שתף קטע נבחר

תסמונת הלב השבור: לראשונה נמצאו הוכחות במוח

חוקרים בשוויץ מצאו כי קיים פגם בתקשורת בין אזורים מוחיים הקשורים בתגובות אוטומטיות כמו דופק לב, ובין אזורים האחראים על רגשות וסטרס. מומחית: "המחקר מחזק את הקשר האפשרי בין המצב הנפשי לתפקוד הלב"

הלב כנראה באמת "נשבר": סריקות מוחיות מגלות כי קיימים שינויים במוחם של אלה שלקו ב"תסמונת הלב השבור" הקטלנית, המתרחשת בעקבות פרידה, פיטורין, מוות של קרוב או מצב אחר שכרוך בסטרס.

 

הממצאים מחזקים את הקשר האפשרי בין המצב הנפשי לתפקוד הלב. הממצאים פורסמו בכתב העת European Heart Journal.

 

מדובר ב"סינדרום טאקוצובו", תסמונת השונה מהתקף לב שנגרם מחסימת כלי דם, אולם בעלת תסמינים דומים הכוללים כאבים בחזה, קוצר נשימה וחולשה.

 

לרוב הטריגר לתסמונת הוא משבר נפשי, אולם לעתים גם אירועים גדולים כמו חתונה או עבודה חדשה גורמים לו. לעיתים מדובר במצב זמני שבו הלב מתאושש בתוך ימים שבועות או חודשים, אולם אצל חלק מהלוקים בו מדובר במצב קטלני המסתיים במוות.

 

הסיבה המדויקת לתסמונת אינה ידועה, אולם מומחים מאמינים שהוא עשוי להיות קשור לרמות גבוהות של הורמוני דחק כמו אדרנלין.

 

רואים שהלב נשבר. סריקות מוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רואים שהלב נשבר. סריקות מוח(צילום: shutterstock)

 

 

ד"ר ילנה גאדרי ועמיתיה מאוניברסיטת ציריך בחנו מה מתרחש במוחם של 15 מטופלים שלקו בתסמונת. הם עברו סריקות מוחיות, שהושוו ל-39 נבדקים בריאים. החוקרים מצאו כי קיים פגם בתקשורת בין אזורים מוחיים הקשורים בתגובות אוטומטיות כמו דופק לב, ובין אזורים האחראים על רגשות וסטרס.

 

"רגשות מועברים במוח ואך הגיוני שהן משפיעים מטה גם על הלב", אמרה ד"ר גאדרי. עם זאת המנגנון המדויק שבו המוח משפיע על התסמונת אינו ברור.

 

מאיגוד הלב הבריטי נמסר בתגובה לממצאים כי: "הממצאים תומכים במה שידענו מזמן – קיים קשר בין המוח ללב בתסמונת טאקוצובו".

 

"אנו יודעים שקיים קשר בין אירוע קשה כמו טרגדיה או אירוע משמח כמו חתונה לבין תסמונת טאקוצובו", אומרת ד"ר שירית כזום, מומחית לקרדיולוגיה מבית החולים בילינסון, "אותם אנשים, לרוב נשים, סובלים מתסמיני התקף לב, ובבדיקות אק"ג ובדיקות דם ישנם ממצאים הדומים לאלה שרואים בהתקף לב.

 

"המחקר החדש מחזק את הקשר האפשרי בין המצב הנפשי שלנו לבין תפקוד הלב או מחלה לבבית", מוסיפה ד"ר כזום, "ייתכן שבעתיד נגלה עוד היבטים של הקשר הזה, שבא לידי ביטוי במחלות לבביות אחרות".

 

התסמונת: כמות גדולה של הורמוני דחק

תסמונת הלב השבור זוהתה לראשונה בתחילת שנות ה-90 על ידי רופאים יפנים שכינו אותה "קרדיומיופתית טקוצובו". טקוצובו הן מלכודות התמנון הדומות לצורת לב פגוע. 

 

המצב גורם לזרימת כמות גדולה של אדרנלין והורמוני דחק אחרים, הגורמים לחדרי הלב להתרחב באופן פתאומי ולעבור מצב של אי ספיקה, בדומה למתרחש בעת התקף לב. עם זאת, בניגוד להתקף לב לא מתרחשת חסימה של כלי הדם. 

 

במרבית המקרים תסמונת הלב השבור חולפת מאליה בלי להותיר כל סימן, אולם אצל כ-10% מהנפגעים תתפרץ התסמונת בשנית במהלך החיים. עוד מעניין לדעת כי אף שהתקפי לב שכיחים יותר בחורף, תסמונת הלב השביר שכיחה יותר דווקא בקיץ מסיבה לא ברורה.

 

ומה לעשות ברגע האמת כשמישהו לידכם לוקה בהתקף לב? צפו:

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לב שבור. יש דבר כזה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים