הלבנת שיניים: 5 מיתוסים שכדאי שתפסיקו להאמין בהם
שיניים לבנות זו אחת המשאלות הכי נפוצות בעולם. כולם רוצים לחייך את החיוך המושלם, אבל מה עושים כשהשיניים שלנו לא תמיד נראות מושלמות? רופא שיניים מסביר איך כדאי להלבין אותן - ומה ממש לא כדאי לעשות גם אם כולם חושבים שזה נכון
הלבנת שיניים כל נושא שמצליח לעורר בנו רגשות חזקים כמו פחד או תשוקה, מהווה קרקע פורייה לשגשוג מיתוסים, אמונות תפלות ואגדות אורבניות.
כך למשל, אין ספק שהייתם שמחים לשיניים לבנות ונוצצות יותר. והכמיהה הזאת, שמשותפת לכל כך הרבה אנשים ברחבי העולם, הובילה לאינספור שמועות שהתקבעו בנושא.
אז כדי לעשות סדר בחרושת השמועות ולוודא שלא תתפתו להאמין לכל מיני תפיסות שגויות שרק ירחיקו מכם את השיניים הלבנות שחלמתם עליהן, בואו נבין מה באמת עומד מאחורי כמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר בתחום:
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
1. אפשר להלבין שיניים עם סודה לשתייה או לימון
נתחיל עם הלימון - זהו פרי חומצי מאוד שעשוי, בריכוזים גבוהים להמיס את זגוגית השן (אמייל) - אותה השכבה שמצפה את השן ומגנה עליה. השינוי הזה עשוי לגרום לשיניים להיות בהירות יותר בהתחלה, אך הוא גם עלול להחליש אותן ולהפוך אותן לרגישות יותר. חשוב לזכור כאמור שהלובן שיושג יהיה זמני בלבד.
ומה לגבי סודה לשתייה? הרי החומר הפופולרי הזה משמש כ"תרופת סבתא" להלבנת שיניים כבר שנים וישנן אפילו משחות שיניים מסחריות שמבוססות עליו.
גם במקרה הזה, החומר עשוי להלבין מעט את השיניים על ידי שחיקה של זגוגית השן והסרת לכלוך ורובד חיידקים שנצמדו אליה. עם זאת, השחיקה עלולה בשימוש ממושך לגרום לשיניים נזק בלתי הפיך.
2. משחות שיניים להלבנה יבטיחו שיניים לבנות יותר
משחות שיניים אכן מכילות חומרים שיכולים להסיר כתמים ולהעניק לשיניים ברק וגוון בהיר יותר. עם זאת, חשוב להבין כי המשחות האלו עלולות להזיק ולגרום לשחיקת שיניים והופעת רגישות מיותרת.
שיניים אינן יכולות לחדש את עצמן, ושיניים שנשחקו, דורשות לעיתים שיקום עם ציפויים, כתרים טיפולי שורש ועוד.
בנוסף, במחקר שפורסם ב-2011 בכתב העת The Journal of Clinical Dentistry בחנו 26 סוגי משחות שיניים מלבינות כדי להבין האם הן עלולות להסב נזק לבריאות השן. במחקר נמצא כי ככל שהמשחה הכילה יותר גורמי שחיקה (סיליקה), היא הועילה בהלבנת השיניים, אך גרמה נזק רב יותר לבריאות השן.
3. הלבנת שיניים מקצועית מתאימה לכולם
חושבים לבצע הלבנת שינים מקצועית? ברוב המקרים לא תהיה בעיה לבצע את התהליך, אך חשוב שתדעו שהוא לא מתאים לכל אחד.
מומחים ממליצים להימנע מהלבנת שיניים לנשים בהיריון, לילדים ובני נוער לפני גיל 18, למי שסובלים ממחלות חניכיים משמעותיות ולאנשים עם סתימות ישנות או כתרים ישנים.
במקרים של מחלות חניכיים או סתימות וכתרים ישנים, ראשית יש לטפל בבעיות האלו ורק אחר כך לבצע את ההלבנה, או לחילופין – להבהיר את השיניים קודם, ואחר כך לשחזר אותן עם שחזורים וכתרים חדשים התואמים לצבע החדש.
4. הלבנת שיניים פוגעת בזגוגית השן
אם מבצעים הלבנת שיניים אצל רופא שיניים מוסמך, זהו אחד התהליכים הבטוחים ביותר. כשמשתמשים בחומרי הלבנה מאושרים ומפוקחים, בריכוזים הנמוכים שנדרשים כדי להשיג תוצאות נראות לעין, אין כמעט סכנה לפגיעה בזגוגית השן.
עם זאת, אחרי הטיפול ייתכן כי השיניים יהיו מעט רגישות. חשוב להבין כי התופעה הזאת לא מסוכנת וצפויה לחלוף אחרי כמה ימים.
5. הלבנת שיניים מחזיקה לנצח
אם אתם מצפים להלבנה שתבטיח שיניים לבנות לכל החיים, אנחנו מצטערים לנפץ את המיתוס הזה - אפקט ההלבנה דוהה עם הזמן – בדרך כלל בין שנה לשלוש שנים.
אם רוצים לשמור על אפקט ההבהרה לאורך זמן כדאי להמנע מעישון (שיזיק לכם בעוד כמה דרכים..), להקפיד לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, להמעיט בשתיית קפה ותה, לנקות את המרווחים שבין השיניים בעזרת מכשיר זרם סילון או חוט דנטלי, וכן להקפיד לבקר אצל השיננית בתדירות של אחת לשישה חודשים או פחות.
הכותב: ד"ר ספי פורת , מנהל מרפאה לטיפולים אסתטיים בחלל הפה
המידע ניתן כשירות מידע בלתי מחייב, והוא אינו מהווה בדרך כלשהי המלצה לשימוש במוצר רפואי או תרופה כלשהי, עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף לבדיקה אצל רופא שיניים.