שתף קטע נבחר
 

זהירות: הזיהומים שמסתתרים במגבות האמבטיה שלכם

מחקרים רפואיים מצביעים על כך שמגבת הידיים באמבטיה מזוהמת לעיתים אף יותר מהאסלה, במיוחד כשהיא רטובה. הסכנה: הדבקה בחיידקים צואתיים ובפטריה אספרגילוס המסוכנת. מה תוכלו לעשות כדי להימנע מזיהום?

איך אתם מנגבים ידיים לאחר ביקור בשירותים? סביר להניח שבמגבת שמונחת שם. אבל המגבת הזו לרוב מזוהמת ביותר, בפרט אם חלק ממנה רטוב, לרוב בחיידקים צואתיים ופטריות המסוכנים במיוחד לפעוטות, קשישים, נשים בהריון ואלה שסובלים מכשל חיסוני.

 

חיידקים זקוקים לשלושה אלמנטים כדי לשגשג ולהתרבות: לחות, חום ומצע ביולוגי כמו שיירי עור, קשקשים או שיער. כל אלה נמצאים במגבות האמבטיה, ומאפשרים להם להתרבות.

 

מגבת (צילום: shutterstock)
החיידקים במגבת מגיעים מכפות הידיים של המתנגב הקודם(צילום: shutterstock)

 

החיידקים לרוב מגיעים מכפות הידיים של אלה שניגבו בהם את הידיים לפניכם, שכן מרבית האנשים אינם רוחצים את הידיים בצורה המומלצת – בסבון חיטוי או במשך 20 שניות לפחות כולל קרצוף בין אצבעות הידיים ומתחת לציפורניים.

 

מחקרים רבים שבוצעו בעבר, כבר מצאו שמגבות המטבח, האמבטיה, וגם הספוג במקלחת עתירי מושבות חיידקים, לעתים אף יותר מכמות החיידקים שבאסלה.

 

חיידקים ופטריות משגשגים בתוך המגבות

"בחדר האמבטיה יש תנאים אידיאליים להתפתחות חיידקים", מסביר ד"ר ראול קולודנר, מיקרוביולוג קליני ומנהל מערך המעבדות בבית החולים העמק, "חיידקים שאינם מתרבים אינם מחכים ומתים אם אין להם איפה ואיך להתרבות. אבל ברגע שיש להם את הסביבה המתאימה של לחות, חום וחומר אורגני הם יתרבו. וזה בדיוק מה שקורה במגבות".

 

לדבריו, יש הוכחות חד משמעיות בספרות הרפואית לזיהומים על מגבות. אנחנו יודעים שמגבות הן לרוב לחות או במקרה הגרוע רטובות. אנשים ממשיכים לנגב את ידיהם במגבת שעברה תחת הידיים של אנשים לפניהם שלא שטפו ידיים בצורה תקינה, והעבירו חיידקים ופטריות על המגבת. וכך שרשרת ההדבקה מועברת מאחד לשני".

 

בין החיידקים שנמצאו על מגבות האמבטיה מונה ד"ר קולודנר את החיידק הצואתי אי קולי, וגם את החיידק פסאודומונס אאורגינוזה, חיידק ערמומי במיוחד שכמעט ואינו זקוק לחומר ביולוגי כדי להתרבות, והוא הראשון שצומח בבריכות שחייה מזוהמות. חיידק זה עלול לגרום לדלקות עור, דלקות אוזניים ובמקרים קשים גם לזיהומים בדם כשהוא חודר דרך פצעים פתוחים.

 

גם פטריות משגשגות על המגבות, כשהשכיחה בהם היא האספרגילוס: "הפטריה הזו היא הפס השחור בין המרצפות באמבטיה" מסביר ד"ר קולודנר, הפטריה הזו עלולה לגרום לזיהומים קשים במיוחד במדוכאי חיסון כמו אנשים שקיבלו כימותרפיה או מקבלים סטרואידים בתקופה ממושכת. אספרגילוס עלול לגרום לדלקות קשות במערכת הנשימה ובדם".

 

 

איך להימנע מהדבקה?

העדיפו להשתמש במגבות ידיים קטנות שאותן משליכים ישר לכביסה לאחר ניגוב אחד.

 

אם אינם יכולים להרשות לעצמכם את התענוג הזה, הקפידו להשליך לסל הכביסה מגבת רטובה, ובכל אופן אל תנגבו ידיים בחלק הרטוב של המגבת.

 

במידת האפשר, העבירו מגבת רטובה לייבוש, עדיף באזור החשוף לשמש, שכן קרינת ה-UV של השמש היא בעלת פוטנציאל אנטיבקטריאלי שהורג חיידקים.

 

מצעד המקומות המזוהמים ביותר: 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המגבות באמבטיה מזוהמות יותר מהאסלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים