פריצת דיסק: למה זה קורה ואיך לטפל?
פריצת דיסק בהחלט יכולה לפגום באיכות החיים, אך אין זה אומר שצריך להרים ידיים ולהיכנע לכאב. ערוץ הכושר עם התרגילים שיסייעו לכם להחלים מהר יותר
אנחנו נוהגים לשמוע על התופעה לא מעט בחיי היום יום בהקשר של בעיות גב וכאבים, אך האם אנו באמת יודעים מהי פריצת דיסק? פריצת דיסק נחשבת לפתולוגיה נפוצה מאוד הקשורה לליקוי בעמוד השדרה המותני. זו אחת מהפתולוגיות הנפוצות ביותר לכאב בגב התחתון וכאב והקרנה לגפה התחתונה בקרב מבוגרים.
כתבות נוספות:
אחת ולתמיד: פעילות אירובית פוגעת בעלייה במסת השריר?
גם אתם נפלתם? תרגילי הכושר שכולם מבצעים לא נכון
קצב התרגול: לא רק המשקלים והחזרות חשובים באימון
תפקידו של הדיסק הנמצא בין כל שתי חוליות הוא לסייע בבלימת זעזועים ולאפשר תנועתיות של עמוד השדרה. פריצת דיסק היא מצב בו החומר המרכיב את "גרעין" הדיסק המצוי במרכזו, פורץ את המעטפת הסחוסית שלו ולמעשה יוצא החוצה אל בין המרווח הבין חולייתי.
פריצת דיסק עשויה להתרחש בכל דיסק ובכל גובה, אך פריצות הדיסק הנפוצות ביותר מתרחשות באזורים המותניים והצווארים. אחת הסיבות הנפוצות לפציעה נובעת כתוצאה משינויים ניווניים, המתרחשים במעטפת הדיסק על רקע גיל. יחד עם זאת, גם חבלה או טראומה, הרמה של משא כבד באופן לא מבוקר או הרמת משא באופן חוזר עשויים לתרום גם כן.
איך מטפלים? זזים
במרבית הזמן פריצות הדיסק הן סימפטומטיות ותהליך ההתאוששות מתרחש באופן ספונטאני תוך 6 חודשים. כאשר מתרחשת פריצת דיסק באזור המותני עלולים להופיע סימפטומים כמו כאב בגב התחתון, כאב או הקרנה לאורך אחת הרגליים (המכונה גם "סיאטיקה"), הגבלה בתנועתיות עמוד השדרה, נוקשות מפרקית ורגישות למגע ואף קושי בתפקודי היומיים.
במקרים בהם הדיסק יוצר לחץ על שורש עצב ייתכנו אף סימנים נוירולוגיים כמו ירידה ברפלקסים, ירידה בתחושה באזורים מסויימים של הגפה התחתונה, וירידה בכוח בחלק מהשרירים.
כיום יותר ויותר מחקרים מעידים כי הגישה האקטיבית היא הגישה היעילה ביותר לטיפול בבעיה. בעבר הנטייה בטיפול השמרני הייתה לשים דגש על טיפולים תרופתיים והימנעות מתנועה ופעילות גופנית, אך כיום ההמלצה היא לנהל אורח חיים פעיל ואקטיבי, הכולל פעילות אירובית ואימוני כח מותאמים, בדגש על תנועתיות וחיזוק השרירים סביב עמוד השדרה.
בעת התקף של כאבים על רקע פריצת דיסק מותנית מומלץ להימנע מתנועות אשר מגבירות את ה"סיאטיקה" - פעולות המייצרות תחושת נימול, כאב, הירדמות או חולשה בגפיים התחתונות (לרוב אחת מהן). הופעה פתאומית של אי שליטה על הסוגרים או קושי להתרוקן שלא על רקע עצירות מחייבים פנייה מיידית למיון תוך 24-48 שעות מרגע הופעת הסימנים.
עברתם פריצת דיסק? אלה התרגילים שיעזרו לתהליך השיקום:
1. פשיטת גב סטטית - שוכבים על הבטן, מתרוממים מעלה עם בית החזה ונשענים על האמות. חזרות: 10 פעמים על פני 3-5 סטים.
2. פשיטת גב דינאמית בעמידה - עומדים עם ידיים על המותניים, מקשיתים קלות את הגב לאחור ומתיישרים בחזרה. חזרות: 10 פעמים על פני 3-5 סטים.
3. סופרמן - שוכבים על הבטן, מנתקים יד ורגל נגדית מהרצפה ומחזיקים סטטי למשך 10 שניות. מחליפים לסירוגין בין הרגליים כ-6-10 פעמים.
4. הרמות אגן - שוכבים על הגב, מרימים את האגן ומחזיקים למשך 2-3 שניות. חזרות: 10 פעמים על פני 3-5 סטים. ניתן להעלות את דרגת הקושי ע"י ניתוק רגל אחת והחזקתה באוויר.
צולם בהולמס פלייס רעננה
מציג: שגיא וינטרמן
הכותב הוא פיזיותרפיסט ומדריך בבית הספר להכשרת מדריכי כושר הג'מנסיה מקבוצת הולמס פלייס