פריצת דרך: השתלת כליה מנשא HIV
מנתחים בארה"ב סיימו בהצלחה השתלת כליה מנשאית HIV. מדובר בציון דרך בהשתלות האיברים שיאפשרו להפחית את מספר הממתינים להשתלה
נינה מרטינז תושבת אטלנטה בת 35, נסעה עד לבית החולים האוניברסיטאי ג'ונס הופקינס כדי לתרום לחולה נשא HIV, הסובל מאי ספיקת כליות. לדבריה, היא רצתה "לעשות שינוי בחייו של מישהו אחר הסובל מסטיגמה סביב נשאות ה-HIV".
מרטינז נדבקה ב-HIV מעירוי דם זמן קצר לאחר לידתה, כשנולדה כפג 12 שבועות מוקדם מהצפוי. היא סבלה מאנמיה ונזקקה לעירוי דם. אולם אז לא בוצעו בדיקות לאיתור נגיף ה-HIV ואחת ממנות הדם שקיבלה הייתה נגועה בנגיף והפכה אותה לנשאית לשארית חייה. מרטינז לא ידעה על דבר נשאותה עד שהייתה בת 8 שנים, כשנזקקה לניתוח עיניים ועברה בדיקות דם לפני.
הטיפולים התרופתיים ל-HIV לא פוגעים בכליות
רק לאחרונה החלו רופאים לבצע השתלות איברים מתורמים מתים נשאי HIV, לחולים נשאי HIV. עד כה בוצעו 116 השתלות איברים מתורמים מתים נשאי HIV, לנתרמים נשאי HIV מאז שנת 2016. הפעם החליטו בבית החולים לנסות לבצע תרומת איברים מנשאי HIV חיים, זאת בזכות העובדה שהטיפולים התרופתיים החדשים אינם פוגעים בתפקוד הכליות.
לחתימה על כרטיס אדי
מבית החולים נמסר שהן התורמת והן הנתרם מתאוששים היטב מהניתוח. מומחים אמרו כי ניתן יהיה להפחית את רשימת הממתינים להשתלה אם עוד נשאי HIV יקבלו איברים מתורמים חיים.
"אנשים החיים עם HIV יכולים לתרום דם, ועכשיו הם יכולים לתרום כליה", אמר פרופ' דורי שגב, כירורג מביה"ח ג'ונס הופקינס שעמד בראש צוות החוקרים, "הם נושאים נגיף שלפני 30 שנה היה בבחינת גזר דין מוות. היום הם כה בריאים, עד שהם מסוגלים להעניק לאחרים חיים".
בישראל כ- 7,500 נשאי HIV או חולי איידס, אולם על פי ההערכות מספר הנשאים האמיתי מגיע ליותר מ- 10 אלף ישראלים. מרבית נשאי ה-HIV בישראל הם בגילאי 25 עד 32. מספר הנשאים החדשים המתגלים מדי שנה עומד על כ-400 איש.
מרביתם הם גברים הומוסקסואלים. אחריהם נמצאים מהגרים ממדינות אפריקה או אסיה שנדבקו ביחסי מין הטרוסקסואלים, נרקומנים או ילדים שנדבקו מאמהות הנושאות את הנגיף.