שתף קטע נבחר
 

אמת או מיתוס: ניפצנו 7 מיתוסים על מחלות מין

רק הומוסקסואלים נדבקים ב-HIV, ישיבה על אסלה גורמת למחלות מין וגלולות נגד הריון מספקות הגנה מפניהן. אספנו את המיתוסים הכי נפוצים בתחום כדי לנפץ אותם ולגלות את האמת

בשיתוף רקיט בנקיזר

  

מטבע הדברים, על מיניות אנו נוטים לדבר הרבה פחות. אחת התוצאות הישירות של הימנעות משיח פתוח על מיניות ויחסים קשורה דווקא לבריאות שלנו, שהרי בהיעדר מידע מהימן והדרכה - כולנו נשענים על שמועות ועל דיבורים מהוססים.

 

כתוצאה מכך התפתחו להם מיתוסים גדולים סביב הנושא שלא רק נוגעים ליחסי-מין, אלא גם לאפשרות להידבק בזיהומים שונים במגע מיני. אז כדי לא לתת מקום לבושה - הגיע הזמן לפתוח את המיתוסים הכי נפוצים ונפיצים על מחלות מין. 

 

קיראו עוד

שובן של מחלות המין: ממה צריך להיזהר במיטה

זינוק מדאיג במחלות המין בישראל ובעולם; הנחיות טיפול חדשות

"ישראלים לא חוששים מאיידס ומקיימים יחסים בלי קונדום"

 

1. בישיבה על אסלה עלולים לעבור זיהומים ומחלות

כנראה אחד המיתוסים הכי גדולים בנוגע לזיהומים המועברים באמצעות מגע מיני.

 

בניגוד לשמועה הזאת, שהצליחה לעשות כנפיים ולגרום לנו להירתע משירותים ציבוריים לנצח - אין שום הוכחה מדעית שטפילים ונגיפים המעבירים זיהומים מהסוג הזה יכולים לשרוד מחוץ לגוף, בטח שלא לחכות לכם שתתיישבו על האסלה.

 

נכון, יש הרבה סיבות לחשוש מאסלות ציבוריות - אבל רובן קשורות להיגיינה בסיסית. בכל מה שנוגע למחלות מין - אפשר להיות רגועים ולהניח למיתוס הזה לעבור כבר מהעולם.

  

זוג גברים מאוהב (צילום: Shutterstock)
הומוסקסואלים. נגיף HIV לא בלעדי להם(צילום: Shutterstock)

 

2. רק הומוסקסואלים נדבקים ב-HIV

ההיסטוריה של מחלת האיידס (תסמונת הכשל החיסוני הנרכש) והנגיף שבאמצעותו היא מועברת, נגיף ה-HIV, כרוכה בזו של הקהילה הגאה. למרות זאת, HIV לא מבחין בין דת, גזע, מין או העדפות מיניות, ולכן מדובר במיתוס מוחלט.

 

נכון שגברים הומוסקסואלים עדיין מהווים קבוצת סיכון, אבל הם ממש לא היחידים: תיירים, מבקרים במדינות שבהן הנגיף משתולל, צורכי סמים באמצעות מזרקים, חולים המשתמשים במוצרי דם - כולם נמצאים בקבוצות סיכון. נשים בהיריון אגב, מחוייבות לעבור בדיקה כדי לוודא שאינן נשאיות.

 

בקיצור, זה לא ממש משנה אם אתם הטרו או הומוסקסואלים, מקיימים יחסים במסגרת זוגית או מחליפים פרטנרים לפי החשק. HIV הוא סכנה לכולם ולכולן.

 

3. לקחת גלולה? שני הצדדים מוגנים מפני זיהומים המועברים במגע מיני

השימוש בגלולות למניעת היריון - כשמו כן הוא, נועד למניעת היריון. אלא שמה שקורה בפועל הוא שרבים נסמכים על גלולות, וגם על גלולת "היום שאחרי", כאמצעי מניעה שמכסה מכל הכיוונים.

 

התופעה הזו נפוצה בקרב זוגות שנמצאים יחד תקופה, ורוצים לשחרר את מערכת היחסים המינית שלהם ממה שנתפס לעיתים כנטל - הקונדום. אבל האמת היא שאמצעי המניעה היחיד שיעיל מפני הדבקות במחלות מין וגם מפני היריון - הוא קונדום לטקס.

 

לכן, אם אתם לא רוצים למצוא את עצמכם עם זיבה, כלמדיה, הרפס, עגבת ומחלות נוספות - ולא משנה כמה שנים אתם ביחד, קונדום הוא הדרך היעילה והבטוחה ביותר.

 

גלולות למניעת הריון. לא מגנות מפני מחלות מין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גלולות למניעת הריון. לא מגנות מפני מחלות מין(צילום: shutterstock)

 

4. במין אוראלי אין סיכוי להידבק במחלות

על אף שסיכויי ההידבקות במגע מיני אוראלי נמוכים יותר מאלה של מגע מיני אנאלי או וגינלי, מדובר במיתוס - ואפילו אחד מסוכן. ההנחה שבמגע מיני אוראלי אין סיכוי להידבק היא מוטעית מן היסוד.

 

הסיכויים אמנם נמוכים יותר, אבל הם בהחלט קיימים. הרפס, זיבה, כלמידיה, עגבת ואפילו HPV - נגיף הפפילומה האנושי, יכולים לעבור באמצעות מגע מיני אוראלי, ולכן מומלץ גם במקרה כזה להקפיד על שימוש בקונדום.

 

5. אם חליתם במחלת מין פעם אחת - אתם מחוסנים לכל החיים

ישנו מיתוס שלפיו הידבקות במחלת מין היא עניין חד פעמי, אבל האמת היא שזה ממש לא נכון. לא מדובר כאן על מחלות כמו אבעבועות רוח, אלא על זיהומים שעוברים במגע מיני, ואפשר להידבק בנגיפים ובטפילים השונים מספר פעמים.

 

כשמדובר במחלות שכיחות וקלות יחסית, הטיפול הוא קצר טווח ובדרך כלל ניתן באמצעות זריקות פניצילין (אנטיביוטיקה) או טיפול תרופתי אנטיביוטי. גם במהלך הטיפול עצמו - אתם עדיין עשויים לסכן את הפרטנרים שלכם, ולכן מומלץ להימנע מקיום מגע מיני עד להשלמת הטיפול.

 

6. כל זיהום המועבר באמצעות מגע מיני  - הוא קטלני

הרפואה המודרנית וגילוי הפניצילין עזרו הרבה בנושא של זיהומים המועברים באמצעות מגע מיני. כיום, אפילו הנגיף הקטלני ביותר - HIV, הוא לא גזר דין מוות. למרות שזיהומים מהסוג הזה כנראה לא יהרגו אתכם, הם עשויים להוביל - בהיעדר טיפול, לפגיעות קשות.

 

מחלות קלות ושכיחות יחסית, כמו זיבה, אם לא יטופלו יכולות להוביל לדלקות אגן קשות ואף לבעיות פריון. עגבת שלא טופלה יכולה להתפשט לאיברים ולמערכות גוף אחרות, ולפגוע אפילו בתפקוד המוח או הלב.

 

וכמובן - אם אתם לא מטפלים בעצמכם אבל בוחרים להישאר פעילים מינית - אתם מסכנים את הפרטנרים שלכם באותה מידה. לכן זיהוי מוקדם של זיהומים המועברים באמצעות מגע מיני וטיפול נכון בהם - הם הכרחיים כדי לוודא שהפגיעה תהיה מינימלית ככל האפשר.

 

7. אם אתם בזוגיות - אין סיכוי שתידבקו

מבלי להיכנס לסיפורי זוועות (ולצערנו יש הרבה כאלה), על חולים שהדביקו את בני או בנות זוגם, בידיעה או שלא בידיעה, בכוונה או שלא בכוונה, במחלות מין (וכן, אפילו ב-HIV), חשוב לזכור שבסופו של דבר אנחנו אחראים על הגוף שלנו.

 

האמת היא שאנחנו אף פעם לא באמת יכולים להיות שקטים. אנחנו לא בהכרח יודעים הכל על ההיסטוריה המינית של בני הזוג שלנו, ושיחה על מחלות מין היא לא הדבר הכי נעים לעשות בתוך מערכת זוגית. לכן, שוב, כדי להיות כמה שיותר מוגנים - מומלץ להמשיך ולהשתמש בקונדום.

 

בשיתוף רקיט בנקיזר

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מיתוסים על מחלות מין
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים