים ועוד.
דלקתיות מתמשכת יכולה להביא גם למחלות ממאירות. למעשה, דלקת היא תגובה של הגוף והיא נועדה לזרז את ההחלמה ולמנוע התפשטות של זיהום באזור שנפגע. באופן טבעי, צריך שיהיה איזון בין תהליכי שחרור החומרים הדלקתיים לבין תהליכים שמדכאים ומפחיתים אותם.
הבעיה מתחילה כשהדלקת הופכת לכרונית, כלומר ממשיכה להתקיים למרות שהמצב הראשוני כבר טופל, גורמים לפגיעה ברקמות בריאות ועלולים לגרום למחלות. למשל, במקרים של מחלות אוטואימוניות כמו דלקות מפרקים, בהם מערכת החיסון תוקפת את הגוף, וגם במחלות כמו טרשת עורקים, שמסכנת את בריאות הלב וכלי הדם, בהם הדלקת מתרחשת בתוך כלי הדם.
דלקת כרונית עלולה להימשך שבועות, חודשים ואפילו שנים. לכן כיום, השאיפה היא לנסות להפחית עד כמה שניתן את פעילותם של החומרים הדלקתיים שנוצרים בגוף, באמצעות תזונה אנטי דלקתית ותוספי תזונה שנחקרו והוכחו כמסייעים בהפחתת דלקתיות, למשל, אומגה 3 וכורכומין.
מהם המזונות שעשירים בחומרים נוגדי דלקת?
באופן כללי, ההמלצה למניעת דלקת באמצעים תזונתיים זהה להמלצה לתזונה נבונה כחלק מאורח חיים בריא: פחות סוכר וקמח לבן, הפחתה של מזון דל בסיבים תזונתיים ועשיר בשומן רווי ובשומן טראנס.
להפחתת דלקתיות, ההמלצה היא להרבות בירקות ופירות שעשירים בסיבים תזונתיים ושיש בהם שפע של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ובאופן כללי להעדיף תזונה שיש בה איזון בין פחמימות, חלבונים ושומנים. התזונה הים תיכונית המומלצת, נחשבת לתזונה אנטי דלקתית.
המזונות המומלצים ביותר שכדאי לכלול בתזונה שלנו הם:
ירקות ממשפחת המצליבים, כמו ברוקולי, כרובית, קייל, כרוב וכרוב ניצנים. ירקות אלה עשירים בנוגדי חמצון שנחשבים כאנטי דלקתיים.
פירות, ובמיוחד פירות סגולים ואדומים כמו ענבים, דובדבנים, אוכמניות, תותים ושאר פירות יער, שעשירים בחומר בשם אנתוציאנינים, שמקורו בצבע האדום-סגול ונחשב לנוגד חמצון משמעותי.
פירות וירקות שעשירים בשומן חד בלתי רווי, כמו אבוקדו וזיתים. כך גם שמן זית מכבישה קרה.
תבלינים רבים מכילים רכיבים אנטי דלקתיים.
דגים "שמנים" כמו סלמון, סרדינים, הרינג, מקרל ואנשובי, שעשירים בחומצות השומן החיוניות מסוג אומגה 3, שהוכחו כמפחיתות דלקת. אכילת מזון שעשיר באומגה 3 ובמיוחד בחומצות השומן EPA ו - DHA מומלצת ברחבי העולם על ידי רופאים למניעת מחלות לב וכלי דם, התסמונת המטבולית, סוכרת ומחלות כליה.
שקדים ואגוזים, ובמיוחד אגוזי מלך שעשירים בחומצות השומן מסוג אומגה 3.
תה ירוק, שנחשב לאחד המשקאות הבריאים ביותר שיש משום שיש בו נוגד חמצון בשם EGCG שהוכח במחקרים כיעיל להגנה מפני שורה ארוכה של מחלות.
תבלינים כמו קינמון, פלפל שחור, פפריקה, חילבה ובמיוחד – כורכום. החומר הפעיל בתבלין, נחשב כמועיל למניעה ולהקלה על דלקות מפרקים.
תוספי תזונה
התזונה המערבית המתועשת הינה "תזונה פרו-דלקתית" – תזונה עשירה ברכיבים מפחיתי דלקת וכדאי לשקול כמוסות של אומגה 3 משמן דגים, וכמוסות כורכום שידועים כרכיבים אנטי דלקתיים. שילוב של פלפל שחור בכמוסה, רצוי פיפרין פטנטי בכורכום מגביר את הספיגה.
בנוסף, בשנים האחרונות אנחנו מגלים שקיים קשר הדוק בין התזונה לאיזון חיידקיי המעי. פגיעה באיזון חיידקיי המעי הינו גורם דלקת מגוון החיידקי מושפע מהתזונה ממחלות ומנטילת תרופות, ולכן כדאי להתייעץ עם הגורם המטפל על הוספת פרוביוטיקה.
בנוסף, חשוב להוסיף כי החיידקים במעיים עלולים להשפיע על מצב הרוח ועל התגובה לסטרס. סוגים מסוימים של חיידקים מפרישים חומרים כמו טריפטופאן או גאבא שמשפיעים על מערכת העצבים המרכזית וקשורים למצב רוח טוב, רגיעה והרפיה. היות שסטרס הינו גם גורם מקדם דלקת כדאי לשקול מתן תערובת של זני פרוביוטיקה לאיזון חיידקי המעי.
הכותבת היא מומחית לרפואת משפחה
בשיתוף אלטמן