אגוזים ביחד עם פירות ובלי קפה אחרי האוכל: שידוכים במטבח
שידוכים מוצלחים יכולים לעבוד גם מחוץ לעולם הרומנטי הקלאסי - בתחום רומנטי לא פחות - התזונה שלנו. למה אגוזים בתוספת פירות הם פצצת בריאות ומה הסיבה שכדאי להימנע מקפה או תה אחרי הארוחה
תזונה בריאה מבוססת לפני הכל על המזונות אותם אנו בוחרות/ים לצרוך. יחד עם זאת גם לשילובים בין המזונות יש חשיבות לא מבוטלת. לרגל יום האהבה, הבאנו בפניכם כמה שידוכים מוצלחים על הצלחת, וגם כאלה שפחות:
השילובים הבריאים - ום כאלה שפחות
אורז וחלב, תרד ותפוזים: 10 שילובי מזון בריאים במיוחד
10 המאכלים שאמרו לנו שהם לא בריאים - ולגמרי טעו
זוגיות מסוכנת באוכל: אילו מזונות אסור לאכול ביחד
ירקות (או פירות) עם כל ארוחה
בנוסף ליתרונות הבריאותיים הידועים לצריכת ירקות ופירות במניעת מחלות עידן השפע לרבות: סרטן ומחלות לב - המשפחות הצבעוניות הללו יכולות ברוב המקרים גם לשפר משמעותית את הערך התזונתי של כל מזון אחר שנצרך לצידן. הכיצד?
ירקות ופירות עשירים בחומצות אורגניות כמו: חומצה אסקורבית (הידועה בתור ויטמין סי) וחומצה ציטרית. חומצות אלה משפרות את ספיגתם של מינרלים כמו: ברזל ואבץ מהמזון.
יעילים במיוחד בשיפור ספיגת ברזל הם הירקות והפירות העשירים בוויטמין סי למשל: פלפל, עגבניה, כרוב, קולורבי, צנון, פירות הדר, קיווי, מלון, מנגו ותות שדה.
כך שמומלץ מאוד ללוות כל ארוחה עם סלט או פלחי ירקות. עדיף לצרוך ירקות חיים במקרה זה, היות שוויטמין סי רגיש לחום ותכולתו פוחתת בעקבות בישול/אפייה. במקרה של ארוחה בעלת טעמים מתוקים, כמו: דייסת קוואקר, גרנולה ועוד, פירות ימלאו מצוין את תפקיד משפרי הספיגה.
אגוזים ופירות
מדובר ב'פאוור קאפל' האולטימטיבי בזוגיות שמוציאה את הטוב שבשני הפרטנרים:
האגוזים ממתנים את עליית הסוכר בדם לאחר אכילת פירות, בזכות תכולת השומן שלהם שמאיטה את קצב ספיגת הסוכר. הפירות בתמורה משפרים את ספיגת המינרלים מהאגוזים.
פרי ואגוזים יכולים להשתלב יחד למשל כארוחת ביניים שוצפת בריאות וערבה לחך.
ירקות ושומן איכותי (כמו: אגוזים, טחינה, שמן זית, אבוקדו)
ירקות מכילים פיטוכימיקלים ווויטמינים מסיסי שומן, וכפי ששמם מרמז – הם אכן זקוקים לשומן כדי להיספג במערכת העיכול. בירקות ירוקים נמצא למשל ויטמין E, ויטמין K , לוטאין ובטא קרוטן. בירקות כתומים נמצא בטא קרוטן ובעגבניה - ליקופן.
היות שהירקות הינם כידוע נטולי שומן, חשוב לאוכלם לצד מקור לשומן. כך למשל: נתבל את הסלט במעט שמן זית, ו/או נוסיף אגוזים או גרעינים לא קלויים. הסוד טמון בבחירה של שומן בריא ואיכותי וכמובן בכמות מתונה.
קטניות ודגנים
בניגוד לשילובים הקודמים, השילוב של קטניות ודגנים דווקא לא מספק יתרון מיוחד.
בעבר חשבו שעל מנת לקבל חלבון מלא - חלבון העשיר בכל חומצות האמינו החיוניות, יש הכרח לאכול קטניות ודגנים באותה ארוחה. אך למעשה ידוע כבר שנים רבות שהמינוחים "חלבון מלא" ו"חלבון לא מלא" הם מטעים בהקשר של חלבון מהצומח.
צריכת חלבון המגיעה ממגוון מזונות צמחיים (בדגש על קטניות) באותה היממה, מספקת את כל חומצות האמינו החיוניות. בשנים האחרונות המלצות התזונה ברחבי העולם מכריזות באופן עקבי על הקטניות בתור מקור החלבון המועדף ביותר, וממליצות לצרוך אותן מדי יום.
בנוסף למג'דרה המפורסמת, ניתן להכין מקטניות גם ממרחים (כמו: חומוס ביתי), להעשיר עימן סלטים ומרקים (למשל: להוסיף עדשים כתומות למרק כתום), לטחון לקציצות (פלאפל אפוי) ולהכין חביתות מקמח עדשים או חומוס.
שידוך שמומלץ להימנע ממנו
קפה, תה ותה צמחים לסוגיו (כן,כן, אפילו נענע!) מכילים חומרים אשר מפחיתים ספיגת מינרלים. בניגוד למה שמקובל לחשוב, קפאין הוא דווקא לא 'הבחור הרע' בסיפור הספציפי הזה, אלא רכיבים אחרים כמו: טנינים ופוליפנולים מסוגים שונים.
חשוב להדגיש שרכיבים אלו דווקא מוכחים כמועילים לנו בריאותית, למשל בהיותם נוגדי חמצון. כך שתה לסוגיו הוא אכן שתייה מומלצת, רק כדאי לא לצרוך אותו בצמוד לארוחה, אלא ליצור מרווח של לפחות חצי שעה לפני ואחרי הארוחה.
במקרים של מחסור בברזל, או אוסטאופורוזיס (דלדול עצם), מומלץ להקפיד על מרווח גדול יותר של לפחות שעה מהארוחה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית (M Sc.) ודוקטורנטית למדעי התזונה באוניברסיטה העברית
אהבה בריאה - כך לא תשמינו בארוחה שתאכלו בחתונה: