האף של הקצין רוטש בפעילות מבצעית אבל צה"ל לא הכיר בנכותו
קצין בגדוד גולני נפצע מרסיס מרגמה באפו ונאלץ לעבור ניתוח. צה"ל דחה את בקשתו להכיר כי הפרעת דום הנשימה ממנה הוא סובל היא תוצאה של הפציעה וייחס אותה לבעיית עודף משקל. "אבסורד שהצבא ידע לשלוח אותי להיות לוחם ומפקד למרות עודף המשקל, אבל תלה בהשמנה את נכותי"
תסמונת זו היא הפרעה המתבטאת בהפסקת הנשימה במהלך השינה, דבר הגורם לנזק משמעותי לאיכות השינה. הסובלים מההפרעה נמצאים בסיכון גבוה ללקות בשבץ מוחי, במחלות לבביות ומחלות רבות אחרות.
לאחר אבחון ההפרעה פנה הקצין אל צה"ל בדרישה לקבל תמלוגים בגין פציעתו. קצין התמלוגים דחה את בקשתו של א' בטענה כי תסמונת דום הנשימה ממנה הוא סובל היא תוצאה של עודף המשקל ממנו סובל א'.
א' הגיש ערעור על ההחלטה לוועדה הרפואית העליונה של משרד הביטחון, שדחתה אף היא את בקשתו. הוא החליט לערער על ההחלטה הזו ופנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב באמצעות עו"ד גיל גאנוניאן ממשרד מרקמן את טומשין.
השופטת חדוה וינבאום וולצקי קיבלה לאחרונה את ערעורו של א' וייחסה את נכותו לפציעה שנגרמה לו בשירותו הצבאי.
"אני מאוד אוהב את הצבא ואני עושה הפרדה בין השירות שלי ובין היחס שקיבלתי לאחר השחרור", מתאר א', "זה אבסורד בעיניי שהצבא ידע לגייס אותי עם עודף המשקל שלי ושלח אותי להיות לוחם ומפקד, ולאחר מכן תולה את הנכות שממנה אני סובל בעודף המשקל".
השופטת וינבאום וולצקי כותבת בפסק דינה כי "בעת הפציעה היה המערער בדרגת סג"מ בחי"ר, משמע עבר קורס קצינים והשתתף בפעולות בשטח לאורך זמן מבלי שנטען כלפיו שהוא סובל מנחירות או דום בשינה. משרד הביטחון לא מצא שאותו עודף משקל קל ממנו סבל א' כבר בעת גיוסו צריך להפריע לשבץ אותו ליחידות שדה ולפעילות פיזית משמעותית".
בהמשך פסק הדין קובעת השופטת: "כלל לא ברור שאותו עודף משקל קל ממנו סבל א' היה מביא בסופו של יום לדום נשימה בשינה ובוודאי שלא ברור שהדבר היה קורה בגיל צעיר כל כך".
"א' נכנס לשרות בחור בריא והפגיעה במהלך השרות הייתה משמעותית", מוסיפה השופטת, "מבחינה רפואית נמצא קשר בין החבלה לבין תסמונת דום נשימה ועל פי קשר סיבתי משפטי יש להכיר במלוא הפגיעה כנובעת מהשירות".
"הצבא טרטר אותי קשות"
"הפסיקה של בית המשפט המחוזי מאוד שימחה אותי", משתף א', "זו תחושה שהעוול תוקן. הצבא טרטר אותי קשות. נבדקתי על ידי שבעה רופאים. זה מאוד קשה לשמוע את הצבא אומר שהנכות שלי לא קשורה לפציעה. זה מעליב.
"זו לא תחושה נעימה להיבדק על ידי ועדה רפואית. אני מודה שבהתחלה לא רציתי לערער אחרי ההחלטה. יש פה מסר ליתר החיילים שנפצעו במהלך השירות – אל תחששו להתעקש על הזכויות שלכם".
עו"ד גאנוניאן מסר לאחר קבלת פסק הדין כי "טוב היה אילו ההליך היה מסתיים בהכרה מלאה של משרד הביטחון באחריותו לנזק מבלי לאלץ את הקצין להיגרר לבתי משפט".