טרנד מסוכן? הגרביים האופנתיים שמזיקים לבריאות
טרנד ה"גרביים שלא רואים" סוחף נשים, גברים ובני נוער רבים כבר מספר שנים ולא נראה שהוא הולך לשום מקום. אבל הגרביים הללו, שחושפים את רוב כף הרגל לפנים הנעל, מסכנים את הבריאות שלכם, וזה עלול להסתיים גם במצב חירום רפואי
הסכנות שבגרביים שלא רואים: טרנד גרבי ה"נו-שואו" סוחף צעירים ומבוגרים בכל העולם כבר לא מעט שנים. מראה ה"בלי גרביים" הוא אולי אופנתי, אבל מסכן את הבריאות שלכם - ועלול לגרום דלקות, גירויים, פציעות ואפילו זיהומים מסכני חיים.
גרבי ה"נו-שואו" (No Show) הם אותם גרביים המכסים את חלקה התחתון של כף הרגל, האצבעות וחלק קטן מהקרסול. בשל העובדה שהם מכסים בפועל רק כשליש מכף הרגל, הגרביים הללו יוצרים אשליה לפיה הרגל יחפה בתוך הנעל. התופעה, שהפכה לטרנד עולמי בעיקר בקרב צעירות וצעירים, עלולה לגרום לבעיות רפואיות.
"רופאי העור רואים בשנים האחרונות בעיות רפואיות שונות בעור שנגרמות כתוצאה מטרנד הגרביים הלא נראים", אומרת ל-ynet ד"ר אלה אגוזי, מומחית לרפואת עור. "מדובר במרבית המקרים בגרביים דקים, שאינם סופגים או מנדפים מספיק זיעה, וחושפים את רוב העור בכף הרגל לחיכוכים ומגע ישיר עם הנעל, ללחות, לחיידקים ולפטריות.
אין ספק שמומלץ להימנע מגרביים מהסוג הזה, במיוחד אם צריך לנעול את הנעליים לשעות ארוכות, ובטח לפעילות מאומצת שכרוכה בהזעה בכף הרגל ובתנועה אינטנסיבית שגורמת לחיכוך מוגבר של עור כף הרגל עם הנעל".
עוד כתבות:
מציפורן חודרנית ועד דורבן: המדריך לבריאות כף הרגל
מדענים מצאו: למה יש לנו בהונות בכפות הרגליים
לחיזוק היציבה: אימון לכף הרגל ולאצבעות הרגליים
בשנה שעברה דווח על ילדה בת 4 בבריטניה שלקתה בזיהום קשה בדם שנגרם לאחר שנעלה את נעליה ללא גרביים. אמה, ג'ודי תומאס, סיפרה שבתה התלוננה על כאבים בכף הרגל יום לאחר שהתהלכה בנעליים ללא גרביים, והרופאים איבחנו זיהום בכף הרגל של הילדה שהלך והתפשט וחדר לזרם הדם, עד כדי מצב של ספסיס מסכן חיים. היא אושפזה במצב קשה כשהיא תחת טיפול אנטיביוטי. רופאיה הסבירו כי זיהום מהנעל חדר דרך חתך שנוצר בכף רגלה, מהחיכוך עם הנעל.
אילו סכנות אורבות למי שמשתמש בגרבי ה"נו-שואו"?
1. שפשופים ופציעות: גרביים דקים במיוחד שמכסים רק חלק קטן מכף הרגל חושפים את רוב כף הרגל לחיכוך עם הנעל, מה שגורם, גם אם אתם לא מרגישים, לחתכים זעירים, שפשופים ואפילו לדלקת עורית. הפגיעה במחסום העור מגבירה את הסיכון לחדירת חיידקים, פטריות וטפילים דרך האזור הפצוע, ובכך לגרימת זיהום בעור שעלול להתפתח גם לכדי זיהום בדם (ספסיס). תופעה כזו מסוכנת ביותר, במיוחד באוכלוסיות רגישות כמו קשישים ומדוכאי מערכת החיסון.
2. פטרת בכף הרגל והציפורניים: מאחר שמדובר לרוב בגרביים דקים, הם לא סופגים היטב את הזיעה או מנדפים אותה. הלחות המוגברת מאפשרת לפטריות, שמצטברות בנעל ובכף הרגל, לשגשג ולגרום לפטרת הציפורניים – תופעה שקשה להיפטר ממנה, ולפטרת בכף הרגל.
3. דלקת ממגע בעור: מאחר שעור כף הרגל בא במגע ישיר עם הנעל, עלולה להתפתח תופעת "קונטקט דרמטיטיס", שהיא רגישות יתר לחומרים שמהם עשויה הנעל, כמו גומי, עור ודבקים. התוצאה היא אדמומיות, גירוי ונפיחות במקום החיכוך.
4. ציפורן חודרנית: חשיפת הבהונות לנעל לוחצת, ללא הריפוד של הגרב, מגבירה את הסיכון להיווצרות ציפורן חודרנית. הדבר מתרחש כאשר ציפורן כף הרגל חודרת אל תוך ה"בשר", כלומר אל תוך שכבות העור העמוקות ואף למטה מכך. התופעה גורמת לכאבים עזים, אודם, נפיחות, דלקת והצטברות מוגלה.
5. נגעי פסוריאזיס: חולי ספחת עלולים לסבול מתופעת "קובנר" בה מופיעים נגעי פסוריאזיס חדשים במקום החיכוך, כלומר אזור כף הרגל החשוף לנעל.
6. הפרעה לזרימת דם: באנשים הסובלים מאי ספיקה ורידית באזור הגפיים התחתונות, וגם בחולי סוכרת, קיימת הפרעה בזרימת הדם התקינה לכפות הרגליים, ולכן ריפוי העור בכפות הרגליים לקוי. אנשים אלה עלולים לסבול ביתר שאת מפצעים קשיי ריפוי, עור מעובה וחדירת זיהומים לכף הרגל במקרים של חיכוך כף הרגל החשופה עם פנים הנעל.
מה תוכלו בכל זאת לעשות אם אינכם יכולים לוותר על גרבי ה"נו-שואו"?
- העדיפו גרביים עבים ככל האפשר.
- אל תשתמשו בגרביים הנסתרים אם אתם צפויים לבצע הליכה ממושכת או פעילות גופנית מאומצת.
- השתדלו לאוורר את הרגליים כמה שיותר לאחר השימוש.
- רססו את הנעל בתרסיס אנטי בקטריאלי.
- בדקו את כף הרגל מדי יום. אם הבחנתם בחתכים, שפשופים, דימומים, או כאבים – חזרו לגרביים רגילים.