דו"ח: באיזו קופת חולים דואגים הכי הרבה לבריאות המטופל?
דו"ח של המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות לשנת 2017 שמתפרסם היום משווה בין ארבע קופות החולים בישראל. בקופת חולים מכבי שיעורי ביצוע הממוגרפיה הגבוהים ביותר וכן שיעור הבדיקות לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס, בכללית התחסנו הכי הרבה לשפעת והכי הרבה ילדים בני 7 הסובלים מהשמנת יתר
המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות מפרסם היום (ד') את מדדי האיכות ברפואה בהשוואה בין ארבע קופות החולים בישראל – כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית.
הדו"ח חושף כמה נשים בישראל ביצעו ממוגרפיה, כמה גברים מבצעים בדיקות דם סמוי בצואה, באיזו קופת חולים יש הכי הרבה ילדים עם עודף משקל וכמה מבוגרים סובלים מהפרעות נפשיות.
קיראו עוד
דו"ח מגלה: עד כמה בריא לחיות בעיר שלכם
משרד הבריאות: אלו בתי החולים המצטיינים - והנכשליםהנתונים חושפים: קופת החולים בה הרופאים הכי זמינים
בדיקות ממוגרפיה
שיעור הביצוע של ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד בנשים בנות 50-74 נותר יציב בין השנים 2013-2017 ועומד על 70.5% מכלל הנשים בישראל. שיעורים נמוכים יותר נמדדו בקרב אוכלוסיות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך (65.7%) בהשוואה לשיעור הנשים ממעמד סוציו אקונומי גבוה (72.9%).
בקופת חולים מכבי שיעורי ביצוע הממוגרפיה הגבוהים ביותר (76.4%), לאחר מכן כללית (69.9%), מאוחדת (67.2%) ולאומית (59.8%).
ישראל מדורגת במקום גבוה בהשוואה למדינות המפותחות (OECD) בשיעורי ביצוע הממוגרפיה. הממוצע במדינות המפותחות עומד על 56.5% בלבד. במקומות הראשונים פורטוגל, דנמרק ופינלנד, ובמקומות האחרונים – רומניה, סרביה ובולגריה.
בדיקות לאיתור סרטן המעי
בשנת 2017 עמד שיעור הביצוע של בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בקרב בני 50-74 על 61.3%. במכבי שיעור הבדיקות היה הגבוה ביותר (67.7%), בקופת חולים מאוחדת (64.7%) ולאומי וכללית עם השיעור הנמוך ביותר (61.3%).
לשם השוואה, שיעור הביצוע של בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בארצות הברית עומד על 67.3%. על פי הספרות הרפואית כ-5% מהאוכלוסייה עלולים לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת, האחראי לעשירית ממקרי המוות ממחלות הסרטן בעולם.
ניתן להפחית את התמותה מסרטן זה באמצעות גילוי מוקדם. לכלל האוכלוסייה, הנמצאת בסיכון רגיל, ממליץ משרד הבריאות בישראל לבצע בדיקת דם סמוי בצואה אחת לשנה מגיל 50-74.
אם התקבלה בדיקת דם סמוי לא תקינה - מומלצת בדיקת קולונוסקופיה, שהיא דיקה אופטית המאפשרת הסתכלות ישירה על המעי, שמטרתה איתור ממצאים במעי הגס, ביצוע ביופסיה והסרת פוליפים. זיהוי והסרת פוליפים שפירים עשויים למנוע התפתחות של גידולים ממאירים בעתיד. הבדיקה מומלצת גם לאוכלוסיות בסיכון.
חיסוני שפעת למבוגרים
בשנת 2017, עמד שיעור קבלת חיסון נגד שפעת בקרב מבוגרים בני 65 ומעלה על 61%. שיעורי החיסון הגבוהים ביותר היו בכללית (63%), בלאומית (62.4%), בקופת חולים מאוחדת (57.7%) ובמכבי (55.7%).
על פי הנתונים בשנת 2017 עמד השיעור הממוצע של קבלת חיסון בקרב המדינות המפותחות על 42.6% - שיעור נמוך מהשיעור בישראל. השיעורים הגבוהים ביותר דווחו בדרום קוריאה (84.4%), מקסיקו (70.5%) ובארצות הברית (69.1%).
בסלובניה, פולין, טורקיה, לטביה ואסטוניה פחות מ-10% מהמבוגרים קיבלו את החיסון העונתי נגד שפעת.
מחלת השפעת היא מחלה זיהומית נגיפית המתבטאת לרוב בחום גבוה, צמרמורות, כאבי גרון ושיעול, כאבי שרירים וראש, ותשישות. שפעת עונתית היא גורם חשוב בתחלואה ותמותה. הסיבוך המרכזי הנמדד בעקבות שפעת הוא דלקת ריאות, אך ככל הנראה, תחלואה בשפעת מחמירה תחלואה כרונית קיימת ותורמת לתמותה בעונת החורף ממחלות ריאה ולב.
עודף משקל והשמנה בילדים
על פי נתוני המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות 11.35% מהילדים בגיל 7 המבוטחים בקופת חולים כללית סובלים מעודף משקל ו-11.5% מהילדות. בקופת חולים לאומית 12.1% מהילדים ו-12.6% מהבנות; במכבי – 12.1% מהילדים ו-13.3% מהילדות ובמאוחדת 12.9% מהילדים ו-14.5% מהבנות.
עוד עולה מהנתונים כי 7% מהילדים בגיל 7 המבוטחים בכללית סובלים מהשמנת יתר ו-6.25% מהילדות, בקופת חולים לאומית 8.9% מהילדים סובלים מהשמנה ו-8% מילדות. במכבי – 8.1% מהילדים ו-7.7% מהילדות ובמאוחדת 6.25% מהילדים ו-5.8% מהילדות סובלים מהשמנת ייתר.
הפרעות נפש
במכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות בדקו את שיעור המבוטחים בקופות חולים הסובלים מסכיזופרניה ומאניה דפרסיה. על פי הנתונים בקרב המבוטחים בגילאים 45-54 1.65% מהמבוטחים סובלים מההפרעה, 2.08% מהמבוטחים בלאומית, במכבי – 1.73% מכלל המבוטחים ובמאוחדת 2.08%.
תוכנית המדדים הלאומית פועלת בהובלתו של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות ובראשה עומדת פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מביה"ס לבריאות הציבור של הדסה והאוניברסיטה העברית.
"התוכנית הזו מקיימת מדידה מתמשכת של איכות שירותי המניעה, האבחון והריפוי הניתנים בקהילה על ידי קופות החולים", מסביר משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות, "התכנית שמה לה כיעד לספק לציבור ולקובעי המדיניות מידע על איכות הטיפול הרפואי הניתן על ידי קופות החולים בתחומים שונים, במטרה לשפר ולהיטיב את השירות הרפואי הניתן לתושב ישראל.
"התוכנית מבצעת באופן תקופתי ושיטתי הערכה של המדדים הקיימים ובוחנת הוספה של מדדים בתחומים שונים הכוללים רפואה ראשונית, רפואה מונעת, רפואת מומחים ורפואת ילדים", מסכם בר סימן טוב.